Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să ne schimbăm deprinderile alimentare

Înapoi la rădăcini

Foto: Shutterstock

Nu mâncați nimic din ceea ce străbu­nica dvs. n-ar fi considerat comestibil – aceasta este una din regulile de aur ale unei nutriții raționale. Cu alte cuvinte, fe­riți-vă de produsele prelucrate industrial și de preparatele fast-food. Înlocuiți-le cu alimente cât mai proaspete și mai simple, pe care ar fi ideal – nu numai să le cum­pă­rați, dar și să vi le pregătiți singuri. Orientați-vă în pri­mul rând spre hrana de origine vegetală, bogată în fibre, ca și spre uleiurile de calitate superioară. Și con­sumați doar o cantitate minimă de carne.

Tentațiile dăunătoare

Industria alimentară dispune de un în­treg arsenal de amelioratori artificiali de gust, pe care nu ezită să-i folosească pen­tru a ne stimula apetitul, ispitindu-ne să ciu­gulim mereu câte ceva și să ne pu­nem porții uriașe în farfurie. Unul dintre acești compuși chimici este glutamatul, o substanță cu rol de mediator, care ne in­fluențează pofta de mâncare și contribuie la creșterea greutății corporale. În pro­du­sele frumos ambalate de pe rafturile super­market-urilor se ascund concentrații mari de acizi grași trans, care le fac într-adevăr mai gustoase, dar în același timp, ne și „ajută” să dezvoltăm afecțiuni cardiovas­culare.

Reeducarea simțurilor

Înghețata cremoasă și chipsurile sărate sunt o desfătare pentru papilele noastre gustative. Iar senzația pe care ne-o produc este atât de intensă încât, prin comparație, alimentele neprocesate par fade. Simțurile noastre, erodate de stimuli atât de pu­ternici, își pot recăpăta sensibilitatea firească dacă ne vom concentra cu răbdare asupra gus­tului și aromei fructelor sau legumelor. Cum li se simte suprafața la pipăit? Dar parfumul și textura lor în gură, când le mestecăm?

La fiecare masă, un ritual

Dacă luăm masa în timp ce lucrăm, ne uităm la televizor sau verificăm ce ne-a mai intrat pe smartphone, este foarte posibil să ignorăm sem­na­lele trimise de corpul nostru. Nu vom băga de seamă că ne-am săturat deja și vom continua să mâncăm. Și atunci când ne aflăm în criză de timp, e important să lăsăm deoparte orice altce­va, atâta vreme cât stăm la masă. Chiar dacă, în condițiile neobișnuite create de moda home­office, mâncăm și muncim pe blatul aceleiași piese de mobilier, putem face o delimitare între cele două activități. O față de masă și o floare în vază vor sugera că am întrerupt programul de lucru și am luat pauză. Așadar, să ne oprim pen­tru câteva momente, să alungăm gândurile și, pur și simplu, să ne bucurăm de mâncarea delicioasă din farfurie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian