Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. LUCIAN RUSSU, medic dermatolog: „PSORIAZISUL a manifestat o expansiune spectaculoasă în perioada pandemiei”

Pandemia „psoriaziformă”

– Pandemia ne-a arătat cât de multe lucruri la care nu ne gândeam știm să facem, dar ne-a demonstrat, de asemenea, și cât de puține știm despre multe altele… –

„Pentru anii care urmează, fiecare disciplină medicală va trebui să-și evalueze impactul provocat de SARS CoV2”

– Pe lângă gravitatea ei maximă, infecția cu coronavirus lasă și urmări care trebuie tratate ulte­rior. Cei mai vătămați sunt plămânii, inima, mușchii picioarelor și starea psihică. Are și pielea de suferit?

– Infecția SARS CoV2 ne-a afectat la toate ni­ve­lurile, iar atacul a fost frontal pe toate sistemele funcționale ale organismului uman. Pentru anii care urmează, fiecare disciplină medicală va trebui să-și evalueze impactul provocat de SARS CoV2 și, cel puțin, să încerce să minimalizeze efectele negative ale virusului asupra organismului uman. Vizibilita­tea afectării va trebui determinată de neurologi, psihologi, psihiatri, interniști, cardiologi, urologi, dermato-venerologi, și lista poate continua…

În domeniul Dermato-Venerologiei, prima afec­țiune care a manifestat o expansiune spectaculoasă în perioada pandemiei este PSORIAZISUL. Pso­riazisul este o boală autoimună, declanșată de proli­ferarea prea rapidă a celulelor cutanate.

– Există dovezi?

– Leziunile psoriazice apărute în timpul pan­de­miei sunt documentate obiectiv, cu observații clini­ce, dermatoscopii digitale și examene histopatolo­gice. Concluziile sunt foarte clare: incidența Pso­ria­zisului a crescut foarte mult, iar numărul și am­ploarea leziunilor cu afectare a scalpului, trun­chiului, membrelor, fanerelor, zonei genitale și inter­­fesiere sunt fulminante. Peste toate acestea este comună și supra-adăugarea infecțiilor mico­tice.

„Terapia cu lumină poate avea rezultate superioare”

– Există tratamente eficiente?

– Rezultate pozitive au avut tratamentele cu topice, imunomodulatoare și fototerapie. Fotote­rapia este o metodă nedureroasă, non-invazivă, lipsită de riscuri, care este indicată mai ales în sezo­nul rece, când expunerea la ultravioletele naturale este redusă. Există aparate de fototerapie destinate tratării întregii suprafețe corporale, sau aparate care acționează țintit, strict pe zonele afectate. Dacă se efectuează sub supravegherea medicului derma­tolog, într-o unitate modernă de fototerapie, terapia cu lumină poate avea rezultate superioare meto­delor clasice de tratare a afecțiunilor dermato­logice. Schema de tratament este personalizată în funcție de nevoile fiecărui pacient, iar durata și frecvența ședințelor de fototerapie depind de o serie de factori, printre care și stadiul afecțiunii. A fost multiplu testată de-a lungul timpului, este certifi­cată, sigură și eficientă.

– Terapia cu ultraviolete se află, și ea, în atenția specialiștilor, în revistele medicale de specialitate…

– Într-adevăr, studiile au dovedit că fototerapia cu raze UV reduce sau chiar combate acest proces de înmulțire necontrolată a celulelor pielii, ținând psoriazisul sub control. Pacienții care suferă de psoriazis reacționează foarte bine la expunerea la soare, de aceea terapia cu ultraviolete le este recomandată mai ales în sezonul rece, când expunerea la ultravioletele naturale este dificilă. Dacă ultravioletele UVB – 290-320 nm – acţio­nează doar la nivelul epidermului, ultravioletele UVA – 320-440 nm – acționează la nivelul der­mului, al doilea strat al pielii. Există diverse tipuri de aparate: cabina (utilă pentru tratarea întregii suprafețe corporale), aparatul palmo-plantar, în timp ce aparatul Excilite NB-UVB tratează țintit anumite zone – scalp, coate, genunchi etc.

– Pot fi aceste terapii aplicate la clinica me­dicală pe care o conduceți, axată pe tratamente dermatologice?

– Da. Clinica „Bioderma”, deschisă recent la Săftica, aproape de București, oferă tratamente de ultimă oră pentru toate problemele epidermei, inclusiv cele provocate de coronavirus. Iar ele sunt asigurate de medici specialiști.

Dr. Lucian Russu poate fi contactat la BIODERM Săftica, Tel: 0732/33.83.83, www.bioderm.ro [email protected]

Dr. LUMINIȚA-NATALIA SÂRCĂ, medic primar de medicină internă: „Primăvara, gemoterapia ne oferă un minunat efect detoxifiant”

Detoxifierea cu muguri și mlădițe de plante

Primăvara este anotimpul rege­ nerării, începutul unui nou ciclu de viaţă! Noi, oamenii, facem parte din minunata natură şi urmăm aceleaşi ritmuri ale anotimpurilor. Odată cu sosirea primăverii, vremea mai caldă ne schimbă ritmul şi condiţiile în care ne desfăşurăm activităţile, iar organismul are nevoie să fie ajutat. De mare folos, în sensul acesta, sunt mu­gurii şi mlădiţele arborilor şi arbuştilor, trans­for­ma­te în extracte gemoterapice. Gemoterapia ne oferă un minunat efect detoxifiant, de curățare și eli­mi­nare a substanţelor dăunătoare organis­ mu­ lui (ca­ta­­boliţi, toxine etc.), iar prin substanţele bioac­ti­ve pe care le conțin, un efect regenerator şi vin­de­că­tor! Gemoterapia abordează complex cauzele boli­lor și are o intervenție blândă și eficientă în diverse afec­țiuni, la toate vârstele. Pentru susţinerea organelor cu rol important în detoxifiere, la Plant­ extrakt-Cluj s-au realizat com­ binaţii de două sau trei extracte ge­ mo­ terapice complementare, cu ac­ţiu­­ ­ne sinergică – gama Polygemma – care își pro­duc efectele la ni­ vel de ficat, intestin, plămân, ri­ nichi sau piele. Sunt preparate gemo­ terapice pe care le recomand cu căl­ dură pa­ cienților mei, în spe­cial pri­ mă­ vara, dar de multe ori, le asociez și diver­se tra­tamente. Este bine ca o cură de detoxifiere să asi­gure, în pri­ mul rând, o eliminare corespun­ ză­ toa­re a toxi­ nelor prin urină și fecale, de aceea, este de avut în vedere, în primul rând, detoxifierea renală și intes­ tinală.

Recomandări

* Funcţia de detoxifiere a rini­ chiului este foarte importantă, pentru a filtra şi elimina reziduurile to­xi­­ce din sânge (uree, cloruri, acid uric, creatinină etc.) şi pentru a elimina apa în exces. Preparatul Poly­gemma 12 – Ri­ nichi detoxifiere susţine deto­xifierea renală, prin acțiune diuretică, depurativă, având totodată acţiune antiinflamatoare și regene­ratoare (prin aport de glucoză, fructoză, ami­ noacizi, vitamina C şi săruri minerale de calciu, fosfor, mag­neziu, mangan, zinc, sodiu şi fier) – efecte be­nefice, produse de extractele de sevă de Mestea­căn și muguri de Frasin. Este produsul cu care trebuie să începem cura, deoarece realizează deto­ xi­ fierea nu doar la nivel renal, ci şi la ni­ vel limfatic și arti­cular. Se adminis­ trează câte 2 ml, de două ori pe zi, înainte de mese, diluat în puţină apă, în cure de 1-2 luni. Efectul este sa­ lutar și pentru suprapon­de­ralii cu retenţie hidrică şi valori crescute ale coles­terolului!

* Funcția de detoxifiere a intestinului e favori­zată de Polygemma 15 – Intestin detoxifiere, care are acțiune antiinflamatoare şi cicatrizantă asu­ pra mucoasei intestinale, de reechi­ li­ brare a florei intes­ti­nale și de reglare a tranzitului intestinal – esențial în procesul detoxifierii. Gemoterapicele de Meri­șor, Nuc și Stejar aduc aceste be­ neficii, iar combi­nația lor va îm­ bunătăți și starea generală, prin efec­ tul to­nic general. Pentru persoanele care suferă de tul­bu­rări la nivel intestinal se recomandă cure de 1-2 luni, repetate de 2-3 ori pe an. Și persoanele care nu au tulburări intestinale pot urma o cură anua­lă de detoxifiere intestinală, preventiv!

* Funcția de detoxifiere a fica­ tu­ lui – Poly­gemma 11 – Ficat detoxi­ fiere conține extracte ge­mo­terapice de Rozmarin, Ienupăr și Alun. Are efect hepato­protector, facilitează eli­ minarea cataboliţilor de la nivel hepatic, echilibrează secreţia de bilă şi elimi­narea ei din ve­zica biliară în intes­tin, amelio­rând di­ges­tia și pre­ venind fibrozarea ţesutului hepa­tic. A­dulţilor le reco­mand câte 2 ml de două ori pe zi, cu 20 mi­nu­te înainte de mese, în cure de 1-2 luni. Aten­ție, nu se va ad­ministra în afec­ţiuni car­ dia­ ce de­­com­pen­sate, în epilepsie și nici prea târziu, sea­ra, având în ve­ dere acțiunea stimulantă cerebrală, ce ar putea să îngreuneze adormirea!

* Funcția de detoxifiere a plămâ­ nilor – Poly­gemma 16 – Plămâni îm­ bunătăţeşte eliminarea de­şeurilor catabolice de la nivel respirator. Poly­gemma 16 – Plămâni conţine extracte gemoterapice din mu­guri de Alun, muguri de Castan comestibil şi mlădiţe de Mur, cu efect antiinflamator şi antifi­brozant, re­făcând sau menţi­ nând ţesutul pulmonar în stare opti­ mă de funcţionare. Persoanele în con­ valescenţă du­pă afecţiuni bron­ şice acute (viroze, infecţii bacte­rie­ne) și fumătorii cu bronşite cronice şi tuse seacă trenantă pot beneficia de detoxifierea și refacerea funcțiilor pulmonare, urmând cure de două luni, cu 2 ml, de 2-3 ori pe zi, care se pot relua de 2-3 ori pe an.

Detoxifierea prin gemoterapie este eficientă și ex­trem de utilă, mai ales primăvara. Cu excepția fe­meilor însărcinate și care alăptează, care nu vor face cure de detoxifiere, aceste pro­ duse sunt reco­man­date pentru reînnoirea funcțiilor organelor, sus­ți­ nând procesul natural de detoxifiere. Toate sub­stan­­ţele bioac­ tive, energia şi informaţia care activea­ză procesele de reluare a ciclului de viaţă a plan­ telor sunt transmise prin mugu­ rii şi mlădiţele gemo­ terapi­celor, celulelor din corpul nostru spre în­sănătoşire! Să fim recunoscători pentru acest dar al naturii!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian