Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Imunitatea în „dezbatere publică”

Foto: Shutterstock – 2

– Suc de ceapă, echinacea sau ceai de ghimbir? Câteva cititoare ale re­vistei dezvăluie cum își întăresc acum, primăvara, sistemul imunitar –

Soluția mea este zincul

De felul meu, stau cât se poate de mult afară în aer liber, ceea ce îmi face, evident, foarte bine. Sunt energică, optimistă, dorm bine. Dar pentru că sunt puțin speriată de pandemie, am început să iau zinc. Am citit că întărește sistemul imunitar. Și, efectiv, mă ajută. Iarna asta n-am mai răcit niciodată. Sper să nu fie doar o autosugestie.

DANIELA CONDREA, 35 de ani, profesoară

Curățare nazală

Eu sunt o practicantă convinsă de yoga, un stil de mișcare cu efecte benefice pentru sănătate. În yoga există și câteva metode cât se poate de con­cre­te pentru prevenirea răcelilor și întărirea imu­nității, anume, tehnicile „khrya”. Este vorba de un amestec de apă și sare, cu care îmi umezesc mucoa­sa nazală. Tur­nați pur și simplu apă în mâna ținută căuș și aspirați printr-o nară. Ea se va scurge afară prin cealaltă. Pentru a menține li­bere căile respira­torii superioare, urmez o tehnică de respirație ritmată, cu 4 inspirații și 4 expirații pro­funde. Îmi conferă un echilibru psihic excep­țional, cel mai bun reazem pentru imunitate.

MARIA HORTOPAN, 55 de ani, economist

Trucul cu dușul rece

Studiile au arătat că riscul răcelilor scade la ju­mă­tate, dacă după un duș cald, ne clătim picioa­rele cu apă rece. În cazul acestui duș de tip Kneipp, începem cu un jet rece, pe care-l aplicăm mai întâi pe partea din spate a labei piciorului drept, îl mutăm apoi în sus, către genunchi, înconjurăm de trei ori piciorul și revenim apoi la partea in­te­rioară a labei. Iar apoi trecem la partea stângă. Cine vrea poate conduce jetul în sus, până la partea supe­rioară a coapsei, apoi în jos, către gleznă. Nu folo­siți un prosop, ci doar mâinile pentru a înlătura apa. Astfel începeți ziua super vioi.

Dr. FELICIA RUBA, 43 de ani, medic de familie

Ceaiul de lămâie și ghimbir

În fiecare zi, ies cu copiii mei de la grădiniță afa­ră, chiar și acum, în condiții de pan­demie. Asta fortifică organismul. În plus, după 38 de ani de muncă în colec­tiv, m-am imunizat, cu siguranță, la une­le boli. Totuși, beau ceai de lămâie, ghim­bir și miere, fără să fiu răcită. Simt, efectiv, cum alungă boala. Și mai fac ceva: gargară cu sare, o dată pe zi.

MARIANA ȘOMAN, 27 de ani, educatoare

Alergați mai mult

Foto: 123RF

Sistemul imunitar e amenințat cel mai tare de stres. Și asta, nu doar în sezonul răcelilor. Am des­coperit că pe mine mă fac fericită și mă ajută să mă echilibrez mâncarea sănă­toasă și sportul de calitate. Alerg ușor, în fiecare zi, o jumătate de oră, în par­cul din apropierea casei. Astfel, mă pot rela­xa și pot prelucra problemele care mă apasă. Scap de stres. E dovedit că, pe termen lung, stresul împiedi­că procesele de regenerare ale orga­nismului și are un efect negativ asupra sistemului nostru imunitar.

ANA FERENȚ, 32 de ani, asistent tv

Umeziți-vă mucoasele

Membranele mucoase din zona gurii, nasului și gâtului nu trebuie să se usuce din cauza aerului din locuință, pentru că nu își mai pot îndeplini funcția de apărare împotriva agenților patogeni. De aceea, trebuie să bem multe lichide și să re­curgem la spă­lături nazale cu soluție salină sau la toaleta nazală prin iri­gare. Gâtul uscat și răgușeala pot fi pre­venite și cu pas­tile care conțin sare sau acid hialu­ronic. Și supli­mentele alimen­tare cu zinc, vitaminele C, D și seleniu sunt bune, ele susținând sistemul imunitar. Ideal e să le achiziționați de la farmacie, pentru a vă procu­ra produse de calitate superioară.

MARIETA HANDREA, 42 de ani, farmacistă

Vaccin antigripal și gimnastică

O alimentație echilibrată și relaxarea datorată exercițiilor de gimnastică făcute acasă sunt mij­loacele de autoîngrijire la care recurg și care mă ajută să-mi mențin în formă sistemul imunitar. Îmi plus, îmi fac deja de ani de zile vaccinul antigripal, anticorpii pe care îi obținem în cadrul acestui proces ne antrenează sistemul imunitar. Iar dacă totuși răcesc, lupt împotriva bo­lii, cu zinc.

Dr. IOANA OANCEA, 43 de ani, ginecolog

Salvarea mea este mierea Manuka

Costă cam mult, dar merită toți banii! Este vorba despre mierea Manuka, produs al albinelor sălbatice din Australia. Are o putere extraordinară asupra sis­temului imunitar. O iau de trei ani de zile (mi-o procur pe internet) și de atunci nu m-am mai îmbolnăvit nicio­dată. Dimineața și seara, las să mi se dizolve încet în gură câte o linguriță de miere de Manuka. Virușii nu mai au nicio putere.

MARIA LUIZA VENCEK, 58 de ani, asistent medical

Mișcare și grepfruit

Sunt fostă jucătoare de baschet și, deși am 60 de ani, nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește dragostea mea pentru sport. Alerg, fac gimnastică acasă, merg în drumeții. Mișcarea îi face bine sistemului meu imunitar. Îm plus, la micul dejun, am parte de o bombă de vitamine, obți­nute din grepfruit. De când am avut, în urmă cu câțiva ani, o gripă urâtă, știu cât de im­portant este să-i permit corpului meu să se refacă. Când observ că vine o răceală, beau suc de ceapă și mă bag în pat. Transpir ca apucata, dar deja a doua zi dimineața mă simt mult mai bine.

HANELORE KRAUS, 60 de ani, pensionară

Propolis și usturoi

Deși locuiesc la țară și ar trebui să dau eu sfaturi de sănătate, recunosc că rețetele de care nu mă despart niciodată le știu din „Formula AS”. Acolo am citit despre puterea extraordinară a propolisului pentru întărirea imu­nității, dublat și de lăptișorul de mat­că. Eu m-am decis pentru primul, pe care îl iau pe miere cristalizată, de trei ori pe zi. La asta adaug și usturoiul, de care nu mă despart din anii copilăriei. Nu pot să jur că rețetele mele sunt remediul, dar eu nu răcesc niciodată și nici gripa nu se lipește de mine. Și nu mi-e frică nici de covid.

SOFIA GĂDĂLEAN, 27 de ani, învățătoare

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian