Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru C.R., F. AS nr. 1398: „Sufăr de acnee inflamatorie”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Descrierea problemei de care suferiți este des­tul de eloc­ventă pentru a ilustra sufe­rința provocată de acnee, care nu este deloc de trecut cu vederea. Vorbiți de „coșuri albe și negre” – comedoane în­chise (albe) și deschise (ne­gre); „pete roșii” (eritemul de fond), cărora li se alătură papule eritematoase, pustule și chis­turi („coșuri roșii”, „co­șuri cu puroi”). E bine de știut că ac­neea NU este con­siderată o tulburare infecți­oasă.

Acneea poate afecta oa­meni de toate vârstele. La nou-năs­cuți, este rezultatul hormo­nilor maternali și al glandelor supra­renale și se rezolvă spontan, la puțin timp după naștere. O altă perioadă importantă este la de­clanșarea pubertății, când există o creștere în producția hormonilor androgeni. Vreo 85% din persoanele cu vârste cuprinse între 12-24 ani sunt afectate de o formă de acnee. La această grupă de vârstă, acneea este mai des întâl­nită la sexul mas­culin, sexul feminin fiind mai frecvent afectat la adulți.

Posibilele cauze ale acneei includ:

* Predispoziția genetică – este cel mai im­portant factor pentru producerea acneei.

* Unele medicamente – steroizi (cortico­steroizi și testosteron), litiu, antiepileptice.

* Dietă bogată în alimente foarte rafinate – făinoase (covrigi, prăjituri, zaharoase).

* Tulburări endocrinologice (hormonale), cum ar fi sindromul ovarelor polichistice.

* Expunerea solară poate provoca, dar și ameliora acneea.

* Folosirea unor cosmetice foarte grase poate duce la unele forme de acnee.

Clinic vorbind, pacienții cu acnee se plâng de dureri și sensibilitate la atingerea pielii. Acneea se poate manifesta prin comedoane deschise și în­chise (numite popular puncte negre și albe), papule eritematoase (numite popular coșuri ro­șii), pustule și chisturi.

În general, prognosticul de vindecare este bun pentru acnee. Totuși, pot apărea complicații, pre­cum cicatrici și tulburări psihice (inclusiv anxie­tate, depresie și gânduri de sinucidere), care tind să se amelioreze după un tratament de succes al acneei. Mai nou, unii cercetători afirmă că s-ar putea că acneea să fie un factor de risc pentru cancerul de prostată precoce.

Din punct de vedere naturist, acneea ar putea fi abordată astfel:

* Igienă. Lipsa igienei nu este considerată o cauză a acneei, însă curățarea permanentă a pielii reduce șansele unor suprainfecții, reduce șansele blocării glandelor sebacee și îmbunătățește as­pec­­tul tenului în general.

* Masajul ușor la nivelul feței ajută la creș­terea tonusului acesteia și ar putea diminua ede­mul.

* Expunerea solară – deși acneea poate să se agraveze, ea răspunde pozitiv, în general, la expu­ne­rea solară. Totuși, acest lu­cru trebuie făcut cu moderație

* Terapia cu lumină. Există aparate speciale în acest scop.

* Plante medicinale – se pot încerca aplicații cu ceapă roșie, tăiată mărunt și pusă pe leziunile pustuloase. Ajută la eliminarea mai rapidă a puroiului.

* Uleiul de arbore de ceai, ceaiul verde, Aloe vera sau planta Hamamelis pot fi aplicate, cu bune rezultate.

* Suplimentele de zinc și drojdie de bere sunt considerate utile, pentru tratamentul acneei.

* Dietă săracă în alimente foarte procesate, bogate în za­hăr și mulți conservanți.

* Untul de shea sau de cacao pot fi utile în ameliorarea cicatricelor cauzate de acnee.

* Acupunctura poate ajuta, prin eliminarea căldurii la ni­ve­lul intestinelor (provocată de dieta proinflamatoare), redu­când apariția leziunilor.

* Homeopatia este un tra­tament excelent. Am consem­nat rezultatele experiențelor mele în acest sens în lucrări și cărți publicate pe plan interna­țional.

Atenție! Acneea poate fi sem­nul unor boli mai grave. Este bine să consultați me­dicul pentru un diag­nostic exact.

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Cum îmi pot curăţa plămânii?” (Răspuns pentru SERGIU A., F. AS nr. 1425)

Beţi cât mai multe lichide, în special apă plată, şi faceţi sport: fie utilitar (în grădină), fie la sală, fie cât mai mult mers pe jos, dacă şi cât se poate, în pas alergător, în zone mai puţin po­luate. În ce pri­veşte abstinenţa faţă de tutun, se poate realiza în aproximativ o lună de zile, înde­părtând total mai întâi factorii favorizanţi, precum: cafeaua, alcoolul (in­clusiv berea), mesele copioase, abundent condimentate şi cu multe prăjeli. Apoi, practicarea cât mai des a postului de 24 de ore, în care se mănâncă zilnic, dar nu­mai dimineaţa, în schimb se poate bea foarte multă apă sau ceai neîndulcit. În intervalul de timp de 30 de zile destinat dezintoxicării, alături de indicaţiile de mai sus, trebuie făcută cât mai multă mişcare fizică, în special alergare uşoară, care gene­rează transpiraţie, prin care se elimină nicotina din orga­nism, ca și prin urină, drept care este nece­sar să beţi cât mai multă apă. În paralel, vă recomand să practicaţi holi­terapia, prin care să-l rugaţi pe Dum­nezeu să vă dea pu­terea să nu mai fumați. Să recurgeţi la rugăciune ori de câte ori simţiţi nevoia să aprindeţi o ţigară, după care beţi 2-4 pahare cu apă. Vă recomand cu încredere ape­larea la rugă­ciune către Dumnezeu, pentru că, ceea ce la oa­meni este cu neputinţă, la Dumnezeu este cu putinţă! Tot ceea ce v-am recomandat în legătură cu renunţarea la tutun am practicat şi eu, acum 25 de ani, şi a dat rezultatele dorite! Da­că la mine a funcţionat, poate funcţiona la oricine do­reşte sincer să scape de un viciu: că e tutun, că e alcool, că sunt jocurile de noroc, rugă­ciunea func­ţionează cu eficienţă maximă. Dacă, toto­dată, mai începeţi să citiţi şi Biblia, succesul în lupta cu viciile este garantat!

„Am Helicobacter pylori şi mă doare stomacul, orice aş mânca” (Răspuns pentru GEORGE – Vaslui, F. AS nr. 1461)

Duşmanii cei mai de temut ai Helicobac­te­rului sunt: Usturoiul, Ghimbirul, Curcuma (Tur­meric), Chimenul negru. Consumaţi-le trei luni, alternativ, zilnic, cel puţin pe unul dintre ele. La această dietă se adaugă Extractul de Propolis (40%), 1/2 linguriţă de 3 ori pe zi, timp de 3 luni. Astfel veți scăpa de acest parazit tenace, din stomacul dvs. După vindecare, e util să con­su­maţi, la 2-3 zile, câte unul din condimentele enu­merate. Dacă această metodă relativ uşoară utili­zată împotriva Helicobacterului nu dă rezultate, contactaţi-mă.

„Băiatul meu nu poate eructa şi se balonează” (Răspuns pentru ALINA S. – Craiova, F. AS nr. 1461)

Băiatul dvs. să mai lase calculatorul/telefonul şi să înceapă să facă mişcare (alergare uşoară – jogging), câte 20-30 minute după fiecare din mesele principale de peste zi. Astfel va scăpa de balonare şi va eructa în voie.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Am candidoză bucală” (Răspuns pentru ANCA – București, F. AS nr. 1458)

Carmen Ponoran

În candidoza bucală, poate ajuta o cură ge­moterapică cu Extract din mlădițe de Cimișir, Ex­tract din mlădițe de Lemn-câinesc și Extract din mlădițe de Mur, cu efect antiinflamator, cica­trizant și de întărire a imunității mu­coaselor (câte o administrare pe zi din fiecare, timp de 2 luni: Lemn-câi­nesc dimi­neața, Cimișir la prânz și Mur sea­ra). În caz de astfel de le­ziuni ale mucoaselor cavității buca­le, ce pot fi provocate și de aparatele sau protezele dentare, sunt eficiente și aplicațiile locale cu produse natu­rale, precum Plantagingival, un ba­dijonaj gingi­val ce conține extracte de Găl­benele, Tătăneasă și Revent (Rubarbă), în glicerină farmaceutică. Se aplică pe zonele inflamate, cu ajutorul pensulei inclu­se în dop. Efectele sunt multiple: antiin­flama­tor, antibac­terian, an­tifungic, he­mo­static (o­prirea sân­ge­rării gin­givale). Apoi, apa de gură concen­tra­tă Mira, un extract din gumi­rezină de smir­nă, are un remarcabil efect antibacterian și ușor analgezic, de re­ducere a durerii. Se fo­losesc doar câteva picături, diluate în apă, pentru gar­gară, insistând pe zonele afectate sau cu ad­minis­trare pentru igiena ca­vității bucale.

Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian