
Au mai rămas doar câteva zile până la fluierul de start al primului meci găzduit vreodată de România în cadrul unui Campionat European de fotbal. Din păcate, în loc să-i vedem pe „tricolorii” lui Mirel Rădoi la treabă, va trebui să ne mulțumim cu meciurile jucate de alte echipe, precum Austria, Ucraina sau Macedonia de Nord. Oricum, fie și în ciuda lipsei unei mize sportive, bucățica de Euro găzduită de București rămâne un eveniment remarcabil: pe de o parte, testează capacitatea organizatorică a țării noastre la acest nivel de competiție internațională „de lux”, pe de altă parte, ne introduce în „noua normalitate” a vieții de pandemie. După mai bine de un an marcat cu tot felul de restricții, Europeanul de la București este primul mare eveniment cu public (13.000 de persoane pe meci) de după trecerea la măsurile de relaxare.
Găzduit simultan de opt mari orașe de pe continent, campionatul de fotbal este un test nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă. E limpede acum că, din mai multe și serioase motive, nu mai putem să ne întoarcem la restricțiile dure din primăvara trecută, decât într-o situație extremă. Și atunci, cel mai probabil, noua realitate, aceea de conviețuire cu virusul, va fi cea pe care o vom experimenta în această vară: o stare de alertă, dar, în același timp, o luptă continuă pentru a câștiga, metru cu metru, micile și mai marile bucurii ale vieții de dinaintea pandemiei.
Încurajate de avansul vaccinării, de scăderea ratei de răspândire a virusului și de măsurile de relaxare anunțate de guvern, tot mai multe evenimente de masă și-au anunțat zilele acestea revenirea pe afiș. Ne așteaptă o vară de neuitat! Ca de obicei, Clujul dă tonul, cu Festivalul Internațional de Film (TIFF), cu festivalul de muzică Untold, unul dintre cele mai mari evenimente de gen care vor avea loc în acest an în lume, și cu evenimente precum cele propuse de Electric Castle sau Jazz in the Park. Și la București, și pe Litoral, sunt anunțate, la fel, festivaluri cu public numeros. După luni de zile, actorii se pot întâlni și ei cu publicul lor în sălile de spectacole. Entuziasmul stârnit de aceste evenimente e ușor de înțeles. Dar de felul în care vor fi ele gestionate depinde în mare măsură cursul vieții noastre în următorii ani. Răspândirea virusului în Spania și Anglia, în iarna lui 2020, a fost în directă legătură cu niște banale meciuri de fotbal. Ar fi o mare revanșă în fața pandemiei, să marcăm revenirea la normalitate făcând demonstrația tocmai cu niște meciuri de fotbal, precum cele de la Campionatul European.