Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Marinela-Vasilica Ardelean (Expert în vinuri): „Vinul face parte din viața noastră. Nicio pandemie nu îl va putea alunga”

„Consumul global de alcool a scăzut”

– Ești un specialist în vinuri, cunoscut și apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Crezi că a ajuns pandemia și la raftul cu sticlele de vin? Este aceasta o zonă afectată la fel ca restul eco­no­miei sau, dimpotrivă, izolarea a sporit con­sumul de băuturi?

– Nu știu dacă neapărat afectată, dar cu sigu­ranță influențată. În perioada pandemiei se cum­pără mai multe vinuri la raft de­cât înainte, în timp ce consumul în restaurante și hoteluri s-a prăbușit, iar incoerenţele legate de restricții, nu doar din România – promit să agraveze această situație.

O problemă pe piața românească este că nu există încă o cultură a achiziționării online a vinu­rilor superpremium, posibil și din cauza faptului că acestea nu erau disponibile până de curând decât în restaurante atent selecționate. Cine le găsește astăzi pe o mare platformă de livrări are toate motivele să aibă îndoieli asupra vinului. De aceea, este foarte importantă încrederea în sursa de apro­vizionare. Un exemplu fantastic în acest sens este programul Deschidem Vinul Românesc, dezvoltat de unul dintre cei mai mari retaileri din Romania, prin intermediul căruia consumatorul are acces la in­for­mare, educare, la vinuri premium și super­pre­mium, precum și la vinuri de la producători mici și foarte mici.

În ceea ce privește consumul, conform statis­ticilor realizate de IWSR, în anul pandemiei (2020), consumul global de alcool a scăzut cu 8%, excepție făcând doar SUA și Canada, unde a crescut cu 2%. Personal, consider că cele mai afectate vor fi vinu­rile premium, care au nevoie de promovare, de po­vești spuse la degustări și de socializare. Vinurile care cer comuniune și împărtășire, atunci când sun­tem obligați la distanțare socială, sunt, din păcate, cele mai expuse, deși sunt și cele mai bune…

– Tu cum te-ai descurcat în perioada de izolare?

– Am trecut cu bine peste perioada de izolare și îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși, atât eu, cât și familia mea. Mă bucur de fiecare cli­pă alături de fetița mea dar, totodată, îți mărturisesc că visez la vacanța noastră în Maramureș, pe care am fost nevoită să o amân, dată fiind situația ac­tuală.

– Activitatea ta legată de vinuri te ținea per­manent pe drumuri. Restricțiile impuse în prezent fac dificile călătoriile în străinătate? Cum te descurci?

– Înainte de pandemie făceam naveta săp­tă­mânal între Treviso (Italia) și Bucu­rești, iar acum, cam toată activitatea mea se des­fă­șoară de la dis­tanță, online. Printre numeroasele pro­iecte la care am lucrat intens se numără și platfor­ma on-line, care-mi poartă numele, marinelaardelean.com, și care este o sursă de informație exhaustivă pentru orice iubitor de vinuri și chiar și pentru produ­că­torii de vinuri. Până în prezent, am adunat laolaltă toate notele mele de degustare – peste 1100 de vi­nuri, de la peste 150 de crame, din România și Mol­dova, prezentate atât în română, cât și în en­gle­ză. Pri­mesc zeci de vinuri săp­tămânal, vi­nuri pe care le eva­lu­ez, le prezint pe plat­­­forma mea și, une­ori, le re­comand în ca­litate de con­sul­tant. Acesta este un pro­iect pentru care dedic cam două ore zilnic. Așa­dar, din punct de ve­dere pro­­fe­sio­nal, am reușit să înde­pli­nesc de la dis­tan­ță cam toa­te îndatoririle mele contrac­tuale, cu unele pro­vocări sau chiar rein­ventări, dar și cu mul­te satisfacții. În schimb, am fost nevoiți să amânăm pentru un an Festivalul internațional de vinuri, al cărui fondator sunt: RO-Wine. Cu optimism și curaj, urmează să anunțăm totuși data următoarei ediții, care va avea loc la București, pe data de 5-6 iunie 2021.

“Încape atâta frumusețe într-un pahar!”

– Când peste tot în lume este atâta tristețe, mai are lumea tihnă și răgaz pentru festivaluri de vin? Cine mai are chef de băut?

Pregătiri pentru Festivalul RO-WINE

– Vinul a fost mereu un bun tovarăș de drum, indiferent dacă la bucurie sau la tristețe. Evident, consumat întotdeauna cu moderație. Vinul nu ar trebui să fie văzut ca un hobby sau un lux. Vinul fa­­ce parte din cultura noastră. Servit fie la masă, în familie, fie alături de prieteni, vinul își are locul lui și nicio pandemie de pe pământul ăsta nu va schim­ba acest lucru.

– Am citit odată o comparație între vârstele omului și cele ale vinului. Adolescentul și vinul tâ­năr sunt “iuți și șturlubatici”, ma­turii și vinul vechi sunt mai “așezați, mai rafinați și nobili”. Care dintre ele ne-ar fi mai de ajutor acum ca să uităm teama de boală? Poate fi vinul bun un leac pentru neliniștea care a pus stăpânire în lume?

– Propun să privim vinul ca sursă de inspirație. Dacă ai idei care necesită un plus de energie, în­tâlnirea cu un vin tânăr și sprin­ten poate fi de folos. Dacă ne tra­gem sufletul după o zi grea sau sărbătorim o reușită, un pas îna­inte făcut într-un proiect, un vin așezat și complex ne va însoți și completa perfect. Un vin bun, fie el tâ­năr sau bă­trân, este într-adevăr un remediu anti-anxietate. În­cape atâta frumusețe într-un pahar, încât nu ai cum să nu prinzi curaj și să privești lu­mea cu mai multă în­credere.

„Omul nu e făcut să stea singur”

– Vasilica, ne vom putea oare întoarce la viața nor­mală și așezată, de dinainte, sau frica de îm­bolnăvire a însingurat oamenii pentru multă vreme?

Viile românești. în top

– Eu cred că există două ca­tegorii de persoane. Cei afectați direct și grav de această pan­de­mie, cum ar fi pierderea cuiva drag, sau cei care au trecut mai greu prin izolare. Eu cred că sechele vom avea cu toții, mai mult sau mai puțin. Dar sunt convinsă, optimistă fiind de la natură, că vom ieși mai pu­ter­nici, cu mai multă atenție la igi­enă și la sănătatea noastră, și cu o poftă de viață mai mare de­cât înainte. Omul nu e făcut să stea singur. Vom dori și mai mult să stăm împreună după această “aventură”.

– Poate fi pandemia o lecție pentru a ne învăța să prețuim lucrurile cu adevărat importante? Ca­re ar fi acele valori pe care n-ar trebui să le aban­donăm?

– Întotdeauna greutățile aduc cu ele și lecții. În perioada de izolare i-am avut pe părinții mei alături de mine. M-am simțit o norocoasă. E important să ne îngrijim mereu de cei dragi, dar și de noi, la rândul nostru, ca să putem avea grijă de ei. Să fim buni și atenți cu vorbele. Un gând bun transpus în cuvinte poate schimba ziua unei persoane, o poate face mai bună. Valori pe care nu ar trebui să le abandonăm? Familie, Adaptabilitate, Integritate, Pasiune, Iubire, Empatie.

– Să încheiem interviul cu un pahar de vin. Există vinuri românești pe care să le recomanzi în mod special, atât roșii, cât și rose sau albe?

– Nu există topuri, nu există “cel mai bun vin”. Fiecare om are gustul lui. Dar pentru că zi de zi, eu gust vinuri noi și descopăr producători noi, pot să le împărtășesc cititorilor revistei numele vinu­rilor care au obținut cele mai bune scoruri (în jur de 90 de puncte), în ultimele luni:

Vinuri albe: The Iconic Estate (Chardonnay), Lechburg (Gewurztraminer), Rasova (Tortuga Alb).

Vinuri rose: Crama Strunga (Busuioaca de Bohotin)

Vinuri roșii: Aurelia Vișinescu (Etika Fetească Neagră), Avincis (Negru de Drăgășani), Vinarte, UniQ (Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgășani), La Sapata (Băbească Neagră), Domeniul Coroanei Segarcea, „Minima Moralia Dăruire”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian