Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Slăbiți fără stres!

– Prea repede, prea mult, prea neatenți la ce înghițim. Mâncatul în exces are drept cauză oboseala, frustrarea sau plictiseala. Urmarea: o alimentație greșită și kilograme în plus. Se poate face ceva? Da! Să ne concentrăm când mâncăm și să fim atenți la ce punem în farfurie. Testul care urmează vă arată care este drumul cel bun –

Foto: Shutterstock – 2

Când vă aflați în situații care vă stresează, vi se face poftă de pizza, burgeri și cartofi prăjiți? Vă simțiți mai bine dacă ronțăiți niște chipsuri sau topiți în gură câte un pătrățel de ciocolată, și nu vă opriți până nu ter­minați tot batonul? Vi se pare greu să vă hrăniți să­nătos și cu măsură? Testul de față vă poate ajuta să faceți cunoștință cu propriul dvs. model comporta­mental. Pentru aceasta, nu trebuie decât să bifați răspunsurile care vă corespund.

1. Greutatea corporală pe care v-o indică în fiecare dimineață cântarul vă influen­țea­ză dispoziția?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

2. Vi se întâmplă ca anumite alimente să vă trezească o poftă irezistibilă?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

3. Vă este greu să vă opriți atunci când vă delectați cu dulciuri, cum ar fi ciocolata?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

4. Vi se pare dificil să nu depășiți măsura, când consumați anumite alimente?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

5. Simțiți nevoia să mâncați, mai ales atunci când sunteți stresați, furioși sau plictisiți?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

6. Nu reușiți să vă controlați și înghițiți cantități mai mari din mâncărurile dvs. pre­ferate, în momentele când sunteți sin­guri?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

7. Vă încearcă un sentiment de vinovăție, după ce v-ați înfruptat din gustări sau dul­ciuri?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

8. Vă vine greu să respectați rigorile unei diete și le încălcați seara, dacă tre­bu­rile solicitante de peste zi v-au epui­zat?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

9. Sentimentul că „ați păcă­tuit”, neți­nând seama de res­tric­țiile im­puse de o dietă, vă face să cedați cu totul ispitei și să con­su­mați fără reți­neri diverse alimente cu densitate ca­lo­rică mare?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

10. Cât de des izbutesc tentațiile culi­nare să preia controlul asupra dvs., în loc să le controlați dvs. pe ele?

* Niciodată

* Uneori

* Adesea

* Întotdeauna

Evaluarea testului

Răspunsul „Niciodată” va fi cotat cu 0 puncte, pentru „Uneori” adăugați 1 punct, pentru „Ade­sea” – 2, iar pentru „Întotdeauna” – 3 puncte.

Interpretarea tipului dvs. de comportament alimentar:

0-5 puncte – Dvs. nu vă dedați la exce­se culi­nare sub imperiul stresului. Emoțiile nu vă influențează deloc – sau poate doar într-o măsură neîn­sem­nată – comportamen­tul alimentar. Perso­nalitatea dvs. pare să fie stabilă din acest punct de vedere. Mân­cați numai atunci când vă este în­tr-ade­văr foame, indiferent de situația în care vă aflați la momentul dat și de starea dvs. afectivă.

6-10 puncte – Se întrevede o anu­mită tendință spre exagerări dictate de stres. Totuși, vi se întâmplă destul de rar să mân­cați – nu ca să vă potoliți foamea, ci ca să vă simțiți mai bine. Însă câteodată aveți senti­mentul că vă vine greu să spu­neți „Nu” în fața unor alimente care vă tentează.

11-20 puncte – Din variantele de răs­puns pentru care ați optat reiese că modul cum vă hrăniți este dominat de stres. Emoțiile și stările dvs. su­fletești determină frecvent categoria de alimente și cantitățile consumate.

21-30 puncte – Stresul și-a pus categoric am­prenta pe comportamentul dvs. alimentar și riscă să preia total controlul, deoarece gândurile și emoțiile dvs. gravitează permanent în jurul a tot ce are legătură cu mâncarea.

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/03/15/sa-ne-schimbam-deprinderile-alimentare/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian