Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alinturi de primăvară – Vinuri și lichioruri din plante

Foto: Dreamstime – 2

Vin de pătrunjel cu miere și oţet

– Rețetă Hildegard van Bingen –

Foto: Shutterstock – 3

Ingrediente (pentru 1 sticlă cu vin de circa 1 litru): 10 fire pătrunjel verde, 2 linguri oțet de vin, 150 g miere.

Preparare:

1. Se spală pă­trun­jelul, se zvântă bine și se taie nu prea mărunt. Se amestecă cu vinul și oțe­tul, se pun pe foc și, după ce dau în clo­cot, se lasă să fiarbă încet 5-10 mi­nute. Se lasă puțin să se ră­ceas­că și se încor­po­rează mierea.

2. Se strecoară vi­nul și se toarnă într-o sticlă. Se bea câte un păhărel, după mese, de 3 ori pe zi.

Întărește circulația sângelui

Pătrunjelul are efect diuretic și deshidratant. În plus, stabilizează sistemul cardio­vascular (de aceea i se mai spune și „vinul inimii”).

Folosiți doar frunzele, tulpinile și rădăcinile, nu și florile sau fructele, care pot provoca excitații nervoase și dereglări ale ritmului cardiac.

Mierea întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea virusurilor și stopează inflamațiile.

Lichior de salvie și lămâie

Ingrediente (pentru 1 sti­clă de circa 750 ml): 1 ceaș­că (circa 40 g) frunze de salvie (fără codițe), 2 linguri flori de salvie, 1 ceașcă zahăr de trestie, 3 fâșii de coajă de lămâie, 750 ml vodcă (cel pu­țin 40% din volum).

Preparare:

1. Se spală sub jetul de apă frun­zele și florile de sal­vie și se zvântă foarte bine cu un șervet. Se pun, apoi, într-un borcan cu capac, îm­preună cu zahărul și coaja de lă­mâie, și se toarnă deasu­pra vodca. Se închide bine bor­canul și se scutură, ca să se așeze bine conți­nu­tul și ca să-nceapă să se to­pească za­hărul.

2. Se scutură zil­nic vre­me de 10 zile, după care se lasă să mai stea alte 8 zile. Se strecoară, apoi, conținutul în­tr-o sticlă curată de lichior, bine închisă cu dop.

3. Lichiorul se ține circa 6 săptămâni la întuneric și se beau zilnic 1-2 păhărele.

Vin de roiniță

– Produce liniște internă –

Roiniță

Ingrediente (pen­tru 1 sticlă de circa 1 litru): 500 g frunze de roiniță, 1 l vin alb.

Preparare:

1. Se spală frunzele de roiniță, se șterg bine, se pun într-un borcan mare cu capac și se toarnă deasupra vinul.

2. Se închide bor­canul și se lasă frunzele să stea circa 2 săptă­mâni într-un loc răco­ros. După care se strecoară vinul printr-o sită fină și se toarnă într-o carafă mare (cu dop sau capac). Se beau zilnic 1-2 păhărele de vin.

Ce conține vinul?

Se spune despre roiniță că are nume­roase efecte bine­făcătoare. Mai ales în cazul unor probleme de na­tură ner­voasă, precum dere­glările de somn, neliniștea in­te­rioară sau nervozitatea, efectul ei calmant e de necontestat. În plus, pare să fie și un întăritor pen­tru inimă.

Vin de rozmarin

Ingrediente (pentru 1 sticlă de circa 750 ml): 20 ace de rozmarin, 750 ml vin alb, ușor.

Preparare:

1. Se spală rozmarinul și se zvântă foarte bine (se poate centrifuga). Se mărunțesc, eventual, acele, se pun într-o sticlă cu dop sau într-un borcan cu capac și se toarnă peste ele vinul. Se pot pune și alternativ, întâi vinul și apoi rozmarinul. Se închide bine sticla sau bor­canul.

2. Se ține 5 zile într-un loc luminos, dar nu doar la soare, după care se stre­coară vinul printr-o sită fină într-o carafă. Se beau 1-2 păhărele de vin pe zi.

Ce conține vinul?

Rozmarinul stimulează iri­ga­rea sanguină și ajută la creș­terea tensiunii arte­riale. În plus, cal­mea­ză, pare-se, cram­pele stoma­ca­le și face poftă de mân­care. Da­că se folosesc ace de pe primele crenguțe, de pri­măvară, efectul te­rapeutic este foarte puternic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian