Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru TOMA I. – Suceava, F. AS nr. 1445: „Mi s-a depistat steatoză hepatică”

Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

Conform O.M.S., un sfert din populația mai în vârstă a lumii are ficatul gras, încât putem spune că este boala cam cea mai răspândită actualmente în lume, fără ca majoritatea populației să fie informată în acest sens! Cei mai mulți dintre bolnavi nici nu știu că sunt bolnavi, nu prezintă simptome spe­ciale, iar consecințele pot fi grave pentru sănătate. 20% dintre pacienții cu steatoză hepatică vor ajunge la o boală cronică. Ficatul este glanda cea mai mare a organismului uman și una din­tre cele mai impor­tante, având în jur de 500 de funcții vitale, prin­tre care: vas­culară (circulația sân­gelui); meta­bolism (schim­burile metabo­lice); secreție, ex­creție (pro­du­cerea de săruri bi­liare și excre­ția sărurilor biliare); funcția imunizantă (neutrali­zarea toxi­nelor din organism).

Dar în ciuda capacității fica­tului de a îndeplini atâtea funcții în organism, el este un organ foarte sensibil, care poa­te fi ușor deteriorat, cauza cea mai frec­ventă fiind ficatul gras (a doua cauză este hepatita).

Ce este ficatul gras și ce cauze îl produc?

Există două tipuri de ficat gras: boala hepatică grasă alcoolică (reabilitarea poate dura câțiva ani) și boala hepatică grasă non-alcoolică NAFLD (nu apare în urma consumului de alcool). Simptomele celor două sunt similare, dar metoda de tratament este diferită. În acest răspuns ne vom ocupa de fica­tul gras care nu rezultă din consumul de alcool și a cărui cauză este acumularea de grăsimi provocată de obezitate, diabet și colesterol (la nivele mult peste măsura admisă), nivel ridicat al triglice­ri­delor, exces de medicamente din formula steroi­zilor, tratamente chimioterapice, folosirea aspirinei timp îndelungat, tratamente medicale pentru tulbu­rări cardiace. Persoanele supraponderale, diabeticii și/sau cei cu tensiune arterială crescută vor avea de 4 ori mai multe șanse de a dezvolta un ficat gras, în comparație cu persoanele slabe. 20% dintre pacienții cu ficat gras vor dezvolta boli cronice, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic, ducând uneori la transplant de ficat.

Simptome și diagnostic

De obicei, nu există simptome specifice pentru ficatul gras, doar uneori vor fi resimțite, pe partea dreaptă a abdomenului, durere sau disconfort, une­ori, oboseală crescută, indigestie, constipație, alergii și slăbiciuni ale sistemului imunitar, sindrom premenstrual (menstruație grea și congestionată).

Din păcate, testele standard de sânge nu arată întotdeauna o creștere a enzimelor hepatice ca ur­mare a ficatului gras, și asta mai ales la începutul procesului de îmbolnăvire. Metoda palpării este una dintre cele mai ușoare de a detecta ficatul gras; de asemenea, este ușor de diagnosticat atunci când există grăsime în locurile clasice, talie, abdomen, fese, coapse, toate acestea ducând spre ficatul gras. Dar cea mai bună metodă de detectare a ficatului gras este RMN-ul.

Remedii naturale

Pentru tratarea ficatului gras se recomandă, în primul rând, o dietă bazată pe legume cât mai va­riate, pe fructe care nu au un indice glicemic ridicat. Vor fi evitate alimentele industrializate, junk-food-ul, se va reduce consumul de alimente de origine animală, nedepășindu-se o porție pe zi.

* Pierderea în greutate trebuie controlată și realizată treptat, până la 500 g săptă­mânal (slăbirea mai rapidă poate produce daune). O re­ducere cu 5% a masei corpo­rale va îmbunătăți funcția fica­tului. Vor fi adoptate exerciții fizice moderate, și chiar dacă va fi greu, să nu se renunțe la cele 20 de minute de mers ra­pid pe zi. Evitați consumul de zaharuri, de dulciuri rafinate, de băuturi alcoolice, băuturi cu zahăr, sucuri industriale, fructe uscate. Reduceți consumul de cafea și alte produse care con­țin cofeină. Reduceți sau evi­tați alimentele prăjite și alimentele bogate în sare, cum ar fi peștele sărat, biscuiții de tot felul, gustările sărate etc. Se va mări cantitatea alimentelor sănătoase care conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C, A și E, ca mine­rale (Zn, Se etc). Se vor introduce în alimentație alimente care nu sunt acide, cum ar fi: fa­solea roșie, kiwi, soia organică și legume încolțite, mig­dale, nuci de Brazilia, semințe de dovleac, ulei de măs­line, orez integral, ouă organice, somon, ma­crou, dovleac, do­vlecei, cartofi dulci, rodii, sfeclă, sparanghel, anghinare, varză, pătrunjel, corian­dru, spanac, castraveți, fenicul, ci­coare.

* De asemenea, tratamentul natural al ficatului gras cu ierburi a fost dovedit științific a fi salutar, întrucât protejază și regenerează celula hepatică. În general, sunt folosite plante amare și plante care protejează ficatul de bolile virale și de infecții, a­vând proprietatea de a fi hepatoprotectoare.

Printre produsele „Secret Herbs” vă sunt reco­mandate, în funcție de diagnostic: Cellforce, Life­force și Digestton Canadian Sweet Extract care au proprietăți hepatoprotectoare. Aceste preparate aju­tă la menținerea concentrațiilor normale ale coles­terolului și ale trigliceridelor în sânge, protejează celulele de stresul oxidativ, ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar, la eliminarea din organism a produșilor toxici de metabolism, ajută la regenerarea celulei hepatice – pe scurt, ajută la însănătoșirea ficatului. Curele se fac pe o perioadă de până la 10 luni.

Sper că sfaturile mele vă vor ajuta să înțelegeți cât de important este să aveți un stil de viață cât mai sănătos, ceea ce ar însemna un ficat și un corp sănătoase.

Vă doresc multă sănătate!

Pentru mai multe relații, puteți suna la telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.22.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Se poate vindeca uterul fibromatos fără operație?” (Răspuns pentru LAURA T. – Brăila, F. AS nr. 1459)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă Laura, puteți încerca o cură cu extracte gemoterapice, înainte de a lua o hotărâre privind operația. Pen­tru că sunteți tânără, vă recomand cura de 2 luni cu Extract din muguri de Coacăz negru, dimineața, Extract din muguri de Arin alb, la prânz, și Extract din mlădițe de Zmeur, asociat cu Extract din mlădițe de Mur, seara. Se administrează câte 2 ml din fiecare, diluați în puțină apă, iar soluția o puteți ține câteva secunde în gură, înainte de înghițire, pentru absorbție și de la acest nivel. Ex­tractul din muguri de Coacăz negru are acțiune antiinflamatoare generală, utilă și pentru rana pe col pe care ați avut-o, dar și pentru mucoasa ute­rină, afectată de prezența fibroamelor. Gemotera­picele din Arin alb și Mur susțin refacerea elas­ticității uterului, prin efect antiinflamator și antiscleros, iar cel din mlădițe de Zmeur este un reglator hormonal redu­tabil. Puteți relua această cură pentru încă 2 sau 3 luni (even­tual înlocuiți Murul cu Me­rișorul mlădițe), dacă se va observa ecografic reducerea în dimensiune a fibroamelor.

Pe de altă parte, inter­ven­ția chirur­gicală poate fi și necesară, și salvatoare.

Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian