– O mulțime de oameni se plâng că trecerea de la iarnă la primăvară le provoacă „amețeli”, „tulburări de vedere și vâjâituri în urechi”, „senzația de clește pe creier”, „tâmple gata să explodeze”… O variantă de vindecare fără urmă de risc și cu eficiență îndelungată o reprezintă remediile alternative. Încercați-le și alegeți-le pe cele ce vi se potrivesc –
Gheață și foc

* Băi de picioare în apă caldă. Greu de crezut, dar ușurează orice durere de cap. Atrăgând sângele în picioare, căldura diminuează presiunea din vasele sanguine aflate în creier. Dacă durerea este intensă, adăugați în apă puțin muștar.
* Comprese reci pe frunte. Completează ideal baia caldă de picioare. Utilizați o fașă refrigerantă, compusă dintr-un tifon împăturit, în care puneți cuburi de gheață zdrobite. Frigul strânge vasele sanguine, care încetează să comprime nervii sensibili din creier. Durerea de cap provine adeseori de la o tensiune produsă la nivelul cefei. În acest caz, aplicați o a doua compresă la baza craniului.
* Băi în apă rece. Scufundați-vă mâinile în apă rece ca gheața (eventual, apă cu cuburi de gheață) cât suportați mai mult, deschizând și închizând palmele. Frigul comprimă vasele de sânge dilatate.
Cură de cafeină
* Beți încet o cafea tare. Cofeina contribuie la potolirea durerii de cap. Dar atenție! La anumite persoane, procedeul poate avea un efect invers, declanșând o cefalee sau o migrenă. Noi singuri știm ce ne face bine și ce nu.
Strânsură pe cap
* Legați-vă o bandă în jurul frunții (fular, cravată), apoi strângeți-o cât mai tare, până ce simțiți presiunea ei asupra întregului craniu. Reducând afluxul de sânge spre creier, ușurează durerea provocată de dilatarea vaselor.
Acupresură
* Cu un gest ferm și circular, masați-vă pielea dintre baza degetului mare și index, vreme de câteva minute, apoi schimbați mâna. Repetați operația până la dispariția durerii.
Automasaj
Când durerea ne sfredelește creierul, avem reflexul să ne masăm tâmplele. E bine, dar nu suficient. Iată câteva mișcări care se practică în poziția stând pe scaun, cu coatele așezate pe masă.
* Maxilare relaxate. Cu gura întredeschisă, plasați-vă vârful degetului arătător deasupra locului unde se întâlnesc maxilarele, și faceți mici mișcări circulare, în direcția urechii.
* Pe ceafă. Frământați pielea de la baza craniului cu trei degete, de-a lungul și între cele două tendoane. Coborați înspre spate, aplecând ușor capul.
* Cu degetele întrepătrunse, așezați-vă palmele în jurul cefei și trageți în jos, opunând rezistență cu capul.
Relaxare

Fiecare are tehnica lui de relaxare. Unii se întind pe pat într-un loc liniștit și fac respirații totale, pornind din abdomen, alții sunt adepții antrenamentului autogen sau al vizualizării. Toate tehnicile acestea au fost prezentate în revista „Formula AS” și depinde de dvs. să o alegeți pe cea care vi se potrivește mai bine. Aplicați-o imediat ce durerea se instalează.
Somn suficient
Faceți tot ce puteți pentru a dormi profund și suficient. Alegeți saltele mai degrabă tari decât moi, cearceafuri de fibre naturale, perne joase. Aerisiți bine camera și opriți peste noapte caloriferul.
Remedii cu plante
Uleiuri aromate de lavandă și mentă
* Anumite uleiuri esențiale, mai ales cel de lavandă, permit atenuarea tensiunilor interioare și ușurarea durerilor. Masați-vă ușor fruntea și tâmplele cu ulei aromat de lavandă, apoi întindeți-vă câteva minute și inspirați-i mireasma parfumată, într-un loc cât mai liniștit și întunecat. Cu cât veți rămâne mai mult timp culcați și veți respira ușor aceste miresme calmante, cu atât starea de bine va fi mai profundă.
* Completați sau înlocuiți uleiul aromat de lavandă cu ulei de mentă. Mirosul ei stimulează nervii ce se află la originea durerii, iar mentolul atenuează durerea.
* Umeziți câteva plicuri cu ceai de mentă și aplicați-le pe frunte și pe pleoape 5 minute.
Ceaiuri
* Ghimbirul posedă virtuți anti-inflamatoare, fiind considerat un remediu eficient împotriva cefaleelor. Puneți o jumătate de linguriță de ghimbir ras într-un pahar de apă, amestecați și beți. Puteți, de asemenea, să vărsați o cană de apă clocotită peste o linguriță de ghimbir ras. Lăsați să se răcească și beți. Ghimbirul este eficient și în caz de migrene, poate pentru că acționează asupra prostaglandinelor, hormonii implicați în inflamații. În plus, această plantă calmează și transpirațiile care acompaniază, adesea, migrenele.
* Rozmarinul blochează amplificarea durerii de cap. Turnați o cană de apă clocotită peste o linguriță de rozmarin uscat. Lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și beți.
* Ceaiul negru. Combinat cu câteva cuișoare aromate pisate, face să treacă orice durere de cap. Ceaiul negru conține cofeină, iar cuișoarele au însușiri anti-inflamatoare.
Multă apă
În timpul crizelor de dureri de cap, beți cât mai multă apă plată. Adeseori, deshidratarea e cauza cefaleelor.
Mai bine să previi decât să vindeci

* Mâncați la intervale regulate. O cădere a glicemiei – după ce stai multă vreme nemâncat, de exemplu – poate fi la originea unei dureri de cap.
* Consacrați cel puțin 30 de minute pe zi mersului pe jos, cu bicicleta, înotului sau altei forme de exercițiu fizic. Mișcarea este un excelent antistres, deci și anti-durere de cap.
* Încercați să luptați zilnic cu stresul, practicând relaxarea.