Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DIABETUL

– Rețete populare din Basarabia –

Foto: Shutterstock – 2

* Frunze de păpădie. 6 frunze se spală, se taie mărunt, se amestecă cu 1/2 linguriță de ulei și se consumă ca salată, cu o oră înainte de masă. Sau se stoarce sucul din frunze și se bea câte o lingură, la 2 ore după masă.

* Frunzele de afin conțin o substanță, neo­mirtilina, care reduce glicemia. Pentru prepara­rea ceaiurilor se folosesc și crenguțele tinere, și fruc­tele. 30 g de afin se fierb 10 minute în 500 ml apă, se lasă la macerat 30 minute în termos și se stre­coară. Se bea în cantități mari, în loc de apă.

* Semințele de muștar se râșnesc și se con­sumă câte o linguriță, de 3 ori pe zi.

* Suc de sfeclă roșie – câte 100 ml, de patru ori pe zi. Vă amintesc că sucul de sfeclă nu se consumă proaspăt stors, el trebuie lăsat 1,5-2 ore să se limpezească.

* Muguri de liliac. Se culeg primăvara și se usucă la umbră. O lingură de muguri cu 300 ml apă clocotită se lasă în termos 1 oră. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.

* Ouă de prepeliță – se recomandă admi­nistrarea zilnică, timp de 2 luni. Primele 3 zile câte 3, apoi câte 5 ouă, care se sparg într-un pa­har și se amestecă cu câteva linguri de lapte căl­duț, ceai sau cafea, sau cu sucul unei portocale.

* 2 linguri semințe de in se râșnesc pul­bere, se fierb 5 minute în 500 ml apă clocotită, sub capac. Până la răcire, capacul nu se ridică. Cu 30-40 minute înainte de masă, un pahar de ceai de in se amestecă cu 3-5 linguri de suc de cartofi cu coaja de culoare roșie. Cura durează o lună; după o pauză de 10 zile, poate fi repetată.

* O rădăcină de hrean cu lungimea de aproximativ 20 cm (de grosimea unui deget) se spală bine, dar nu se curăță. Se dă pe ră­zătoarea măruntă și se amestecă cu nouă căței de usturoi pisați. Terciul obți­nut se ames­tecă cu bere, într-un borcan de un litru, până se umple. Se lasă 10 zile la întu­neric. Se bea lichidul strecurat, în pri­mele două zile câte o linguriță, de 2-3 ori, apoi câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă. Preparatul se folo­sește cu pauze de 2-3 săptămâni.

* Un pahar de fasole boabe se fierbe într-un litru de apă, până când fasolea de­vine semi-moale. Apa se aruncă, se toarnă apă curată în loc și se fierbe până boabele devin moi. Apa se scurge și se bea în timpul zilei (fasolea se consumă după preferință). Se prepară zilnic câte o doză.

* 500 g rădăcină de țelină și 6 lămâi se spală, se curăță și se dau prin mașina de tocat carne. Terciul obținut se pune într-o cratiță emailată, bine în­chisă. Cratița astfel pregătită se pune în alt vas mai mare cu apă în el, și se fierbe timp de două ore în apă clocotită, pe un foc slab. După răcire, terciul se păs­trează în frigider, într-un borcan de sti­clă. Se consumă dimineața, pe ne­mân­cate, câte o lingură, timp de 1,5-2 ani.

* Cinci boabe de fasole se în­moaie de cu seara în 100 ml apă. Di­mineața, boabele se curăță de pieliță și se mă­nâncă crude.

* Scorțișoara – consumarea zil­ni­că a 1/2 linguriță de scorțișoară scade pro­centul de glucoză în plasma sanguină.

* Foi de dafin – se râșnesc în râș­nița de cafea și se consumă de 3 ori pe zi (cât se ia pe vârful cuțitului), o dată înainte de masă și o dată după masă.

* O metodă bătrânească reco­mandă ca bol­navii de diabet să bea suc de nuc. Primăvara, în scoarța copacului se face o găurică, în care se introduce un tub prin care picură suc. Capătul tubu­le­țului se află deasupra unui borcă­nel, le­gat de tulpina nu­cului. Sucul se bea o dată pe zi, de pre­ferință dimineața, pe ne­mân­cate. Dacă picură foarte pu­țin suc, se fac mai multe orifi­cii, ca să se adune între 150-180 ml de suc. Pen­tru a fi folosit și vara, sucul se păs­­trează înghețat în conge­lator.

* O lingură de pereți despărțitori de nucă și 1/2 l apă clocotită se infuzează 10-12 ore în termos sau se țin o oră pe un foc foarte slab, într-un vas bine acoperit. După răcire se beau 2 linguri, cu 30 minute înainte de masă, timp de 15 zile. Cura se repetă după o pauză de 7 zile.

* 2 linguri de iarbă-mare (rădăcină uscată) se taie mărunt, se amestecă cu 2 pahare de apă fiartă și răcită și se lasă peste noapte. Dimineața se strecoară și se beau câte 50 ml lichid cu 30 minute înainte de masă.

* Inul – 2 linguri de semințe de in râșnite se fierb acoperite, 5 minute, în 0,5 litri de apă. Se răcește lichidul până la temperatura camerei, timp în care capacul nu se ridică și se bea toată cantitatea odată. Inul regenerează celulele bolnave ale pancreasului și activează creșterea celulelor noi care produc insulină.

* 15 căței mari de usturoi se toacă mă­runt, se amestecă cu sucul stors dintr-o lămâie și se pun într-un borcănel de sticlă, care se acoperă cu o bucățică de tifon sau șervețel. Se lasă la întuneric timp de 4 zile. Se consumă lichidul strecurat, câte o linguriță, înainte de culcare. Profilactic, poate fi băut timp îndelungat.

* 6 cepe se curăță și se taie. Se pun într-un borcan, unde se adaugă 2 litri de apă rece. Se lasă acoperit cu tifon 12 ore, la întuneric. Se beau de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, câte 100 ml, timp de 17 zile. Seara, în borcan se adaugă atâta apă câtă a fost băută în timpul zilei. Ulti­mele 2-3 zile nu se mai adaugă apă. Curele se repetă după o pauză de șapte zile. Zilnic se mănâncă și o rădăcină de brusture.

* Ceai din rădăcini de cicoare în loc de alte băuturi. Scade nivelul de zahăr în sân­ge, leagă și elimină din orga­nism toxinele dia­betice, protejând picioarele de can­grenă. Îm­preună cu cafeaua din cicoare (care se vinde la plafar) se administrează zilnic, o dată pe zi, ju­mătate de linguriță de semințe de muștar.

Amestecuri de plante

* Fructe de păducel, frunze de păpă­die, frun­ze de coacăz-negru – câte 1,5 lin­guri; flori de boz, semințe de in, mentă, fruc­te de măceș câte o lingură. Se amestecă bine. Peste 2 linguri de amestec se toarnă 500 ml apă clocotită. Se fierbe 15 minute pe aburi sau se lasă într-un termos. Se strecoară și se beau câte 100 ml, de 4-5 ori pe zi.

* Frunze uscate și fărâmițate de ovăz, mentă, rădăcină de cicoare, mătase de porumb și flori de imortelă se combină în cantități egale. Apoi 3 linguri de amestec se fierb la foc mic cu 2 pahare de apă, 10 minute. Se bea câte 100 ml, de 3 ori pe zi, timp de un an.

* Câte 20 g frunze de afin, rădăcină de păpădie, frunze de urzică, frunze de boz se amestecă bine. O lingură de amestec se infu­zează 30 minute în 250 ml apă clocotită. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian