Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru S. L. – București, F. AS nr. 1457 – „Soția mea are Alzheimer: Cum să evit agravarea bolii?”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Nu există încă un tratament care să vindece ma­ladia Alzheimer. Medicaţia și îngri­jirea familială rămân singurele tera­pii care pot încetini evoluția și ate­nua simptomatologia complexă în cazul acestei boli degenerative de­bilitante.

Medicamentele folosite în mod obișnuit nu pot, din păcate, stopa evoluția bolii, dar pot ameliora simp­tomele. Toate medicamentele aprobate pentru tra­tarea deficitelor cognitive ale for­melor ușoare sau moderate de Alz­heimer aparțin familiei de medica­mente numite „inhibitori de colin­es­terază”, care acționează prin creș­terea concentrației de acetilcolina la nivel cerebral. Printre ele se numără Ariceptul, Reminylul, Exelonul și Cognexul, acesta din urmă fiind și primul medicament aprobat pentru tratamentul maladiei Alzheimer.

Ocazional, poate fi necesară administrarea de sedative ușoare, antidepresive sau antipsihotice, pentru îmbunătățirea problemelor de comportament ce însoțesc aceas­tă maladie (somnolenţă, agitaţie, depresie etc.).

Fără a intra în amănunte, trebuie precizat că în viitor se așteaptă rezultate promi­țătoare, prin aplicarea unor strategii terapeutice care includ tratamentul antiamiloid, medicaţia anti­inflamatorie, antioxidanţii și compușii neurotrofici.

Din fericire, unele principii farmacodinamice ce aparțin clasei de medicamente amintite anterior se regăsesc în anumite remedii naturiste, ceea ce face ca cei bolnavi de maladia Alzheimer să beneficieze de un ajutor real în gestionarea problemelor caracteristice bolii.

Astfel, un tratament complementar al maladiei Alzheimer trebuie să includă Ginsengul siberian sau indian, Ginkgo biloba, complexul vitaminic B, vitamina E, Zincul și Magneziul în asociere cu L-carnitină, Lecitină, Colină, lăptișor de matcă, po­len, enzime digestive pentru o mai bună asimilare a nutrienţilor indispensabili (acizi grași, amino­acizi, oligoelemente etc.)

Totodată, sunt de mare ajutor uleiurile esenţiale de bergamotă, levănţică, busuioc, ylang-ylang și gemoderivatele obținute din muguri de Arin negru, mlădiţe de Sequoia și muguri de Mesteacăn.

Sigur, aceste remedii trebuie individualizate în conformitate cu necesitățile obiective ale bolna­vului și ţinând cont de patologiile asociate.

Pentru alte lămuriri, contactaţi-mă telefonic!

Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Sufăr de keratoză seboreică” (Răspuns pentru MARIA – Brașov, F. AS nr. 1445)

Stimată doamnă, keratoza seboreică (veruca seboreică) face parte din cate­goria de tumori benigne epiteliale, mani­festându-se ca leziuni multiple, în ge­neral, la persoanele mai în vârstă. For­mațiunile tumorale apar pigmentate brun, negru sau cenușiu și sunt rotund-ovalare, ușor proeminente, cu margini bine marcate și diametrul de 0,2-3 cm. Cele mai mari sunt tur­tite, cu aspect tumoral și contur neregulat, astfel că se pot diferenția de melanomul malign sau de epiteliomul bazocelular pigmentat.

Keratoza seboreică apare în general pe gât, trunchi, pielea capului și pe față. Uneori, în zona gâtului și porțiunea superioară a pieptului, pot apărea veruci seboreice minuscule, pediculate (1-2 mm), ce se pot trata ușor cu extract de Tuya Clear și uleiuri esențiale. (Vă rog să faceți poze clare și să mi le trimiteți pe Whatsapp, pentru o analiză profesionistă atentă.)

Atenție! În cazul când keratoza seboreică apare brusc și erupe pe aproape tot corpul, indiferent de formă (pediculate, turtite, crenelate), medicul poate lua în calcul o paraneoplazie cutanată, derivând dintr-un neoplasm visceral (semnul Lesser-Trep­lat). Vă sugerez să faceți o investigație la tomograf, deoarece keratoza seboreică reprezintă uneori o manifestare vizibilă a unui proces adesea silențios de neoplazie internă. Odată cu înaintarea în vârstă, numărul keratozelor seboreice crește, localizân­du-se permanent, în lipsa tratamentului, la nivelul trunchiului, feței, spatelui, inclusiv pe organele genitale, fiind confundate une­ori cu condiloamele pro­duse de infecția cu HPV.

Un factor favorizant în apariția acestei afecțiuni îl constituie pielea albă, uscată, mai ales a oamenilor blonzi, care s-au supus radiațiilor solare excesive.

Examinarea clinică cu der­ma­toscopul permite sta­bi­lirea diagnos­ticului.

Tratament – electrocau­terizare, crioterapie, laser, excizie chirur­gicală; aplicații topice alternante cu 5.Fluo­ro­uracil 5% (Efudix), Tretinoin (Retina A Gel), sevă de ros­topască, Thuya Clear.

Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Fetiţa mea are amigdalită cronică şi răceşte des” (Răspuns pentru DIANA – Iași, F. AS nr. 1351)

S-ar putea să îi daţi prea multe dulciuri şi chip­suri fetiței dvs., drept pentru care are o imunitate foarte scăzută. Schimbați-i alimentația. Daţi-i la masă legume şi fructe proaspete, opriţi aportul de produse din carne de porc, dulciuri concentrate şi chipsuri. Apoi, administraţi-i în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, o linguriţă dintr-un amestec în părți egale de polen pulbere şi miere de salcâm; să sugă acest amestec ca pe bomboană. În acest amestec se adaugă şi 15 picături de tinctură de propolis 40% sau propolis glicolic 40%. Acestă combinaţie asigură o imunitate crescută, ce o va păzi pe fetiță de virozele de sezon rece, inclusiv de amigdalită. A­cest regim trebuie instituit de la data de 1 noiembrie, până în data de 30 aprilie, în fiecare an, până la vârsta de 15 ani. Se pot administra şi în afara sezonului rece, la nevoie, cure de 10 zile, în caz de viroze de vară, cu 2 administrări: dimineaţa şi după-masa (orele 8 şi 16). Dacă nu găsiţi propolis 40% şi/sau polen pulbere, sunaţi-mă şi vă trimit.

„Cum scap de Proteus prin metode naturiste?” (Răspuns pentru IOANA – Constanța, F. AS nr. 1351)

Proteus poate fi eliminat printr-o alimentație radical vegetariană, din care se exclud definitiv produsele din carne de porc. E necesar un aport bogat de lichide, dintre care apă plată (cel puțin 2 litri pe zi). Ca medicație, vă recomand: tinctură de propolis 40% (30 de picături, de trei ori pe zi, 30 de zile), apoi 30 picături seara, timp de 6 luni. Tinctură de ienupăr (1 linguriță de două ori pe zi, dimineața și seara, 30 de zile). Vitamina C 1000-1200 mg (1 capsulă pe zi, dimineața, 30 de zile).

Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI – Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0757/73.15.58, e-mail: [email protected]

„Cum se poate scăpa de un junghi intercostal?” (Răspuns pentru SILVIU A. – București, F. AS nr. 1206)

Stimate domn, și eu am suferit de asemenea jun­ghiuri intercostale destul de dureroase, dar după ce m-am uns pe locul dureros cu puțin unguent POCO, prin masaj ușor, durerea a dispărut ca prin farmec.

„Caut un leac pentru laringită cronică” (Răspuns pentru MARIA V. – Bacău, F. AS nr. 1206)

Stimată doamnă, vă recomand ungeri exterioare cu unguent POCO, pe suprafața pielii gâtului, în zona sub care se află larin­gele. Puteți face ungeri și în nări, pe o adâncime nu mai mare de 1,5 cm. Un­guentul se vo­la­tilizează prin inspirație și ajunge și pe laringe.

Precizez că unguentul POCO acțio­nează și prin piele. POCO este un me­dicament cu utilizări uni­versale, bre­vetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș. POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.92 sau e-mail: [email protected]

Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Am un nodul pe tiroidă și nu vreau să mă operez” (Răspuns pentru MARIA – Craiova, F. AS nr. 1441)

De-a lungul vremii, multe persoane cu pro­bleme tiroidiene s-au vindecat spec­taculos cu aju­torul argilei ALGO, fără ca eu să știu că are aceste proprietăți și fără a o fi recomandat în acest scop! Au consumat-o pentru cu totul alte boli, dar au ob­servat și îmbunătățirea parametrilor analizelor endocri­nolo­gice. Mi-au fost comunicate la telefon numeroase rezultate benefice, care au toate un nu­mitor comun. Acum știu, spre exemplu, că o guşă polinodulară cu noduli mici se rezolvă în 2-3 luni, doar cu cura internă; dacă nodulii sunt mari, de 3-4 cm (ca în cazul dvs.), cura cu argilă poate să dure­ze circa șase luni sau mai mult. Dacă nodulii sunt deja pal­pa­bili, trebuie aplicate şi cata­plas­me cu argilă pe zona tiroidei (seara, la culcare), iar aceștia vor scădea în dimensiune garan­tat! Merită încercat, ținând cont de faptul că operația e riscantă în pan­demie, iar ulterior va trebui să faceți substituție hor­monală toată viața! Argila reuşește să echilibreze în doar câteva luni nu doar glanda tiroidă, indife­rent dacă este în hipo– sau hiper­funcţie, ci și între­gul sistem metabolic, ceea ce e miraculos! Vă sfă­tu­iesc să nu mai consumați niciodată sare rafinată, iodată, care este principalul duşman al tiroidei! Vă puteți procura sare naturală (bulgări) din maga­zi­nele cu hrană pentru animale, pe care o măcinați în piuă sau o dați prin râșnița de cafea. Pentru detalii despre cură mă puteți contacta la tel. 0763.251.743.

Să ne auzim sănătoși!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian