Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești NOI pentru necazuri VECHI

Lupta cu durerea

Foto: 123RF – 2

„Orice acțiune provoacă o re-acțiune” – aces­ta este un principiu care își dovedește valabili­tatea în cele mai diverse situații ale vieții noastre de fiecare zi. De pildă, cine nu respectă indica­țiile de administrare din prospectele analge­zicelor ce i-au fost prescrise pentru dureri de cap și – contrar recomandărilor – recurge foarte frec­vent la preparatele respective se expune riscului de a avea dureri pe termen lung, tocmai din cau­za uzului excesiv de medicamente. Specialiștii deosebesc două tipuri de dureri: acute și cro­ni­ce. Sunt considerate cronice acelea care persistă mai mult de șase luni. Nu puțini dintre suferinzi au de parcurs un îndelungat calvar, căci poate dura chiar și opt ani până când vor primi un tratament capabil să le amelioreze calitatea vie­ții. Unii pacienți se simt atât de frustrați, încât renunță să mai socializeze. De aceea este impor­tant să nu stăm pe gânduri, ci să ne adresăm cât mai curând medicului de familie, care ne poate îndruma către un specialist, atunci când e cazul.

La pacienții care se comportă ca în exemplul citat mai sus, medicii diagnostichează o „cefalee indusă prin abuz de tratamente medicamen­toase”. De aici se desprinde concluzia că deseori este mai folositor să încercăm și metodele natu­rale care nu produc efecte secundare. Un avantaj în plus: astfel, pacienții nu vor mai avea senti­mentul că sunt victime neajutorate ale propriei suferințe, ci se vor convinge că au posibilitatea să întreprindă ei înșiși ceva util împotriva ei. Așadar, să nu mai pierdem vremea. Vă pre­zentăm în continuare câteva modalități alter­native de calmare a durerii, pe care le puteți aplica de îndată.

Numărătoarea inversă

Acesta este un procedeu simplu, elaborat de specialiști pentru combaterea durerii. Ei au cerut participanților la un studiu să numere din 7 în 7, de la 1000 înapoi. S-a constatat că ambele emi­sfe­re cerebrale au fost implicate intens în această acțiune și, în consecință, senzația de durere n-a mai fost percepută atât de acut. Prin urmare, abaterea atenției constituie un mijloc eficient de a uita de durere, cel puțin pentru o vreme. Exer­cițiul poate fi repetat de mai multe ori în cursul zilei, oricând simțiți nevoia.

Autohipnoza și mișcarea

Foto: Shutterstock – 5

O altă posibilitate aflată la îndemâna dvs. este lansarea într-o călătorie imaginară, care echiva­lează cu inducerea unei stări hipnotice. Închi­puiți-vă că ați ajuns într-un spațiu unde puteți să vă relaxați și să vă simțiți bine, rămâneți acolo timp de 20 de minute și percepeți acel loc cu toate simțurile. Executați acest mic program de autohipnoză o dată pe zi. Dacă veți avea nevoie să fiți ghidați pentru a reuși să intrați în transă, pe YouTube găsiți înregistrări video care vă vor oferi ajutorul necesar.

Nu trebuie subestimat nici efectul pozitiv al mișcării. Dacă altădată se credea că, în si­tuația acestei categorii de pacienți, cea mai potrivită a­bor­dare este scu­tirea de efort, acum lâncezeala într-un fotoliu co­mod se consideră a fi, dimpotrivă, dău­nătoare. Fiindcă, mai ales când e vorba de dureri cronice, activitatea fizică are o influență pozitivă pe multiple planuri: ea îmbunătățește aprovizionarea celulelor cu oxi­gen, reduce inflamațiile și contribuie la elibe­ra­rea de endorfine. Fiecare dintre noi are libertatea de a opta pentru tipul de exercițiu fizic care îi convine, căci dacă unora le plac plimbările cu bicicleta, alții preferă o tură de jogging prin parc. Studiile arată că pentru numeroși oameni care suferă constant de dureri sunt benefice în special succesiunile de mișcări fluente, ca Tai Chi sau Qi Gong. Pe lângă o dinamică armonioasă a trupului, cele două tehnici terapeutice orientale se bazează pe respirația controlată, care nu mai permite concentrarea atenției asupra senzației de durere. Căutați-le pe internet și veți găsi su­fi­ciente videouri lămuritoare. Ideal ar fi să exersați zilnic, aproximativ 45 de minute.

Alternanța de rece și cald

O altă modalitate tradițională de tratament împotriva durerii o con­stituie terapia cu jeturi de apă, după metoda Kneipp. La dușurile al­ter­native, temperatura apei se schimbă mereu, de la rece la cald și invers (se începe cu dușul rece). Procedura mărește capacitatea de adaptare și rezistența orga­nis­mului. Practicați-o de trei ori pe săptămână sau, și mai bine, zilnic.

Magneziul – un mineral important pentru metabolism

Magneziul este un element indispensabil vieții, întrucât el participă la toate procesele me­tabolice care se petrec în organismul nostru. De aceea, o eventuală carență nu trebuie în niciun caz ignorată, ci descoperită și tratată la timp. În momentul când corpul are un necesar de magne­ziu mai mare decât cantitatea cu care este apro­vizionat, el semnalează acest neajuns în diverse moduri. Printre manifestările tipice se numără crampele musculare la nivelul gambelor (mai frecvente noaptea), ca și contracturile în zona cefei și a umerilor. Alte simptome, cum sunt durerile de cap, accele­ra­rea bruscă a bătăilor ini­mii, zbaterea pleoapelor și tulburările de somn pot sugera atât stresul, cât și o lipsă de magneziu – de alt­fel, cele două se asociază ade­sea. Cercetătorii au des­coperit recent că deficitul de magneziu poate favo­riza și declanșarea atacu­rilor de migrenă.

Organismul nostru nu se poate lipsi de acest mineral important. Nevoile sale se ridică la circa 350 miligrame pe zi și, în mod obișnuit, o ali­mentație echilibrată îi poate furniza cantitatea res­pectivă. Printre sursele cele mai bogate se numără nucile, se­mințele de floarea-soarelui și dovleac, legu­minoasele și produsele din făină integrală. Însă, dacă treceți printr-o perioadă deosebit de stre­santă sau desfășurați activități sportive mai in­ten­se, rezervele dvs. de nutrienți se vor consuma în scurt timp. Gripa, ca și simpla răceală de sezon, determină de asemenea o creș­tere a necesarului zilnic, deci va trebui să vă în­grijiți de un aport corespunzător. Pentru a fi siguri că evitați riscul unui eventual deficit de magneziu, procurați-vă de la farmacie unul din suplimen­tele cu concentrație mare, de exemplu: Magne­ziu marin, 1000 mg (Zenyth), Magneziu, 500 mg (Dop­pel­herz) sau Biolectra Magnesium 400 mg (Hermes).

Urmările distracției din timpul liber: CONJUNCTIVITA

Vremea se încălzește, Covidul pare să bată în retragere și ne simțim tot mai tentați să ieșim din casă. Dar praful ridicat de vânt, curenții de aer care ne ating fața în timpul plimbărilor cu bicicleta și chiar lumina puternică a soarelui pot irita membrana conjunctivă, deosebit de sensi­bilă, a ochilor. După cum era de așteptat, medi­cul oculist va diag­nostica o conjunctivită. Simp­tomele carac­teristice sunt: lăcrimare, mâncă­rimi, se­creții purulente (mai ales dimineața), ca și senzația de corp străin („ni­sip în ochi”). Această for­mă de conjunctivită nu este con­ta­gioasă. În schimb, altfel stau lucrurile (deși ma­ni­festările sunt aceleași), atunci când in­flamația este cauzată de viruși sau bacterii. De reținut că vă confruntați cu un risc semni­ficativ de infec­tare atunci când permiteți altcuiva să folosească batista dvs. sau vă frecați la ochi după ce ați atins o suprafață contaminată, de exemplu clanța unei uși.

Conjunctivita poate fi provocată și de polen, acarieni sau păr de animale. Tratamentul este diferit, în funcție de factorii declanșatori. Dacă simptomele au la origine o infec­ție bacteriană, medicul va prescrie cu siguranță un antibiotic. În cazul unei conjunctivite virale, pacientului i se recomandă de obicei picături oftalmice cu corti­zon. De regulă, preparatele se administrează pe o perioadă de șapte până la zece zile. Și conjunctivita alergică se tratează cu picături, însă de astă dată, se utilizează unele cu acțiune antihistaminică.

Mulți dintre suferinzi încearcă să-și rezolve problema apelând mai întâi la remediile naturale. Medicii sunt de părere că aceasta este o greșeală, fiindcă infuziile de mușe­țel, gălbenele sau alte plante medicinale pot amplifica reac­ția inflama­torie. Este posibil ca substanțele naturale să irite suplimentar conjunctiva, astfel încât simptomele se vor agrava, respectiv remisia lor se va pro­duce mai lent.

5 cauze posibile ale transpirației în exces

Sosește vara, temperaturile cresc, dar pe lângă binefacerile căldurii apare și incon­venientul transpirației în exces. Cum su­doarea are însă și alte cauze mai ascunse, e bine să le putem diferenția.

La diabetici, transpirația reprezintă un semn de avertizare, ce indică faptul că gli­cemia a coborât până la un nivel periculos de scăzut. Când se întâmplă aceasta, orga­nismul secretă hormoni ai stresului, iar una dintre consecințe este apariția transpirației abun­dente.

Soluția: ingerați imediat carbohidrați cu asimilare rapidă, cum ar fi glucoza.

La persoanele supraponderale, kilogra­mele în plus obligă corpul să depună efor­turi suplimentare, cu un consum sporit de energie – la urcatul scărilor, de exemplu. Astfel temperatura corporală crește, ceea ce duce la formarea unei cantități sporite de transpirație.

Soluția: reveniți cu greutatea cât mai aproape de limita normală și purtați o îm­brăcă­minte lejeră, preferabil din bumbac.

Hormonii joacă un rol im­por­tant și nu întot­deauna le acor­dăm atenția cuvenită. De pil­dă, hormonii produși de glan­da tiroidă reglea­ză, printre alte­le, percepția sti­mulilor ter­mici. Când ti­roida funcțio­nează în exces, toate procesele bio­chimice din orga­nism se acccele­rea­ză, iar rata înaltă a me­ta­bolis­mu­lui favo­rizează pro­duc­ția de trans­pi­rație.

Soluția: a­dre­sați-vă unui me­dic endocrinolog, care va controla valorile hormo­nilor tiroidieni și le va co­recta printr-un trata­ment medicamentos, dacă e cazul.

Există și alimente care produc trans­pirația. Capsaicina din ardeii iuți se leagă de receptorii nervilor senzitivi responsabili pentru percepția căldurii, situați în cavitatea bucală. În urma primirii acestui mesaj, cor­pul reacționează, mă­rind instantaneu sudo­rația, pentru a proteja orga­nismul împo­triva unei eventuale supraîncălziri.

Soluția: mâncați un iaurt natur, căci el neutralizează iuțeala ardeilor.

Și factorul psihic exercită o anumită influen­ță: când sun­tem stresați sau ne este teamă, creie­rul nos­tru eliberează mai multă acetilcolină, ceea ce de­termină glandele sudoripare să lucreze mai intens. Apare o transpirație de origine nervoasă.

Soluția: utilizarea unor tehnici de relaxare (ex. yoga sau meditația), care liniștesc sistemul nervos.

Câteva trucuri ultraeficiente pentru combaterea constipației

– Verdețurile consumate primăvara în exces reduc setea și creează, paradoxal, blocaje intestinale –

Circa un adult din zece (la femei: una din șapte) suferă de con­stipație. „De constipație su­feră cel ce are scaun de mai puțin de trei ori pe săptămână”, spun spe­cialiștii. Care sunt cau­zele afecțiunii? În principiu, ali­mentația bogată în carne, dulciuri și produse pe bază de făină albă, dar și trecerea bruscă și în exces la verde­țurile de primăvară, consumate crude și fără grăsimi. La fe­mei, apare în plus hor­mo­nul se­xual fe­minin, pro­dus în a doua jumătate a ci­clului men­­stru­al, care sto­pea­ză mo­­bili­tatea in­tes­tinului (oda­­tă cu insta­larea ciclu­lui, digestia se nor­mali­zea­­ză).

Dar iată câteva „tru­curi” simple, care pun în miș­­care di­ges­tia (uneori, unul sin­gur este sufi­ci­ent):

* Beți dimineața, pe stomacul gol, 1 pahar de suc de fructe, de zeamă de varză (acră), de oțet de mere (o lingu­ră la un pahar de apă).

* Sau: mâncați dimineața și seara câte 200 g de iaurt, amestecat cu se­min­țe de in măcinate ori cu tărâțe de grâu.

* Beți zilnic minimum 2 l de lichid (ceai de mentă sau de măceșe, apă minerală cât mai puțin acidulată, sucuri de fructe diluate).

* Pru­ne­le us­cate vă pot fi de mare fo­los. În­mu­iați sea­ra 4-5 pru­ne, lăsați-le în apă 2-3 ore și mâncați-le înainte de cul­­ca­re.

* Masați-vă puternic ab­do­menul în fiecare di­mi­nea­ță, cir­ca 3 minute, cu ambele mâini, în sen­sul acelor de ceasornic.

* De 3-4 ori pe zi: in­spirați, sugeți puternic burta, țineți respirația, după care ex­pirați, împingând brusc abdo­me­nul înainte. Repetați de câte 10 ori.

Remedii populare

Fiertură de cafea

Herboriștii americani din secolul 18 își sfă­tuiau pacienții bolnavi de constipație cronică să bea fiertură de boabe de cafea. Se prepară un de­coct din 2 linguri de boabe de cafea nepră­jită, fierte în 500 ml de apă. Se bea pe sto­ma­cul gol, înainte de ma­sa de dimineață și de prânz.

Țelină crudă

În urmă cu 2000 de ani, medicul grec Dio­sco­ride și botanistul roman Plinius lăudau vir­tuțile medicale ale țelinei. Printre ele, la loc de frunte se află combaterea constipației.

Re­țetă: mâncați salată de țelină crudă sau o frunză verde, bine spă­la­tă. Au gust plăcut și nici urmă de ca­lorii.

Frecții cu ulei de susan

Vreme de mii de ani, vinde­că­torii egipteni le ma­sau pântecul celor bol­navi cu ulei de susan.

Leac țigănesc

Vreme de secole, țiganii nomazi au preparat această rețetă specială, cu dulceață de prune, pe care o folo­seau contra constipației.

Ingre­diente: 2 kg de prune coapte, 1 litru de apă, 100 g miere, 1 lingură oțet de mere, 100 g sirop de cătină.

Mod de preparare: Scoateți sâmburii din fructe și puneți-le la fiert vreme de o oră, a­mestecând din când în când. Lăsați să scadă 15 minute, pe foc mic. Stingeți focul și lă­sați pre­paratul să se răcească. Adăugați mie­rea, oțetul, siropul de cătină. Păs­trați dul­cea­ța într-un reci­pient de sticlă, închis ermetic. Se ia o linguriță de dul­ceață de prune, dimi­nea­ța, pe sto­­macul gol.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian