Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LITIAZA BILIARĂ

– E vorba de pietrele la vezică, mici ca lintea, dar grele ca piatra de moară. Cauza lor este mâncarea grasă și abundentă, sedentarismul, dar și anumite infecții, pe care e bine să le descoperiți la timp –

Foto: Shutterstock – 3

Denumirea bolii vine de la cuvântul gre­cesc lithos = piatră și este o afecțiune a vezicii biliare. Formarea pietrelor în vezica biliară sau în căile biliare este în corelație cu vârsta (mai intensă la vârstnici), sexul (mai ales la femei), la persoane cu tulburări endocrine sau care consumă pastile anticoncep­ționale, la femei gravide cu contractare incompletă a vezicii biliare, precum și în cazul unor afecțiuni (diabet, malfor­mații ale căilor biliare, litiază renală, gută, reuma­tism). În formarea calcu­lilor intervine sedentaris­mul, supraalimentația cu grăsimi și dulciuri, con­stipația, infecțiile intesti­nale, surmenajul, traumele psihi­ce, consumul de lichide în timpul mesei, nemestecarea completă a ali­mentelor, mai ales la o masă copioasă cu gră­simi, tocături, sosuri grase, ouă și creier. La per­soanele obe­ze există tendința de a acumula mai mult coles­terol și de a se dimi­nua sărurile biliare.

Simptomele bolii

Boala se manifestă prin du­reri violente, mai ales noaptea, în par­tea dreaptă a abdo­me­nului (coli­că biliară) și în epi­gastru, cu ira­dieri în spate sau spre umărul drept. Mai apar cram­pe situate în capul piep­tului și subcostal, tul­burări neu­rovege­tative, balo­nări, grețuri, vărsături bilioa­se de cu­loare verde-închis, gust amar în gură, trans­pirații reci, frisoane și febră. Urina devine închisă la cu­loare, iar scau­nele sunt decolorate. Timp de 1-2 zile după colica bi­liară persistă un prurit gene­ralizat, cu mâncărimi pe tot corpul.

Tratamente cu plante

Principalele rețete cu efecte benefice în litiaza biliară sunt:

* Infuzie din frunze de mentă, din care se beau 2 ceaiuri pe zi, într-o cură de 20 de zile, după care urmează o pauză de 2 săptămâni.

* Infuzie din frunze de rozmarin, din care se beau 3 ceaiuri pe zi, cu o oră înainte de mesele prin­­ci­pale, într-o cură de 2 săptămâni, cu o pauză de 10 zile.

* Infuzie de turiță-mare, din care se beau 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mesele principale.

* Infuzie din flori uscate de coada-șoricelului, din care se beau 2 căni pe zi.

* Infuzie din mătase de porumb, din care se ia câte o lingură la intervale de 3 ore.

* Decoct din rădăcini uscate de brusture, din care se beau 2-3 ceaiuri îndulcite, fragmentate în cursul zilei, ultima doză fiind seara, înainte de cul­ca­re, cu efecte în reducerea dimensiunii calcu­li­lor.

* Vin tonic din amestec, în părți egale, cu mentă, iederă, hamei, pătrunjel de câmp. Se mace­rează într-un litru de vin și se consumă câte o lingu­ră, la intervale de o oră, pe parcursul unei zile, având rol în eliminarea calculilor și calmarea coli­cilor biliari.

* Sevă de viță-de-vie, consumată imediat după recoltare (primăvara), luând câte o linguriță dimi­neața.

* Pulbere din semințe uscate și măcinate de pepene verde, din care se ia câte o linguriță dimi­neața, pe stomacul gol, timp de o săptămână, cu efecte bune în eliminarea pietrelor din vezică. Pul­berea (1 lingură) se amestecă cu o lingură de ulei de măsline și se ia câte 3 zile în fiecare lună, într-o cură de 3 luni consecutiv. Are proprietăți anti­spas­tice și sedative și de eliminare a calculilor.

* Pulbere din rădăcini de pătrunjel de câmp (câte un vârf de cuțit de 3 ori pe zi, înainte de mese).

Tratamente cu legume

* Decoct dintr-un kilogram rădăcini de pă­trun­jel, tăiate în bucăți de 2-3 cm și puse în 2 litri de apă. Se fierbe până când cantitatea de lichid scade la 1 litru, se strecoară și se toarnă în sticle brune; se bea în fiecare zi câte o cantitate de 100 ml, înainte de masa de dimineață și de cea de seară.

* Cura de 6 săptămâni cu suc de ridiche nea­gră, luat dimineața, pe stomacul gol; se începe cu 100 ml suc și se crește doza, treptat, astfel ca, după 3 săptămâni, să se ajungă la 400 ml pe zi. În con­tinuare, se scade din nou doza până la 100 ml zil­nic.

* Sucul combinat din morcov, castraveți, ri­dichi și sfeclă roșie, în părți egale; se bea câte un păhărel (100 ml), de 2 ori pe zi, având acțiune di­rectă în dizolvarea pietrelor din vezică.

Tratamente cu uleiuri

* Tratament cu ulei de măsline (250 ml) în amestec cu suc de lă­mâie (250 ml, stors din circa 6 lă­mâi). Tra­tamentul începe seara, la ora 20, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei și apoi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie. Acțiunea se re­petă de 5 ori, la intervale de 15-20 de mi­nute, după care pacien­tul va sta culcat pe partea dreap­tă, cu o pernă electrică încălzită pusă pe zona fica­tului. La cul­care, va dormi pe spate până di­mineața. În ziua următoare, se con­sumă un suc de morcov + țelină + sfe­clă roșie (dimi­nea­ța), o supă de legume (la amia­ză) și un iaurt (seara).

În ziua când se face tratamentul, de la ora 12 nu se mănâncă nimic până a doua zi. Prin acest tratament, acidul citric din lămâie în­moaie pietrele și le transformă în stare gelatinoasă. Uleiul stimu­lează secreția bilei și ușurează elimi­narea calculilor în stomac, de unde sunt trecuți în tractul digestiv și expediați prin scaun.

* Tratament cu lă­mâ­ie cu coa­jă, tăiată mărunt, amestecată cu ulei de măsline și miere de albine (în părți egale); amestecul se face cu o lingură de lemn, du­pă care se consu­mă cu 30 de mi­nute îna­inte de mesele prin­cipale.

* Cură de 4-5 zile cu ames­tec de 100 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui și 500 ml vin alb; amestecul se fierbe timp de 2 mi­nute și se con­sumă câte 2 linguri, dimineața, pe sto­macul gol. Bol­navul va sta culcat pe partea dreap­tă timp de 10 minute și apoi pe partea stângă încă 10 minute.

Apiterapie

Melită din 100 ml ulei de porumb, amestecat cu 500 g miere polifloră și 4 albușuri bătute; se con­sumă câte o linguriță dimineața, înainte de micul dejun.

Tratamente externe

* O baie pe zi, timp de 3 săptămâni, cu decoct din paie de ovăz, coada-șoricelului, flori de fân (2 pumni la 1 litru apă); se toarnă în cada de baie, unde bolnavul stă în apa caldă la 37-38 grade, timp de 15-20 de minute, cu repetare zilnică pe o peri­oadă de 3 săptămâni.

* Băi de mâini și picioare cu decoct cald din pir, cicoare, mac roșu și păpădie, făcute câte 8 minute, dimineața și seara.

Dietă

Alimentele interzise, care favorizează formarea de calculi biliari, sunt: carnea de porc, oaie, rață, gâs­că, vânat și pește gras, grăsimi animale, slă­nină, șuncă, cârnați, afumături, tocături, conserve, sar­dele, sosuri cu rântaș și prăjeli, ouă tari sau prăjite, brânzeturi grase și fermentate, unt, smântâ­nă, friș­că, maioneză, pâine neagră și proaspătă, piper, nuci, alune, prăjituri, cafea, ceai negru, ca­cao, cio­colată, condimente iuți, tutun, băuturi al­coolice și alimente prea reci. De asemenea, se evită consu­mul alimentelor bogate în colesterol (ficat, rinichi, creier, pancreas, viscere).

Grăsimile animale provoacă o secreție biliară intensă, având un conținut ridicat în colesterol. De aceea, este necesar să fie înlocuite, obligatoriu, cu grăsimi vegetale, lipsite de colesterol, care nu provoacă tulburări, dacă nu sunt prăjite. Untde­lem­nul și margarina au puncte de topire mai coborâte decât untura, osânza și seul. Se pot consuma circa 30-40 g grăsimi vegetale pe zi.

Alimente recomandate: lapte dulce, simplu sau amestecat cu ceai, lapte acru, amestecat cu tărâțe de grâu, lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caș, urdă, telemea desărată, supe de zarzavat cu orez, griș sau tăieței, borșuri de legume, conopidă, mor­cov, pătrunjel, mărar, leuștean, dovlecei, piure de cartofi, rasol de vită și pui, pește slab, pâine albă, uscată sau prăjită, paste făinoase, compoturi.

Regim alimentar

Bolnavii cu calculi la vezica biliară vor ține un regim alimentar strict controlat, pentru a evita formarea a noi pietre. Se urmă­rește reducerea colesterolului din alimente care pot precipita în vezică. Se vor evita mesele copioase, în­cărcate cu cărnuri grase și grăsimi. Mesele vor fi luate la ore fixe, iar bolna­vii vor mesteca bine alimentele. În timpul mesei este interzis consumul de lichide.

Regimul dietetic prevede un consum de cru­di­tăți (salată verde, pătrunjel, mărar, leuștean, to­ma­te, ceapă, usturoi, conopidă, hrean) și sucuri de le­gume, pe cât posibil neprelu­crate prin fierbere (morcov, țelină, sfeclă roșie, păs­târnac).

Regimul de viață

În perioadele de criză se reco­mandă:

* Baie generală, o dată pe zi, câte 25 de mi­nute.

* Duș alternativ (apă cal­dă – apă rece), de 2 ori pe zi.

* Comprese alternative (calde-reci) pe zona ficatului, de 4 ori pe zi sau în timpul nop­ții, pentru calma­rea durerilor.

* Cură de aer cu plimbări și gimnastică res­piratorie.

* În timpul crizelor, se indică ma­sajul mâi­nilor de 3 ori pe zi, timp de 1 minut.

* Se impune combaterea seden­ta­rismului, a obezității și a surme­na­jului fizic și intelectual, inclusiv re­pausul la pat.

* În cazul când pietrele au o structură deose­bită și nu se dizolvă prin diferite procedee natura­le, este necesară îndepărtarea vezicii biliare prin intervenție chirurgicală (colecistectomie). Statisti­cile arată că la fiecare 700 de locuitori există o per­soană care a suferit operația de excludere a vezicii biliare. Trebuie menționat că, în multe cazuri, se recurge cu prea mare ușurință la această operație de eliminare a vezicii biliare, neglijând toate cele­lalte modalități de dizolvare și eliminare a calcu­lilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian