– Tratamente cu muguri și mlădițe din plante –
Inițial, tiroida a fost considerată drept „scut al gâtului”, dovedindu-se ulterior că ea este de fapt un scut pentru întreținerea sănătății întregului organism. Dimensiunea și greutatea ei minore sunt invers proporționale cu importanța pe care o are pentru sănătate. Prin efectul de reglare a metabolismului, tiroida intervine, practic, în toate țesuturile organismului.
Afecțiunile tiroidei, aflate în creștere exponențială în ultimii ani, se manifestă fie prin modificări calitative sau cantitative ale secreției hormonilor produși de ea, prin creșterea ei în volum, sau ambele. Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția acestor afecțiuni, dar cauza exactă este încă necunoscută. Sigur este că dezechilibrele energetice de la nivelul tiroidei (o boală apare întotdeauna mai întâi la nivel energetic), nediagnosticate și tratate la timp, generează efecte ce se propagă în lanț, cu impact asupra echilibrului fizic și emoțional. Gemoterapia poate readuce echilibrul, și în acest caz având ca rezultat normalizarea secreției hormonale a tiroidei, chiar și în formele incipiente, când dezechilibrele sunt doar la nivel energetic, fără a se ajunge la modificări ce pot fi constatate prin analize de laborator specifice.
HIPOTIROIDISMUL
Hipoactivitatea tiroidei are ca posibile manifestări: oboseală, creșterea în greutate (fără explicație), piele uscată, dureri de gât, slăbire musculară, rigiditate articulară, musculară, depresie, scăderea memoriei, hipotensiune, sensibilitate la frig, constipație. Este vorba de o încetinire a funcțiilor organismului, o încetinire a metabolismului.
AMENȚII DE MESTEACĂN – sprijin în hipotiroidism
În formele incipiente sau ușoare de hipotiroidism, Extractul din amenți de Mesteacăn accelerează metabolismul, ajutând și la reducerea excesului ponderal. De aceea, persoanele hipotiroidiene cu exces ponderal pe care nu reușesc să îl controleze pot urma cure de 2-3 luni cu Extract din amenți de Mesteacăn, Extract din sevă de Mesteacăn și, în cazul unei stagnări venoase și limfatice, se va completa cura cu Extract din muguri de Castan comestibil (o administrare pe zi din fiecare extract gemoterapic).
Efectul benefic al Extractului din amenți de Mesteacăn se poate observa și la nivel genital, prin îmbunătățirea libidoului și cu recomandare și în alte dezechilibre la acest nivel.
În cazul în care afecțiunea tiroidiană este avansată și a necesitat introducerea unei medicații hormonale de substituție, medicul specializat în gemoterapie poate interveni pentru îmbunătățirea stării generale și reducerea dozei de medicament, cu diverse extracte gemoterapice. Astfel, pe lângă Extractul din amenți de Mesteacăn, va putea individualiza recomandările în funcție de afecțiune și de manifestările fiecărei persoane.
MUGURII DE MIGDAL – colesterol crescut, de cauză hipotiroidiană
Este cunoscut faptul că acțiunea reglatoare a tiroidei se manifestă și la nivelul metabolismului lipidelor, stabilizând nivelul colesterolului. De aceea, în cazul hipofuncției tiroidiene, se poate observa, la unele persoane, o hipercolesterolemie. Extractul gemoterapic din muguri de Migdal are acțiune favorabilă în hipotiroidismul ușor, cu manifestări de tip dislipidemie, hipercolesterolemie. Se poate asocia cu Extractul din amenți de Mesteacăn, în cure de 2-3 luni, repetate la nevoie.
HIPERTIROIDISMUL
În cazul hipertiroidismului, vorbim despre hiperactivitatea tiroidei, când se accelerează metabolismul, cu stări de insomnie, intoleranță la căldură, transpirație în exces, oboseală, schimbări de dispoziție, scădere în greutate, sete și apetit alimentar crescut, glanda tiroidă mărită.
În dezechilibrul de acest tip, se poate interveni gemoterapic, dar doar de către medic, care evaluează posibilitatea de a readuce echilibrul prin scheme gemoterapice individualizate.
OVĂZUL GEMOTERAPIC – reglator tiroidian și generator al stării de bine
Un gemoterapic intrat de mai puțin de doi ani pe piața din România, Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, este fabricat la „Plantextrakt Cluj”, în urma cercetărilor realizate de dr. Fernando Pitera di Clima, din Italia – personalitate medicală cu vastă experiență în studierea părților tinere de plante.
Acest gemoterapic este considerat a avea acțiune adaptogenă – de creștere a capacității de echilibrare a sistemelor fiziologice stresate, prin diminuarea hiperfuncției sau întărirea ei, în caz de hipofuncție. S-a evidențiat acțiunea sa în special la nivelul sistemului nervos și la nivelul tiroidei. Este recomandat în stări de astenie, epuizare psiho-fizică, nervozitate, anxietate, în tulburări de somn, precum și în dezechilibre incipiente de la nivel tiroidian (de tip hipotiroidism sau hipertiroidism).
Prin acțiunea reglatoare de la nivel tiroidian, s-a constatat faptul că Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz poate îmbunătăți funcționarea organismului la multiple niveluri: reducerea riscului bolilor cardio-vasculare, în caz de palpitații (în asociere cu Extractul din mlădițe de Păducel), în caz de piele uscată, inelastică (cu Extractul din mlădițe de Cedru), în dermatite seboreice (cu Extract din muguri de Ulm), în afectări la nivel gastric (cu Extractul din muguri de Smochin), hepatic (cu Extractul din mlădițe de Ienupăr) sau renal (cu Extractul din muguri de Fag), în deficit al libidoului (cu Extractul din amenți de Mesteacăn) sau în deficit imunitar generat de stres (cu Extract din muguri de Porumbar).
O abordare complexă a bolilor tiroidiene
Se cunoaște faptul că tiroida este foarte sensibilă la iod. S-a evidențiat că efectul iodului asupra tiroidei are forma literei U: concentrații prea scăzute produc gușă, iar cele prea crescute, autoimunitate. Dezechilibrele generate de la nivel tiroidian trebuie evaluate atent de medic; tipul afecțiunilor, stadiul și modalitățile de manifestare fiind multiple, nu este recomandată automedicația.
Ceea ce stă în puterea noastră este să ne analizăm și să observăm anumite manifestări ce pot produce dezechilibre la nivel tiroidian, prin incapacitatea de a ne exterioriza sentimentele, emoțiile, dificultăți în exprimarea ideilor, convingerilor, teama de critici, stări interioare contradictorii, care pot genera nemulțumire permanentă. Căci tiroida simbolizează capacitatea de a ne exterioriza creativitatea, adică eul interior. Aceste blocaje ne împiedică să avem acces deplin la înțelepciunea noastră interioară. Conștientizarea stărilor care generează astfel de dezechilibre energetice (ce pot căpăta în timp manifestări patologice, la nivel organic) este un prim pas spre soluționarea lor, iar gemoterapia poate fi acel ajutor blând la care puteți apela.
Farm. CARMEN PONORAN