Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

– Idei de investiții, succese uriașe de afaceri, premii peste premii la concursuri prestigioase, rezultate sportive care ne dau spe­ranțe în privința Jocurilor Olimpice. Și, peste toate, un pic de „nor­malitate”: primele teste pentru evenimente cu public în interior și în aer liber. Primăvara vine cu „Vești bune despre România” –

Robotica românească, din nou pe locul 1

Ministrul Aurescu testează roboții campioni ai României

Echipa românească de robotică „AutoVor­tex” a câştigat, la finele lunii aprilie, premiul I şi medalia de aur la Campionatul Internaţional de Robotică „FTC Russia 2021”. „Echipajul” a fost format din elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, antrenați de asistentul universitar dr. Ionuţ Valentin Panea. În semn de recunoaştere a succesului, tinerii au fost premiați de minis­trul de Externe Bogdan Aurescu, cel care le-a eliberat paşa­poarte tem­po­rare de ser­viciu, pen­tru a putea face deplasarea în Federaţia Ru­să, în con­di­ţiile restric­ţi­ilor impuse de pandemie.

Firmă din România, listată pe bursă, la New York

Sigla ”UiPath” pe sediul Bursei din New York

UiPath, o companie de IT înființată în urmă cu 6 ani, într-un aparta­ment din București, a de­ve­nit prima firmă pornită din România, care este listată la bursă pe „New York Stock Ex­change”. Condusă de Daniel Dineș, UiPath este una dintre com­paniile de soft­ware cu cea mai mare creștere din istorie și are, astăzi, clienți precum CIA, forţele navale ale Statelor Unite ale Americii sau McDo­nald’s. „UiPath” utilizează inteligenţa artifi­cia­lă şi instrumente digitale, pentru a ajuta mari com­panii şi agenţii guverna­men­­tale să îşi au­tomatizeze procesele în domenii precum contabilitate şi resur­se umane. Succe­sul companiei l-a pro­pulsat pe fonda­torul Daniel Dineş printre cei mai bogați 350 de oa­meni din lume, po­trivit „Indexului Miliardarilor”. Cu o avere evaluată la peste 7 miliarde de dolari, Dineş l-a depășit pe celebrul George Soros!

Liber pentru evenimentele cu public!

Opera Națională, gata de reîntâlnirea cu publicul

Scăderea, în ultimele săptămâni, a ratei de infec­tare cu SARS-CoV-2 și avansul procesului de vac­cinare aduc, în sfârșit, vești bune pentru sectorul cul­tural și pentru industria de spectacole, ambele puternic lovite de criza sanitară. La începutul săp­tămânii, Ministerul Culturii a anunțat că va orga­niza, în perioada 14-16 mai, primele evenimente-pilot cu public, atât în interior, cât şi în exterior. Acestea vor avea loc la Opera Naţională Bucureşti, la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română din Cluj. La evenimentele din interior se va permite exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării, iar la evenimentul organizat în exterior, se va permite și participarea persoanelor care au trecut prin boală sau care aduc teste negative.

Spital de 128 milioane de euro, la Oradea

Macheta noului spital din Oradea

Oradea va avea, în câţiva ani, „cel mai bun spital de boli infecţioase din România”, anunță primarul Florin Birta și preşedintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Noua unitate medicală va avea secţii de boli infecţioase şi pneu­mologie, paturi de terapie intensivă, dar şi un mic bloc ope­ra­tor. Primăria Oradea va depune proiectul pentru a fi fi­nan­ţat din bani europeni, prin „Pro­gramul Naţional de Re­dresare şi Rezilienţă”. Po­tri­vit studiului de fezabilitate, va­loarea investiţiei este esti­mată la 128 milioane de euro. Actualul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, s-a consultat cu echipa de la Oradea pe acest proiect în urmă cu o lună, când era secretar de stat. După obţinerea fi­nanţării, spitalul ar urma să fie construit în 36 de luni.

„66 pentru România”

Alin Alexuc, gata de luptă pentru România

Cu numai câteva luni rămase până la startul Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, competițiile de calificare au intrat deja pe ultima sută de metri. Din fericire, pe săptămână ce trece, echipa care va re­prezenta România în Japonia se tot mărește. Ultimul care și-a atins visul de a participa la Olimpiadă este „greul” Alin Alexuc, luptător la categoria 130 de kilograme. Tot zilele trecute și-a câș­tigat biletul pentru Tokyo și gimnasta Larisa Iordache. Grosul lotului olimpic al României va fi for­mat din excelenții noștri ca­notori și din echipa de fotbal, singura repre­zentantă a „trico­lorilor” la sporturile de echipă. Ambele discipline au șanse să aducă medalii pentru România.

Facultatea de Drept din București, în top, la un concurs Oxford

Marele premiu pentru Facultatea de Drept din Capitală

Studenta María José Escobar a adus echipei Facultății de Drept a Universității din București cea mai înaltă distincție individuală, conferită de organizatori, în cadrul etapei internaționale a concursului „Price Media Law Moot Court”. Studentă în anul IV la Facultatea de Drept din Bucu­rești, María José Escobar a primit premiul pentru cel mai bun pledant din concurs. Dintre cei aproximativ 100 de studenți care au pledat în fața juriilor, studenta noastră s-a evidențiat prin calitatea și claritatea pledoariei, pozițio­nând Universitatea din București pe podiumul competiției organizate de Uni­versitatea din Oxford (University of Oxford), în perioada 12-16 aprilie 2021. „Price Media Law Moot Court Pro­gramme” este cel mai prestigios concurs de procese simulate, în dome­niul drepturilor omu­lui și al dreptului comunicării din lume.

Turnul cu ceas din Turda, renovat

Turnul cu ceas din Turda (Foto: Shutterstock)

Biserica Reformată-Calvină din Turda a fost renovată și restaurată, la capătul unor lucrări care au costat 65 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Ope­rațional Regional. Turnul cu ceas, înalt de 60 de metri, al bisericii monument-istoric, este unul dintre cele mai înalte din Transilvania și unul dintre simbolurile orașului Turda. Edi­ficiul actual a fost construit la începutul se­colului al XV-lea, pe vremea împăratului Sigis­mund de Luxemburg.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian