Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alergiile și plantele imunostimulatoare

Foto: Shutterstock

În ultimele decenii, alergiile au cunoscut o adevărată explozie. În momentul de față, se estimează că ele afectează unul din trei euro­peni. Conform „Agenției Europene de Aler­go­logie și Imunologie”, curând unul din doi oa­meni va avea o formă a bolii. Ne poate ajuta me­dicina naturii în lupta cu alergiile? Dacă da, cum? Ne răspunde la aceste întrebări colaboratoarea re­vistei noas­tre, d-na dr. Cristina Negru, director științific al firmei românești DVR PHARM.

– Alergiile par să fi de­venit o amenințare univer­sală. Cum se explică faptul că tot mai mulți dintre noi le devenim victime?

– Sistemul de apărare al organismului ajunge să reacționeze exagerat la unele substanțe inofen­sive – acesta este mecanismul de producere al aler­giilor. Iar predispoziția la alergie este dată de aerul tot mai poluat, de alimentația plină de pesticide, za­ha­ruri, hormoni și grăsimi nesănătoase. Apoi, tensiu­nea psi­hică este adesea vinovată de acele reacții puter­nice de respingere, concretizate la ni­velul organis­mului prin ceea ce numim alergie.

– Alimentația poate fi schimbată, dar cum am putea schimba aerul pe care-l respirăm sau ni­velul de stres de la serviciu?

– În orașele foarte poluate, cum sunt Bucu­reștiul, Clujul sau Iașiul, doar o parte din populație suferă de alergie, deși toți respiră același aer și au parte de stres în viața lor. Și atunci, ce au diferit oamenii sănătoși? Felul în care organismul, prin sistemul imunitar, răspunde la factorii agresivi. Un bun control al alimentației, gestionarea stresului psihic și fizic, mersul în natură pot reduce mani­festările alergiei până aproape de dispariție.

– Vorbiți de prevenție și de soluții pe termen lung, dar cum pot fi ajutați rapid cei pentru care alergiile repre­zintă o problemă de viață sau moarte…

Dr. Cristina Negru

– Evident, cei deja bolnavi trebuie să se fereas­că de contactul cu alergenii și să respecte prescrip­țiile medicului, pentru a evita reacțiile alergice grave. Dar și plantele medicinale pot ajuta foarte mult. Există câteva extracte foarte puternice, din așa-numitele plante imunomodulatoare, care corec­tează reacția sistemului de apărare al organismului. Extractele de panseluță săl­batică, tămâie, astra­galus, turmeric și altele au, în multe cazuri, efecte excelente!

– Se spune că vitamina C ar ajuta la calmarea unei reacții aler­gice deja declanșate. Mit sau rea­litate?

– Într-o anumită măsură, este adevărat. Odată ce pacientul a intrat în contact cu un antigen, adică o substanță care îi declan­șează o reacție alergică, o doză consistentă de vitamina C reduce gravitatea simptomelor. Însă, așa cum am spus, efecte mult mai puternice au plantele medicinale imunomodu­latoare sau uleiurile esențiale cu efect antiinfla­mator sau antihistaminic.

– Suntem în plin sezon de polenizare. Teii tocmai au înflorit. Ce se poate face împotriva alergiei respiratorii, în special a rinitei alergice, foarte frecventă la începutul verii?

– Foarte mulți pacienți cu alergii respiratorii au reacționat excelent la produsul TELOM-R ALER­GO. Îmi vine în minte cazul unui domn cu alergie la praf și la polen, care dacă inhala câteva particule din acești alergeni, deja avea mâncărimi de ochi, nasul înfundat și respira cu greutate. A luat câte patru capsule de Telom-R Alergo pe zi, și după doar o săptămână, se simțea mult mai bine. Res­pira ușor, nu mai avea usturimi sau mâncărimi la nive­lul nasului și ochilor. E adevărat că, de regulă, tim­pii de răspuns ai organismului la tratament sunt mai îndelungați.

– Cât durează, în medie, până când un pa­cient cu alergie respiratorie răspunde la trata­mentul cu Telom-R Alergo?

– De cele mai multe ori, primele îmbunătățiri se văd după 3-4 săptămâni, rezultatele fiind conso­li­date după alte 8-12 săptămâni de cură. Dar nu este o regulă în acest sens, pen­tru că nu toți pacienții răspund la fel. Une­ori, pe lângă Telom-R Alergo, trebuie administrate și alte remedii, cum ar fi Ex­tractul de tămâie sau cel de turmeric. La pacienții alergici la muce­ga­iuri, rezultate mai rapide s-au obținut dispersând în at­mo­sfera încăperii uleiuri esen­țiale integrale. Combi­nația de uleiuri de eu­calipt, ravintsara și arbore de ceai este exce­lentă pentru pacienții cu sen­sibilitate la mucegai!

– În cazul bronșitelor aler­gice, cât de eficient este tratamentul naturist?

– Vă pot da exemplul unei doamne cu bronșită alergică veche de câțiva ani, care nu răspunsese la niciun tratament. Era sensibilă la mai mulți aler­geni, care îi produceau tuse și o dificultate în respi­rație pe care o resimțea ca pe o apăsare în piept. Și-a creat singură o schemă de tratament din capsulele Telom-R Alergo și Uleiul esențial de tă­mâie sacră, luat pe bucățele de pâine. Împotriva tusei, și-a comandat Siropul Telom-R, din care lua 3-6 lingurițe pe zi, pentru a combate spasmele res­piratorii. Cu această schemă de tratament, a ajuns să nu mai tușească practic deloc. Și asta, în condi­țiile în care avea crize de tuse insuportabile seara, când se punea în pat. Partea uimitoare este că a început să se simtă bine aproape ime­diat, la câteva zile după ce a început tratamentul…

– Sunt tot mai multe cazuri de copii cu bron­șite alergice. Pot urma aceleași tratamente na­turiste ca și adulții?

– Produsul Telom-R Alergo le poate fi admi­nistrat doar copiilor peste 5 ani, câte o capsu­lă pe zi: la grupa de vârstă 5-9 ani, două capsu­le pe zi, la 9-12 ani, trei capsule. La copiii de peste un an, le poate fi ad­ministrat Siropul Telom-R pentru copii. Este eficient contra tusei, hi­persecreției bronșice, dar și pentru reglarea reacției imunitare.

– Dar pentru persoanele care au crize de sufocare produse de astm, există soluții?

– Anul trecut, am cunoscut un pacient din București, suferind de astm. Din Mai, când începea polenizarea, și până în septembrie, pacientul aproa­pe nu putea ieși din casă. Avea crize de sufo­ca­re frecvente, noaptea nu putea dormi și simțea că e la capătul puterilor. A ținut o cură cu Telom-R Alergo, din care lua câte două capsule, dimineața și seara. În paralel, a făcut și o cură cu Tămâie Ex­tract, ad­ministrat în același fel. După prima lună de cură, nu a sesizat aproape nicio îmbunătățire și era gata să renunțe. Totuși, a mai dat o șansă trata­mentului și l-a continuat încă o lună. La final, au apărut și pri­mele rezultate. Treptat, a început să respire mai ușor, iar capacitatea de efort i-a crescut. Ulterior, crizele de astm au început să se rărească, iar starea fizică și psihică au cunoscut o îmbunătă­țire incre­dibilă. De când a început din nou poleni­zarea, pacientul spune că simptomele alergice, cum ar fi dificultatea în respirație sau hiper­secreția bronșică, sunt minime.

– Cum pot fi ajutați pacienții care suferă de așa-numitele der­matite de contact?

– Indiferent de nivelul la care se manifestă aler­gia (respirator, digestiv sau cutanat – la nivelul pie­lii), cel mai important demers este reglarea imuni­tară. Este un demers pe termen lung, pentru care recomand Telom-R Alergo, Extractul de tămâie și Extractul de turmeric. În plus, în primele faze ale dermatitei de contact, este importantă administra­rea Vitaminei C Naturale, pentru a reduce inten­sitatea reacției alergice. Tot atunci, patru capsule de Panseluță Sălbatică Extract pot ajuta foarte mult. Extern, recomand Apa aromatică de Mușețel, care are bune efecte antihistaminice și antiinfla­matoare.

– Ce produse cosmetice și de igienă le reco­man­dați celor care suferă de alergii?

– Apele aromatice de mușețel, trandafir sau lavandă sunt excelente ca soluții de îngrijire a pie­lii. Sunt foarte prietenoase cu epiderma sensibilă, dar capacitatea lor de curățare este redusă. Ca atare, se recomandă folosirea unui minimum de produse pentru machiaj. La spălare, se vor folosi să­punuri simple, fără arome puternice, iar după igienizare, vor fi aplicate pe piele sau ten uleiuri vegetale protectoare sau creme foarte simple.

– Ce sunt uleiurile vegetale protectoare și unde le găsim?

– În magazinele naturiste se vinde așa-numitul Ulei Suport, foarte potrivit pentru pielea de pe mâini și picioare, cu tendință puternică de uscare. Se numește Ulei Suport, pentru că se poate com­bina cu uleiuri esențiale antialergice, cum ar fi cel de mușețel, eucalipt sau salvie. Pentru ten, gă­sim uleiul Ulei Suport Argan, cu molecule foarte fine, potrivite pielii, care are nevoie de în­grijire delicată. Aceste uleiuri sunt foarte impor­tante pen­tru întreținerea stratului protector de la nivelul pielii, numit barieră de vapori de apă. Această ba­rieră de vapori de apă nu este protejată de cremele așa-zise hidratante, ci doar de uleiurile vegetale. Aceste uleiuri sunt mai grase, dar asigură o protecție reală la factorii de mediu, inclusiv la alergeni!

EDUARD COMAN

Produsele Laboratoarelor DVR-Pharm, prezentate în acest articol, pot fi comandate la tel. 0736.270.998

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian