– A venit primăvara, și odată cu florile de măr și cais, „înfloresc” și multe metehne, dezlegate de schimbarea de anotimp. Ca să ne apărăm, deschidem lada de zestre, cu rețete vechi, populare, pe care vi le oferim gratuit și cu drag. (În felul ăsta efectul e garantat.) –

Suferințe ale tubului digestiv
Arsuri la stomac
* Mâncați migdale: Consumul a 5-10 migdale pe zi înlătură, adesea, arsurile la stomac. Uleiul pe care îl conțin depune o peliculă protectoare pe pereții stomacului, iar proteinele conținute în sâmburi formează un tampon natural, în combinație cu acidul clorhidric. De proveniență mehedințeană, rețeta de vindecare a stomacului cu migdale a fost confirmată recent la un centru de cercetare din orașul Haifa (Israel) de către profesorul Kleeberg.
* Sucul de morcovi cruzi sau cartofi (două pahare pe zi) potolește arsurile.
* Rădăcină de reglisă: fierbeți 50 de grame de rădăcină rasă de reglisă, într-un litru de apă, vreme de 10 minute. Lăsați să se macereze 5-6 ore. Beți câte un pahar de trei ori pe zi, vreme de trei săptămâni. Faceți o pauză de 10 zile, apoi reluați tratamentul. Atenție: reglisa e contraindicată în caz de hipertensiune.
COLICI INTESTINALE
* Lichior de tarhon – se prepară un sirop din 200 g zahăr și 1/2 litru de apă. După ce se răcește, se adaugă 1/2 litru alcool de 45 de grade. În amestec se pune apoi un pumn de frunze și tulpini de tarhon. Se lasă la macerat 45 de zile. În clipa spasmelor dureroase, beți un păhărel de lichior. Calmează și durerile menstruale.
DIGESTIE DIFICILĂ
* Vin de rozmarin: puneți 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, într-o sticlă de 750 ml. Turnați deasupra vin alb (dacă doriți să fie și diuretic) sau vin roșu (pentru efect fortifiant).Închideți sticla cu dop și lăsați să macereze conținutul vreme de 15 zile, scuturând din timp în timp. Când e gata, strecurați lichidul și puneți-l într-o sticlă curată. Se bea câte un păhărel de țuică după mesele principale.
ANEMIE DE PRIMĂVARĂ
* Rădăcină de ștevie de grădină: este foarte bună împotriva anemiei, pentru că absoarbe fierul din pământ. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de rădăcină de ștevie, care se fierbe într-o cană de apă, vreme de 5 minute. Se strecoară, se beau două căni pe zi, înainte de masă, una dimineața și alta seara, înainte de culcare.
* Hreanul: rădăcina de hrean este recomandată și pentru copiii care suferă de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de rădăcină de hrean tăiată mărunt, în jumătate de litru de apă, și se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. O rețetă mai gustoasă: se taie rădăcina de hrean în rondele, care se pun într-un borcan și se pudrează cu zahăr. Se închide borcanul și se pune conținutul la macerat. Din siropul format, i se administrează copilului o lingură pe zi.
Afecțiuni respiratorii

* Decoct din conuri de brad: se pun 3-4 conuri de pin sau brad într-un litru de apă și se lasă să se macereze o oră. Apoi se pune vasul pe foc și se lasă să fiarbă 3-4 minute. Se stinge focul, se acoperă vasul cu un capac, se lasă să se infuzeze 10 minute. Se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi.
CRIZE DE ASTM
* Băutură de usturoi – se taie o căpățână de usturoi în lamele fine și se pun la macerat 15 zile, în trei litri de țuică de țară. Se scutură în fiecare zi. Se filtrează printr-un tifon. În caz de criză de astm, se înmoaie o bucată de zahăr în acest alcool și se suge încetișor.
* Infuzie de turiță-mare – se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă și se lasă la infuzat 10 minute. Se bea o cană pe zi. Rărește crizele și le potolește. Atenție: turița e interzisă în caz de constipație.
* Infuzie de lumânărică – se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă. Se lasă să se infuzeze 10 minute, se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Strecurați ceaiul printr-un tifon, fiindcă planta are niște perișori mici care pot irita esofagul.
* Respirați vapori de mentă – pentru degajarea bronhiilor, inhalațiile cu frunze de mentă dau rezultate excelente. Puneți un pumn de plantă într-un lighean, turnați deasupra apă clocotită și respirați vaporii fierbinți, cu grijă să nu vă ardeți. Pe lângă frunze, puteți adăuga și 4-5 picături de ulei esențial de mentă.
BRONȘITĂ
* Sirop de ceapă și varză – tocați o ceapă, apoi amestecați-o cu 2-3 frunze de varză tăiate cât mai mărunt. Pudrați-le cu zahăr tos și lăsați-le la macerat 48 de ore. Se formează un soi de sirop din care se ia câte o lingură de mai multe ori pe zi.
* Sirop de violete – 100 g de flori uscate sau proaspete se amestecă cu 400 g de miere, 300 ml de apă, se pun la fiert până ce lichidul dobândește consistența unui sirop. Se filtrează și se păstrează la rece. Se administrează 2-3 lingurițe seara.
* Decoct de ceapă – tăiați 3 sau 4 cepe în sferturi, fierbeți-le într-o jumătate de litru de apă, vreme de 10 minute. Strecurați. Se bea tot lichidul într-o zi, porționat, în pahare de țuică.
* Baie de cimbru – se fierb 400 g de cimbru în 4 litri de apă, vreme de 3-4 minute. Se strecoară și se toarnă în apa din baie.
GRIPA DE PRIMĂVARĂ

* Băutură de cui încins – Puneți un ibric cu apă la fiert. Puneți să se înroșească pe flacăra aragazului un cui de fier lung de 3 cm. Umpleți cu apă fierbinte o jumătate de pahar. Adăugați o pastilă de aspirină și 2 lingurițe de rom. Amestecați pentru a dilua pastila. Adăugați în pahar 9 cuișoare. Când cuiul e roșu, apucați-l cu grijă cu un clește și vârâți-l în lichid. Așteptați să sfârâie, scoateți-l afară, apoi beți lichidul încetișor, înghițitură de înghițitură (fără să înghițiți cuișoarele, care se filtrează cu dinții). Culcați-vă, învelindu-vă cât mai gros pentru a transpira. Dacă e necesar, repetați operația.
* Vin fierbinte cu scorțișoară: puneți la fiert o sticlă de vin roșu. Adăugați 15 g de scorțișoară, 5 bucăți de zahăr și câteva felii de lămâie. Beți o jumătate de sticlă pe zi, împărțită în 4 porții. Se repetă rețeta, trei zile la rând. Gripa va cere îndurare… Dacă totuși boala trenează, faceți o cură de mere. Mâncați între 500 g – 1 kg de mere rase, exceptând orice alt aliment, vreme de 2-3 zile.
Probleme legate de ochi
* Mărarul – În Țara Codrului se spune că mărarul face minuni în bolile de ochi. Șerpii veninoși, la venirea primăverii, se freacă pe ochi cu mărar, pentru a avea privirea mai ageră. Fals sau adevărat? Cert este că fumigația cu mărar e foarte eficientă contra conjunctivitei și pentru a dezumfla pleoapele. La fel de buni sunt și aburii. Se zdrobește o lingură cu semințe de mărar, se pun într-un vas și se toarnă deasupra apă clocotită. Apoi vă aplecați cu fața peste aburi, acoperiți pe cap cu un prosop. Stați așa 10 minute.
* Pulpă de dovleac: dacă o conjunctivită vă dă de furcă, luați puțin miez de dovleac, mixați-l și aplicați-l în cataplasme, pe ochii închiși. Ușurarea e imediată.
* Gălbenuș de ou și făină de secară – se prepară din ele o pastă care se aplică pe ochi. Vindecă conjunctivita.