Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu căpșuni

– Adevărat chilipir, să ai în față un castron cu căpșuni! Pe lângă gustul lor minunat, fructele roșii și parfumate pot fi fo­losite și ca leacuri de sănătate. Rețetele sunt din vremea anti­chității: sigure! –

Cum să achizionați cele mai bune căpșuni

Foto: Shutterstock – 4

* Cel mai bun moment pentru a cumpăra căpșuni sunt lunile Iunie și Iulie, când fructele sunt în sezon. Fructele care se găsesc pe piață și peste an, majoritatea din import, conțin stimu­lente chimice de creștere și de maturare care sunt dăunătoare.

* Alegeți fructe pline, ferme, de cu­loare roșu aprins și codiță verde. Pre­zența tonurilor de culoare închisă indică folosi­rea chimicalelor pen­tru coacere rapidă. Un vârf alb in­dică fructe necoapte. Căpșunile coapte au un miros puternic, care se simte de departe; cele necoapte au o aromă slabă.

* Căpșunile trebuie spălate înain­te de a le folosi (altfel se deteriorează ra­pid). Cel mai bine se păstrează în frigider, la o temperatură care nu depășește + 5° C. În acest fel, ele pot fi conservate până la 5 zile. La temperatura camerei, căpșunile rezistă 12 ore.

* Recipientele de depozitare trebuie să fie din sticlă, ceramică, plastic sau metal emailat. Depozitarea căpșunilor în vase de metal, cupru, fier și recipiente galvanizate – nu este recoman­dată. Recipientele cu căpșuni nu trebuie închise etanș, căci fructele se descompun rapid.

Tratamente interne

Susținerea imunității și prevenirea cancerului

Datorită concentrației ridicate de vitamina C, acid elagic, antocianine, kaempferol și alte sub­stanțe benefice, căpșunile pot preveni dezvolta­rea unor forme de cancer, susțin studii realizate la „Centrul de Cercetare a Cancerului” din Ohio. De asemenea, includerea căpșunilor în meniul zilnic întărește semnificativ sistemul imunitar și susține funcționarea normală a sistemului cardio­vascular.

Rețete

* Consumați câte o porție de căpșuni proas­pete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului lor.

* Consumați în fiecare zi câte 50 grame căp­șuni adăugate la iaurt, musli sau salate de fructe.

Boli reumatice

Căpșunile influențează în bine bo­lile reuma­tice, prin eliminarea acidului uric.

Rețete

* Timp de trei săptămâni, consu­mați la micul dejun doar o far­furie plină cu căpșuni proas­pete și mărunțite, la care adăugați o linguriță cu mie­re și una cu polen. Nu consumați alte ali­men­te timp de trei ore.

* 12-14 căpșuni se pun îm­preună cu două cești de apă într-un blender, timp de 2 minute. Se consumă o dată pe zi, de preferință dimineața.

Afecțiuni digestive

Căpșunile și frunzele lor normalizează motili­tatea intes­tinală și elimină constipația. Sunt efi­ciente și împotriva colitei, insuficienței hepatice, litiazei biliare.

Rețete

* Dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, beți o jumătate de pahar cu suc proas­păt de căpșuni și consumați câte 200 g căpșuni cu o jumătate de oră îna­inte de masa de prânz și cină.

* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, timp de două săptămâni.

Anemie, inapetență, convalescență

Rețete

* Beți de două pe zi un pahar cu suc proaspăt de căpșuni și zmeură, în părți egale.

* Consumați o dată pe zi următoarea salată: 200 grame căpșuni proaspete se pun într-un vas mic și se amestecă cu o linguriță de miere și o lingură cu vin roșu. Se ține la frigider, în vas acoperit, o jumătate de oră.

Infecții și inflamații gastro-intestinale, greață, balonare, crampe stomacale, diaree

Rețetă

* Puneți pe foc o cană de apă. Când începe să clocotească, adău­gați o lingură de frunze de căpșuni și fierbeți-le 2-3 minute. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3-4 căni pe zi, după mese.

Oxiuroză (parazitoză intestinală)

* Consumați câte 600-700 grame căpșuni proaspete, dimineața, pe stomacul gol, în locul micului dejun. Nu se mai consumă alte alimente până la prânz.

Afecțiuni ale sistemului urinar: inflamații, infecții urinare, litiază urinară, intoxicație alcoolică și tabagică

Căpșunile, codițele și frun­zele lor au un bun efect diuretic, dezinfectant și antiinflamator, permit eliminarea excesului de lichid din corp și îmbunătățirea funcției aparatului urinar.

Rețete

* Consumați câte 200-250 grame căp­șuni, de 3 ori pe zi.

* 200 grame căpșuni se zdrobesc și se pun într-un vas. Se toarnă un litru și jumă­tate apă peste ele. Se lasă la macerat două ore, cu ca­pac, într-un loc cald. Din când în când se ames­tecă pre­paratul cu o lingură de lemn. Se strecoară și se bea pe par­cursul unei zile (nu se păstrea­ză de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săptă­mâni.

* Se pune la fiert un litru și jumătate de apă, și când dă în clocot, se ada­u­gă 6 linguri de frunze și codițe de căpșuni mărunțite. Se lasă pe foc mic, 3-4 minute, apoi se trage vasul deoparte și se acoperă. Se la­să la infuzat 30 de minute. Se bea lichidul repartizat de-a lungul unei zile, fără zahăr sau alte adaosuri.

Memorie

Căpșunile conțin fisetină, un flavo­noid care protejează neuronii de efectele îmbătrânirii și previne pierderea memoriei.

Rețete

* Vă puteți îmbunătăți memo­ria, consumând o porție mică de căpșuni proaspete în fiecare zi, timp de opt săptămâni.

* Consumați în fie­care zi câte 50 grame căpșuni adăugate la iaurt, musli sau salate de fructe.

Îmbunătățirea vederii

Consumul zilnic de căpșuni pre­­vine o mulțime de suferințe ale ochilor, cum ar fi dezvoltarea de­ge­nerescenței maculare, a cata­rac­tei, a ochilor uscați, a orbirii progresive și a altor probleme asociate cu modi­ficările legate de vâr­stă.

Rețetă

* Consumați câte o porție de căpșuni proas­pete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului căp­șunilor.

Tratamente externe

Albirea pielii, dispariția petelor pe piele și a acneei

* Se zdrobesc 4-5 căpșuni bine coapte și se amestecă cu 2 linguri cu miere, pentru a forma o pastă. Se aplică pe față sau pe alte zone cu pro­bleme. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Se repetă la fiecare două zile.

Arsuri solare

* Amestecați cu lapte câteva căpșuni zdro­bite, până obțineți o cre­mă. Întindeți-o pe piele, pentru a elimina roșeața și mâncărimea cauzate de excesul de expunere la soare.

Stomatită, gingivită, întărirea gingiilor, albirea dinților

* Zdrobiți două căpșuni mari și masați-le pulpa cu o perie moale, pe dinți și gingii. Lăsați să acționeze 1-2 minute. Aplicați procedeul di­mi­neața și seara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian