– Băgați-le în seamă! Modestia lor e părelnică. Leurda, urzica și păpădia poartă în ele energia explozivă a sezonului verde –
LEURDA
– Seamănă cu un ghiocel, dar miroase a usturoi. „Mireasma” care învinge boli –
Boli de plămâni, imunitate și vitalitate
* Salată de leurdă: înainte de mesele principale de peste zi, se consumă o salată preparată dintr-o mână de leurdă tăiată mărunt, în amestec cu mărar, pătrunjel și câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin ulei de măsline.
* Infuzie de leurdă: peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Tinctură de leurdă: se iau 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Boli de inimă (hipertensiune arterială, colesterol crescut)
* Salată de leurdă (preparată ca mai sus): se consumă de două ori pe zi.
* Frunze crude sau uscate de leurdă se presară în tocănițe, ciorbe, supe și alte mâncăruri.
* Tinctură de leurdă: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
* Infuzie de leurdă: peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
Vin de leurdă
Rețeta: Într-o jumătate de litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete de leurdă și se fierbe 5 minute. Se mai lasă 10 minute la infuzat, după care se strecoară și se îndulcește cu miere.
Mod de administrare: Se bea dimineața, pe stomacul gol, câte un păhărel (50 ml).
Recomandări: este un excelent tonic pentru persoanele în vârstă, dar este indicat și celor care suferă de tuberculoză pulmonară, tuse rebelă sau insuficiență respiratorie.
URZICA
– Țepoasă și urâcioasă, verdele ei dezleagă uriașa energie a anotimpului –
Stimulent digestiv, energizant
* Infuzie de urzici: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzici mărunțite. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Urzici crude: adăugați urzici proaspete, foarte bine spălate și mărunțite, în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.
Remediu pentru diaree
Decoct din urzici: 3 linguri cu rădăcină de urzică uscată și mărunțită se pun la fiert timp de zece minute, într-un litru apă. Se beau trei-patru căni cu ceai pe zi, până la stabilizarea stării de sănătate.
Ateroscleroză
* Preparați suc din urzici proaspete. Un sfert de pahar pe zi este doza optimă.
* Adăugați urzici crude (vârfuri) la salată și alte mâncăruri.
* Luați pulbere de urzici uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
* Luați câte 30 de picături tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Eliminarea toxinelor și a apei în exces
* Puneți la fiert 100 grame de urzici într-un litru și jumătate de apă, pe foc mic, timp de 10 minute. Lăsați să se răcească și strecurați. Se beau trei căni pe zi.
* Puneți două linguri cu urzici mărunțite într-o cană cu apă și lăsați-le la macerat 6 ore. Strecurați lichidul și beți 3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
* Luați câte 30 picături de tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Hemoragii, menstruații dureroase, hemoptizie
* Urzica este hemostatică. Pentru a combate probleme legate de pierderi de sânge, rețeta generală recomandă o jumătate de pahar cu suc de urzici proaspăt pe zi.
* Infuzie: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzică mărunțite. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Pulbere de urzici uscate – se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
* Sângerare nazală – se înmoaie un tampon de vată în suc de urzici și se introduce în nas.
Controlul glicemiei
* Pulbere de urzici uscate – se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
* Tinctură de urzici: se iau 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
* Consumați frecvent urzici crude.
Prostată (hipertrofie benignă de prostată, ameliorarea dificultăților de urinare sau a problemelor frecvente de urinare)
* Suc de urzici: se bea o jumătate de pahar pe zi.
* Urzici proaspete, adăugate în salate, supe, ciorbe, mâncăruri.
* Infuzie de urzici: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzică mărunțită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Pulbere de urzici uscate – se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
Carențe de vitamine și minerale, anemie
Pentru a trata sau a reduce anemia, se consumă în fiecare zi o porție de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săptămâni. În paralel, se recomandă o dietă ajutătoare, cu alimente bogate în fibre.
PĂPĂDIA
– Când începe să-și scoată capul prin iarba verde, se face soră cu soarele și puterile lui –
Afecțiunile tractului urinar, retenție de apă
* Infuzie de păpădie: o cană cu apă clocotită se toarnă peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu infuzie, de 3-4 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.
* Pulbere de frunze de păpădie uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu puțină apă.
* Tinctură de păpădie: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Afecțiuni hepatice
* Infuzie de păpădie: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.
* Salată de frunze proaspete de păpădie: se consumă de două ori pe zi, înainte de mese. Frunzele se taie mărunt și se asezonează cu suc de lămâie, puțin ulei de măsline și sare. Se pot adăuga o roșie tăiată felii, pătrunjel tocat sau câteva foi de salată verde.
* Macerat de păpădie: două linguri cu frunze mărunțite de păpădie se pun într-o cană cu apă și se lasă 6 ore la temperatura camerei. Se strecoară și se beau trei căni cu macerat pe zi, înainte de mese cu o jumătate de oră.
Constipație
Infuzie de păpădie: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.
Acnee și eczeme
* Decoct de păpădie: se pun la fiert 50 grame frunze de urzică, într-un litru și jumătate de apă, până lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară și se beau două cești de ceai pe zi. Dacă doriți să îmbunătățiți rezultatele, pe zona bolnavă se pot aplica comprese înmuiate în sucul plantei.
* Suc stors din frunze de păpădie proaspete: se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi.
Dulceață de păpădie
Rețeta: 1 kg de flori de păpădie se pun în 0,5 litri de apă fierbinte și se aduc până la punctul de fierbere. Se lasă pe foc mic două minute. Apoi se stinge flacăra, se lasă vasul acoperit 20 de minute, și se strecoară lichidul presând florile cât mai bine. Fiertura se amestecă cu 1 kg de zahăr și se fierbe din nou 5 minute. Se adaugă 5 lămâi de mărime mică, tăiate măunt, cu coajă cu tot, și se fierbe încă 5 minute, amestecând permanent. Se ia de pe foc, se lasă să stea 30 de minute în vas acoperit, apoi se adaugă 250-300 ml apă sfințită și se fierbe încă un minut.
Mod de administrare: Se ia cu 30 de minute înainte de masă, copiii până la 3 ani – 1/2 linguriță de două ori pe zi; copiii între 3 și 15 ani – câte o linguriță de trei ori pe zi; adulții – câte o lingură de trei ori pe zi. Înainte de administrare se citește o rugăciune de sănătate.
Recomandări: se folosește pentru tratarea inflamațiilor gâtului, bronșite, afecțiuni pulmonare, răceli, reumatism, tuberculoză, gută, boli ale aparatului locomotor. Extern: se aplică și sub formă de comprese, pe articulațiile bolnave.