Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Recapitulare de primăvară: Primele plante de leac

– Băgați-le în seamă! Modestia lor e părelnică. Leurda, urzica și păpădia poartă în ele energia explozivă a sezonului verde –

LEURDA

– Seamănă cu un ghiocel, dar miroase a usturoi. „Mireasma” care învinge boli –

Boli de plămâni, imunitate și vitalitate

Foto: Shutterstock

* Salată de leurdă: înainte de mesele prin­cipale de peste zi, se consu­mă o salată preparată dintr-o mână de leurdă tăiată mă­runt, în ames­tec cu mărar, pătrunjel și câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin ulei de măsline.

* Infuzie de leur­dă: pes­te o lingură cu frunze de leurdă mă­run­țite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se la­să la infuzat 20 de mi­nute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Tinctură de leurdă: se iau 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

Boli de inimă (hipertensiune arterială, colesterol crescut)

* Salată de leurdă (preparată ca mai sus): se consumă de două ori pe zi.

* Frunze crude sau uscate de leurdă se presară în tocănițe, ciorbe, supe și alte mâncăruri.

* Tinctură de leurdă: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

* Infuzie de leurdă: peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

Vin de leurdă

Rețeta: Într-o jumătate de litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete de leurdă și se fierbe 5 minute. Se mai lasă 10 minute la in­fu­zat, după care se strecoară și se îndulcește cu miere.

Mod de administrare: Se bea dimineața, pe stomacul gol, câte un păhărel (50 ml).

Reco­man­­dări: este un excelent tonic pentru persoa­nele în vâr­stă, dar este indicat și celor care su­feră de tuberculoză pul­monară, tuse rebelă sau insuficiență respiratorie.

URZICA

– Țepoasă și urâcioasă, verdele ei dezleagă uriașa energie a anotimpului –

Stimulent digestiv, energizant

Foto: 123RF

* Infuzie de urzici: se toarnă o cană cu apă clo­cotită peste o lingură cu frunze de urzici mărunțite. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Urzici crude: adăugați urzici proaspete, foar­te bine spălate și mărunțite, în salate, supe, ciorbe și mâncăruri.

Remediu pentru diaree

Decoct din urzici: 3 linguri cu rădăcină de urzi­că uscată și mărunțită se pun la fiert timp de zece minute, într-un litru apă. Se beau trei-patru căni cu ceai pe zi, până la stabilizarea stării de sănătate.

Ateroscleroză

* Preparați suc din urzici proaspete. Un sfert de pahar pe zi este doza optimă.

* Adăugați urzici crude (vârfuri) la salată și alte mâncăruri.

* Luați pulbere de urzici uscate, câte o lingu­riță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

* Luați câte 30 de picături tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

Eliminarea toxinelor și a apei în exces

* Puneți la fiert 100 grame de urzici într-un litru și jumătate de apă, pe foc mic, timp de 10 mi­nute. Lăsați să se răcească și strecurați. Se beau trei căni pe zi.

* Puneți două linguri cu urzici mărunțite într-o cană cu apă și lăsați-le la macerat 6 ore. Stre­cu­rați lichidul și beți 3 căni pe zi, cu o ju­mătate de oră înainte de masă.

* Luați câte 30 picături de tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

Hemoragii, menstruații dureroase, hemoptizie

* Urzica este hemostatică. Pentru a combate probleme le­gate de pierderi de sânge, rețe­ta genera­lă recomandă o jumă­tate de pahar cu suc de urzici proaspăt pe zi.

* Infuzie: se toarnă o cană cu apă clocotită pes­te o lingură cu frunze de urzică mărunțite. Se lasă la infuzat 10-15 minu­te, se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Pulbere de urzici uscate – se ia câte o lingu­riță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

* Sângerare nazală – se înmoaie un tampon de vată în suc de urzici și se introduce în nas.

Controlul glicemiei

* Pulbere de urzici us­cate – se ia câte o lingu­riță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

* Tinctură de urzici: se iau 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în jumă­tate de pahar cu apă.

* Consumați frecvent urzici crude.

Prostată (hipertrofie benignă de prostată, ameliorarea dificultăților de urinare sau a problemelor frecvente de urinare)

* Suc de urzici: se bea o ju­mătate de pahar pe zi.

* Urzici proaspete, adăugate în salate, supe, ciorbe, mâncăruri.

* Infuzie de urzici: se toarnă o cană cu apă clo­cotită peste o lingură cu frunze de urzică mărun­țită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Pulbere de urzici uscate – se ia câte o lin­gu­riță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

Carențe de vitamine și minerale, anemie

Pentru a trata sau a reduce anemia, se consu­mă în fiecare zi o porție de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săptămâni. În paralel, se recomandă o dietă ajutătoare, cu alimente bogate în fibre.

PĂPĂDIA

– Când începe să-și scoată capul prin iarba verde, se face soră cu soarele și puterile lui –

Afecțiunile tractului urinar, retenție de apă

* Infuzie de păpădie: o cană cu apă clocotită se toarnă peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu infuzie, de 3-4 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.

* Pulbere de frunze de păpădie uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, cu puțină apă.

* Tinctură de păpădie: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

Afecțiuni hepatice

* Infuzie de păpădie: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.

* Salată de frunze proaspete de păpădie: se consumă de două ori pe zi, înainte de mese. Frun­zele se taie mărunt și se asezonează cu suc de lă­mâie, puțin ulei de măsline și sare. Se pot adăuga o roșie tăiată felii, pătrunjel tocat sau câteva foi de salată verde.

* Macerat de păpădie: două linguri cu frunze mărunțite de păpădie se pun într-o cană cu apă și se lasă 6 ore la temperatura ca­merei. Se strecoară și se beau trei căni cu macerat pe zi, înainte de mese cu o ju­mătate de oră.

Constipație

Infuzie de păpădie: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de păpădie. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, la jumătate de oră după mese.

Acnee și eczeme

* Decoct de păpădie: se pun la fiert 50 grame frunze de urzică, într-un litru și jumătate de apă, până lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară și se beau două cești de ceai pe zi. Dacă doriți să îmbunătățiți rezultatele, pe zona bolnavă se pot aplica comprese înmuiate în sucul plantei.

* Suc stors din frunze de păpădie proaspete: se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi.

Dulceață de păpădie

Rețeta: 1 kg de flori de pă­pădie se pun în 0,5 litri de apă fierbinte și se aduc până la punc­tul de fier­bere. Se lasă pe foc mic două minute. Apoi se stin­ge fla­că­ra, se lasă vasul aco­perit 20 de minute, și se stre­coa­ră lichidul presând florile cât mai bine. Fiertura se ames­tecă cu 1 kg de zahăr și se fierbe din nou 5 mi­nute. Se adaugă 5 lă­mâi de mărime mică, tă­iate mă­unt, cu coa­jă cu tot, și se fier­­be încă 5 mi­nute, ames­tecând perma­nent. Se ia de pe foc, se lasă să stea 30 de minute în vas acoperit, apoi se adaugă 250-300 ml apă sfințită și se fierbe încă un minut.

Mod de administrare: Se ia cu 30 de minute îna­inte de masă, copiii până la 3 ani – 1/2 linguriță de două ori pe zi; copiii între 3 și 15 ani – câte o lingu­riță de trei ori pe zi; adul­ții – câte o lingură de trei ori pe zi. Înainte de ad­minis­trare se citește o rugă­ciune de sănă­tate.

Reco­man­­dări: se folosește pentru trata­rea infla­ma­țiilor gâ­tu­lui, bronșite, afecțiuni pulmonare, ră­celi, reumatism, tuberculoză, gută, boli ale aparatu­lui locomotor. Extern: se aplică și sub formă de com­prese, pe articu­lațiile bolnave.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian