Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O vară de neuitat

Au mai rămas doar câteva zile până la fluierul de start al primului meci găzduit vreo­dată de România în cadrul unui Cam­pionat European de fotbal. Din păcate, în loc să-i vedem pe „trico­lo­rii” lui Mirel Rădoi la trea­bă, va trebui să ne mulțu­mim cu meciurile jucate de alte echipe, precum Aus­tria, Ucraina sau Mace­do­nia de Nord. Oricum, fie și în ciuda lipsei unei mize sportive, bucățica de Euro găzduită de Bucu­rești rămâne un eveniment remarcabil: pe de o parte, testează capacitatea organi­za­torică a țării noastre la acest nivel de competiție internațională „de lux”, pe de al­tă parte, ne introduce în „noua norma­li­tate” a vieții de pandemie. După mai bine de un an marcat cu tot felul de restricții, Eu­ropeanul de la București este primul mare eveniment cu public (13.000 de persoane pe meci) de după trecerea la măsurile de re­laxare.

Găzduit simultan de opt mari orașe de pe continent, campionatul de fotbal este un test nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă. E limpede acum că, din mai multe și serioase motive, nu mai putem să ne întoarcem la restricțiile dure din pri­mă­vara trecută, decât într-o situație extre­mă. Și atunci, cel mai probabil, noua rea­litate, aceea de conviețuire cu virusul, va fi cea pe care o vom experimenta în această vară: o stare de alertă, dar, în același timp, o luptă continuă pentru a câștiga, metru cu metru, micile și mai marile bucurii ale vieții de dinaintea pandemiei.

Încurajate de avansul vaccinării, de scăderea ratei de răspândire a virusului și de măsurile de relaxare anunțate de guvern, tot mai multe evenimente de masă și-au anunțat zilele acestea revenirea pe afiș. Ne așteaptă o vară de neuitat! Ca de obicei, Clujul dă tonul, cu Festivalul Internațional de Film (TIFF), cu festivalul de muzică Untold, unul dintre cele mai mari eveni­men­te de gen care vor avea loc în acest an în lume, și cu evenimente precum cele pro­puse de Electric Castle sau Jazz in the Park. Și la București, și pe Litoral, sunt anunțate, la fel, festivaluri cu public numeros. După luni de zile, actorii se pot întâlni și ei cu pu­bli­cul lor în sălile de spectacole. Entu­zias­mul stârnit de aceste evenimente e ușor de înțeles. Dar de felul în care vor fi ele ges­tio­nate depinde în mare măsură cursul vieții noastre în următorii ani. Răspândirea viru­sului în Spania și Anglia, în iarna lui 2020, a fost în directă legătură cu niște banale meciuri de fotbal. Ar fi o mare revanșă în fața pandemiei, să marcăm revenirea la normalitate făcând demonstrația tocmai cu niște meciuri de fotbal, precum cele de la Campionatul European.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian