Vin de pătrunjel cu miere și oţet
– Rețetă Hildegard van Bingen –
Ingrediente (pentru 1 sticlă cu vin de circa 1 litru): 10 fire pătrunjel verde, 2 linguri oțet de vin, 150 g miere.
Preparare:
1. Se spală pătrunjelul, se zvântă bine și se taie nu prea mărunt. Se amestecă cu vinul și oțetul, se pun pe foc și, după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă încet 5-10 minute. Se lasă puțin să se răcească și se încorporează mierea.
2. Se strecoară vinul și se toarnă într-o sticlă. Se bea câte un păhărel, după mese, de 3 ori pe zi.
Întărește circulația sângelui
Pătrunjelul are efect diuretic și deshidratant. În plus, stabilizează sistemul cardiovascular (de aceea i se mai spune și „vinul inimii”).
Folosiți doar frunzele, tulpinile și rădăcinile, nu și florile sau fructele, care pot provoca excitații nervoase și dereglări ale ritmului cardiac.
Mierea întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea virusurilor și stopează inflamațiile.
Lichior de salvie și lămâie
Ingrediente (pentru 1 sticlă de circa 750 ml): 1 ceașcă (circa 40 g) frunze de salvie (fără codițe), 2 linguri flori de salvie, 1 ceașcă zahăr de trestie, 3 fâșii de coajă de lămâie, 750 ml vodcă (cel puțin 40% din volum).
Preparare:
1. Se spală sub jetul de apă frunzele și florile de salvie și se zvântă foarte bine cu un șervet. Se pun, apoi, într-un borcan cu capac, împreună cu zahărul și coaja de lămâie, și se toarnă deasupra vodca. Se închide bine borcanul și se scutură, ca să se așeze bine conținutul și ca să-nceapă să se topească zahărul.
2. Se scutură zilnic vreme de 10 zile, după care se lasă să mai stea alte 8 zile. Se strecoară, apoi, conținutul într-o sticlă curată de lichior, bine închisă cu dop.
3. Lichiorul se ține circa 6 săptămâni la întuneric și se beau zilnic 1-2 păhărele.
Vin de roiniță
– Produce liniște internă –
Ingrediente (pentru 1 sticlă de circa 1 litru): 500 g frunze de roiniță, 1 l vin alb.
Preparare:
1. Se spală frunzele de roiniță, se șterg bine, se pun într-un borcan mare cu capac și se toarnă deasupra vinul.
2. Se închide borcanul și se lasă frunzele să stea circa 2 săptămâni într-un loc răcoros. După care se strecoară vinul printr-o sită fină și se toarnă într-o carafă mare (cu dop sau capac). Se beau zilnic 1-2 păhărele de vin.
Ce conține vinul?
Se spune despre roiniță că are numeroase efecte binefăcătoare. Mai ales în cazul unor probleme de natură nervoasă, precum dereglările de somn, neliniștea interioară sau nervozitatea, efectul ei calmant e de necontestat. În plus, pare să fie și un întăritor pentru inimă.
Vin de rozmarin
Ingrediente (pentru 1 sticlă de circa 750 ml): 20 ace de rozmarin, 750 ml vin alb, ușor.
Preparare:
1. Se spală rozmarinul și se zvântă foarte bine (se poate centrifuga). Se mărunțesc, eventual, acele, se pun într-o sticlă cu dop sau într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele vinul. Se pot pune și alternativ, întâi vinul și apoi rozmarinul. Se închide bine sticla sau borcanul.
2. Se ține 5 zile într-un loc luminos, dar nu doar la soare, după care se strecoară vinul printr-o sită fină într-o carafă. Se beau 1-2 păhărele de vin pe zi.
Ce conține vinul?
Rozmarinul stimulează irigarea sanguină și ajută la creșterea tensiunii arteriale. În plus, calmează, pare-se, crampele stomacale și face poftă de mâncare. Dacă se folosesc ace de pe primele crenguțe, de primăvară, efectul terapeutic este foarte puternic.