Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Puiuț

Foto: Shutterstock

Într-o seară toridă de vară, în­tor­cân­du-mă cu soțul meu aca­să, am dat peste o vecină care în­cer­ca disperată să scoată din sca­ra blocului un pui de mâță, mai slab decât umbra lui. Îi adu­sese o farfurie cu ceva de mâncare și o momea să iasă afară, dar pi­sica speriată îngrozitor, nu voia să se apropie de ușă în ruptul capului. Ins­tinctiv, m-am apropiat și am chemat pisica la mine, iar ghemul ace­la de blăniță mur­dară și în­câlcită s-a aruncat cu dis­perare în brațele mele, de parcă eram ma­­ma lui. Mi s-au în­mu­iat pi­cioa­­rele. Mi-era așa de milă! M-am uitat în ochii soțului meu ca să-i cer apro­ba­rea, dar am în­țeles că tot ce urma să fac era s-o dau afară din casa blocului. Băr­ba­tului meu nu-i plă­ceau pisicile și nu puteam să-mi impun do­rin­ța fără a-mi tulbura liniștea că­mi­nului. Am lăsat-o afară, pradă sorții ei nemi­loa­se, dar toată noap­tea, până și în somn, m-au bân­tuit zbie­rătele ei disperate. A do­ua zi de di­mi­neață era tot aco­lo, în fața ușii, plân­gând de-a drep­tul sfâșietor. M-am uitat din nou la soțul meu, care înduioșat mi-a zis scurt: „Ia-o, dar s-o duci la veterinar, să nu ne um­plem mai știu eu de ce minuni!”. Gestul mi-a dat aripi. Am zbu­rat pe scări s-o aduc acasă. Mă aș­tep­ta. Ră­gu­șită de-atâta plân­­set, tre­mu­ra de fe­ri­ci­re când s-a po­me­nit în bra­țele mele, fre­cându-și căp­­șo­rul de pieptul meu. Du­pă ce a mâncat pu­țin lap­te a adormit buștean, răvășită de frică și obo­seală. Mă uitam la mo­gâl­dea­ța aceea în timp ce dor­mea și îmi spu­­neam că nu era o fru­mu­sețe, după ca­noa­nele pisicești, dar un ce­va lă­un­tric, teribil de tul­bu­rător, ve­nea dinspre ea, să-mi înmoaie su­fle­tul. Avea să fie co­pi­la­șul meu și știa asta. Am și botezat-o Puiuț, Nu cre­deam pe atunci că am s-o văd mai târ­ziu ca pe-o ade­vărată frumusețe și, la fel ca în po­ves­tea cu cioa­ra, să cred că nu există pui mai fru­mos ca al meu.

Ce să vă mai spun: ne-am lup­tat luni de zile să ne învățăm una du­pă obiceiurile celeilalte și, tre­buie să recunosc că s-au făcut com­promisuri din am­bele părți, că s-a lăsat uneori și cu pe­dep­se, dar în­tr-un bun sfârșit, am reușit să sta­bilim anumite re­guli și te­ri­to­rii. Noi am reușit să o dezvățăm de pros­tul ei obi­cei de a zbiera din ră­runchi atunci când nu-i conve­nea ceva, iar ea a reușit să ne dez­vețe pe noi de obi­ceiul de-a dor­mi singuri. S-au format ri­tua­luri, cum ar fi acela când, di­mi­nea­ța cam pe la 6, vine să doarmă un ultim puiuț de somn, cu lă­bu­țele înfășurate în părul meu, tor­când teribil, numai așa, ca să-mi arate mie cât de mult mă iubește. Dar poate că cea mai teribilă rea­lizare e relația de prietenie dintre ea și soțul meu, care s-a conso­li­dat în timp, și este de ne­zdrun­cinat. El nu suportă nici acum pi­si­cile, dar de odrasla lui e mân­dru și povestește tuturor, cât e de în­țe­leap­tă și de cuminte, amin­tind în special epi­so­dul în care, ne­­fiind acasă, am fost inundați de vecinul de sus, și ea, disperată de ca­taclism, ne aștepta la ușă plân­gând, să ne arate ce s-a în­tâm­plat. Acum, când povestesc despre ea, îmi doar­me în poală, ne­bă­nuind că-i fac povestea vieții publică…

Dar poate că cel mai im­por­tant lucru pe care l-am învățat eu din toată povestea asta este că nu e su­ficient doar să intenționezi bi­nele. Nu te ajută cu nimic dacă nu îl pui în aplicare. De aceea, în­drăznesc să vă în­demn ca atunci când simțiți impulsuri inex­pli­ca­bile să nu le înăbu­șiți, pentru că s-ar putea să vă aducă în viață un puiuț de suflet care să vă umple uni­­versul și să vă răstoarne bra­dul de Crăciun, cum mi s-a în­tâm­­plat mie.

Cu dragoste și respect, vă mul­­țumim pentru răb­da­rea cu care ne-ați ascultat și promitem să vă păs­trăm în continuare în su­fletele noastre, de om și pisică.

LAVINIA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.