– Rețete populare din Basarabia –

* Frunze de păpădie. 6 frunze se spală, se taie mărunt, se amestecă cu 1/2 linguriță de ulei și se consumă ca salată, cu o oră înainte de masă. Sau se stoarce sucul din frunze și se bea câte o lingură, la 2 ore după masă.
* Frunzele de afin conțin o substanță, neomirtilina, care reduce glicemia. Pentru prepararea ceaiurilor se folosesc și crenguțele tinere, și fructele. 30 g de afin se fierb 10 minute în 500 ml apă, se lasă la macerat 30 minute în termos și se strecoară. Se bea în cantități mari, în loc de apă.
* Semințele de muștar se râșnesc și se consumă câte o linguriță, de 3 ori pe zi.
* Suc de sfeclă roșie – câte 100 ml, de patru ori pe zi. Vă amintesc că sucul de sfeclă nu se consumă proaspăt stors, el trebuie lăsat 1,5-2 ore să se limpezească.
* Muguri de liliac. Se culeg primăvara și se usucă la umbră. O lingură de muguri cu 300 ml apă clocotită se lasă în termos 1 oră. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
* Ouă de prepeliță – se recomandă administrarea zilnică, timp de 2 luni. Primele 3 zile câte 3, apoi câte 5 ouă, care se sparg într-un pahar și se amestecă cu câteva linguri de lapte călduț, ceai sau cafea, sau cu sucul unei portocale.
* 2 linguri semințe de in se râșnesc pulbere, se fierb 5 minute în 500 ml apă clocotită, sub capac. Până la răcire, capacul nu se ridică. Cu 30-40 minute înainte de masă, un pahar de ceai de in se amestecă cu 3-5 linguri de suc de cartofi cu coaja de culoare roșie. Cura durează o lună; după o pauză de 10 zile, poate fi repetată.
* O rădăcină de hrean cu lungimea de aproximativ 20 cm (de grosimea unui deget) se spală bine, dar nu se curăță. Se dă pe răzătoarea măruntă și se amestecă cu nouă căței de usturoi pisați. Terciul obținut se amestecă cu bere, într-un borcan de un litru, până se umple. Se lasă 10 zile la întuneric. Se bea lichidul strecurat, în primele două zile câte o linguriță, de 2-3 ori, apoi câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă. Preparatul se folosește cu pauze de 2-3 săptămâni.
* Un pahar de fasole boabe se fierbe într-un litru de apă, până când fasolea devine semi-moale. Apa se aruncă, se toarnă apă curată în loc și se fierbe până boabele devin moi. Apa se scurge și se bea în timpul zilei (fasolea se consumă după preferință). Se prepară zilnic câte o doză.
* 500 g rădăcină de țelină și 6 lămâi se spală, se curăță și se dau prin mașina de tocat carne. Terciul obținut se pune într-o cratiță emailată, bine închisă. Cratița astfel pregătită se pune în alt vas mai mare cu apă în el, și se fierbe timp de două ore în apă clocotită, pe un foc slab. După răcire, terciul se păstrează în frigider, într-un borcan de sticlă. Se consumă dimineața, pe nemâncate, câte o lingură, timp de 1,5-2 ani.
* Cinci boabe de fasole se înmoaie de cu seara în 100 ml apă. Dimineața, boabele se curăță de pieliță și se mănâncă crude.
* Scorțișoara – consumarea zilnică a 1/2 linguriță de scorțișoară scade procentul de glucoză în plasma sanguină.
* Foi de dafin – se râșnesc în râșnița de cafea și se consumă de 3 ori pe zi (cât se ia pe vârful cuțitului), o dată înainte de masă și o dată după masă.
* O metodă bătrânească recomandă ca bolnavii de diabet să bea suc de nuc. Primăvara, în scoarța copacului se face o găurică, în care se introduce un tub prin care picură suc. Capătul tubulețului se află deasupra unui borcănel, legat de tulpina nucului. Sucul se bea o dată pe zi, de preferință dimineața, pe nemâncate. Dacă picură foarte puțin suc, se fac mai multe orificii, ca să se adune între 150-180 ml de suc. Pentru a fi folosit și vara, sucul se păstrează înghețat în congelator.
* O lingură de pereți despărțitori de nucă și 1/2 l apă clocotită se infuzează 10-12 ore în termos sau se țin o oră pe un foc foarte slab, într-un vas bine acoperit. După răcire se beau 2 linguri, cu 30 minute înainte de masă, timp de 15 zile. Cura se repetă după o pauză de 7 zile.

* 2 linguri de iarbă-mare (rădăcină uscată) se taie mărunt, se amestecă cu 2 pahare de apă fiartă și răcită și se lasă peste noapte. Dimineața se strecoară și se beau câte 50 ml lichid cu 30 minute înainte de masă.
* Inul – 2 linguri de semințe de in râșnite se fierb acoperite, 5 minute, în 0,5 litri de apă. Se răcește lichidul până la temperatura camerei, timp în care capacul nu se ridică și se bea toată cantitatea odată. Inul regenerează celulele bolnave ale pancreasului și activează creșterea celulelor noi care produc insulină.
* 15 căței mari de usturoi se toacă mărunt, se amestecă cu sucul stors dintr-o lămâie și se pun într-un borcănel de sticlă, care se acoperă cu o bucățică de tifon sau șervețel. Se lasă la întuneric timp de 4 zile. Se consumă lichidul strecurat, câte o linguriță, înainte de culcare. Profilactic, poate fi băut timp îndelungat.
* 6 cepe se curăță și se taie. Se pun într-un borcan, unde se adaugă 2 litri de apă rece. Se lasă acoperit cu tifon 12 ore, la întuneric. Se beau de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, câte 100 ml, timp de 17 zile. Seara, în borcan se adaugă atâta apă câtă a fost băută în timpul zilei. Ultimele 2-3 zile nu se mai adaugă apă. Curele se repetă după o pauză de șapte zile. Zilnic se mănâncă și o rădăcină de brusture.
* Ceai din rădăcini de cicoare în loc de alte băuturi. Scade nivelul de zahăr în sânge, leagă și elimină din organism toxinele diabetice, protejând picioarele de cangrenă. Împreună cu cafeaua din cicoare (care se vinde la plafar) se administrează zilnic, o dată pe zi, jumătate de linguriță de semințe de muștar.
Amestecuri de plante
* Fructe de păducel, frunze de păpădie, frunze de coacăz-negru – câte 1,5 linguri; flori de boz, semințe de in, mentă, fructe de măceș câte o lingură. Se amestecă bine. Peste 2 linguri de amestec se toarnă 500 ml apă clocotită. Se fierbe 15 minute pe aburi sau se lasă într-un termos. Se strecoară și se beau câte 100 ml, de 4-5 ori pe zi.
* Frunze uscate și fărâmițate de ovăz, mentă, rădăcină de cicoare, mătase de porumb și flori de imortelă se combină în cantități egale. Apoi 3 linguri de amestec se fierb la foc mic cu 2 pahare de apă, 10 minute. Se bea câte 100 ml, de 3 ori pe zi, timp de un an.
* Câte 20 g frunze de afin, rădăcină de păpădie, frunze de urzică, frunze de boz se amestecă bine. O lingură de amestec se infuzează 30 minute în 250 ml apă clocotită. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.