Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să întâmpinăm primăvara cu darurile MESTEACĂNULUI

– Detoxifiere, revigorare fizică și psihică, întărirea imunității –

Foto: Dreamstime – 3

Repet un adevăr care aș vrea să le fie tu­tu­ror de folos: gemoterapia este partea fitoterapiei care se ocupă cu studiul ca­racteristicilor vindecătoare ale arborilor și arbuș­tilor, prezente în energia mugurilor, mlădițelor și a altor părți ale plantei. Bogate în celule stem ve­ge­tale, acestea constituie punctul de plecare pentru reconstrucția și regenerarea întregii lumi vegetale. Iar fenomenul acesta repornește acum, primăvara. Întreaga energie a arborilor se concentrează în a scoate muguri, frunze, mlădițe, pe care gemote­rapia le transformă în preparate cu o putere rege­neratoare de excepție. Și mai există o formă prin care putem beneficia de energia naturii: îmbră­țișarea copacilor. Sistemul om – copac poate avea trei tipuri de influențe: contact care scade energia omului, contact care crește energia omului sau o influență neutră, când energia nu se schimbă. Dar, fiecare dintre aceste influențe se poate folosi în scopuri terapeutice.

Mesteacănul, unicul copac cu scoarța albă și strălucitoare, la care ne referim în acest articol, are o energie blândă, un efect liniștitor. Persoana co­pleșită de stres se lipește de scoarța Mesteacănului, gândurile negre dispar, uneori după ce persoana s-a descătușat prin plâns, iar după ce a fost eliminat stresul, liniștea sufle­tească revine. Ne simțim minu­nat într-o pădure de mesteceni, dar e bine să știm că efectul re­vigorant maxim este între orele 4 și 8 dimineața.

În gemoterapie, Mesteacă­nul se află la loc de cinste, fiind arborele de la care folosim mu­gurii, amenții (inflorescențele), dar și seva și semințele. Iar efectele pe care le pro­duc în organismul nostru sunt benefice, cu reco­mandare specială primăvara, dar nu numai…

Detoxifieri multiple ale organismului

Tratamente cu sevă de Mesteacăn

Foto: 123RF

Cel mai cunoscut dintre darurile Mestea­cănu­lui, seva sa, este un adevărat miracol. Conține sub­stanțe nutritive complexe – de natură anorga­nică (în seva ascendentă, care urcă de la rădăcini spre ramuri) și substanțe organice (în seva descendentă, prelucrată de abore sub influența razelor de soare). Astfel, la recoltarea ambelor tipuri de sevă care circulă prin trunchiul Mesteacănului, va rezulta o soluție bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, precursori ai proteinelor, glucoză, fructoză, betu­lină – substanță cu proprietăți antiinflamatoare, diuretice și depurative.

Recoltarea sevei se realizează primăvara, în lunile martie și aprilie. În gemoterapie, seva con­centrată este prelucrată conform metodei de extracție glicero-alcoolică, putând fi folosită timp de 5 ani de zile.

Efectele Extractului din sevă de Mesteacăn sunt mul­tiple: detoxifică organismul și aduce substanțe necesare regenerării sale, elimină aci­dul uric, ureea și alţi cata­boliţi, reduce nivelul coleste­rolului, redă elasticitatea pie­lii, cu efecte benefice în ce­lulită, obezitate. Pentru acțiu­nea sa antiinflamatoare, se­va de mesteacăn intră și în scheme gemo­te­rapice reco­man­date în afecțiuni re­u­matice. Specia­liș­tii de la Plan­textrakt – Cluj au inclus acest extract în majoritatea complexelor Polygemma, destinate detoxifierii: Polygemma 12 – Rinichi detoxifiere, Polygemma 13 – Piele de­toxifiere, Polygemma 14 – Articulații detoxifiere.

Un metabolism accentuat și creșterea libidoului

Este bine de știut că Extractul din amenți de Mesteacăn este eficient în dezechilibre din sfera sexuală, care se manifestă prin diminuarea dorin­ței. În cazul frigidității femeilor, se vor urma cure de două luni, asociat cu Extractul din mlădițe de Zmeur, iar în cazul impotenței mas­cu­line, se va asocia acesta cu Extrac­tul din semințe de Frasin. Atât la fe­mei, cât și la bărbați, se poate adăuga și Extractul din muguri de Stejar, un puternic energizant. De asemenea, intră în scheme gemoterapice pentru tratarea sterilității feminine sau masculine, individualizate pentru fiecare caz de medicul specializat în gemoterapie.

Extractul din amenți de Mestea­căn este și un accelerator al metabo­lismului, prin stimularea tiroidei, fiind recomandat în formele ușoare de hipotiroidism sau în obezitate, ca rezultat al unei hipofuncții tiroidiene. Efectul său este unul reglator, nea­du­când prejudicii celor cu hiperti­roi­dism.

Elixir de viață lungă

Acțiunea mugurilor de Mesteacăn este com­plexă la nivelul întregului organism, cu efect tonic și de creștere a rezistenței sale. Se consideră că administrarea acestui gemoterapic pregătește acțiunea altor gemote­rapice, care au efect specific la un anumit nivel în organism, cărora le poate potența efectele. Complexul ge­moterapic Polygemma 22 – Imunitate și vitalitate, lansat pe piața farmaceu­tică la sfârșitul anu­lui 2020, conține, pe lângă gemo­terapicul din muguri de Porumbar, și pe cel din muguri de Mesteacăn, alături de extracte fito­terapice din Turmeric (Curcuma), Soc și Orz verde. Această combinație fito-gemoterapică își produce efectele și la nivel pulmonar, pentru o protecție în contextul epidemiei Covid-19.

Revigorare psihică prin semințe

Mesteacănul, prin semințele proaspete, prelu­crate ca extract gemoterapic, produce efecte revi­talizante la nivel psihic. Extractul din semințe de Mesteacăn este un tonic recomandat în stări de astenie psihică, cu dificultăți de concentrare. Ele­vii și studenții, în perioade de pregătire a unor examene care îi suprasolicită psihic, pot apela la acest gemoterapic. De asemenea, în cazul adul­ților, și mai ales al vârstnicilor, este recomandat în neurastenie sau în astenia mentală cu pierderi de memorie, alături de alte extracte gemoterapice (din muguri de Arin negru și/sau din muguri de Ginkgo biloba). Extractul din semințe de Mesteacăn intră și în compoziția complexului gemoterapic Poly­gemma 8 – Astenie psiho-fizică la care puteți apela oricând, dacă știți că urmează o activitate mai intensă, care vă poate suprasolicita.

Cura de primăvară cu darurile Mesteacănului

Iată, suntem în prima lună a primăverii, iar Mesteacănul, prin darurile sale aduse prin gemo­terapie, ne poate ajuta să ne detoxifiem orga­nismul, să îi accelerăm arderile, să îi întărim imunitatea, să fim mai prezenți fizic și psihic – o comoară de bine, obținută din trunchiurile lor argintii. De aceea vă propun să vă faceți propria schemă de „sănătate de primăvară”, în care să asociați armonios între ele preparatele din Mes­teacăn de care veți avea nevoie – muguri, sevă, semințe, amenți – toate la un loc, pentru o stare de bine.

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian