Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

– Dacă printre veștile bune pe care vi le-am oferit până acum, cele despre justiție au lipsit, acum ele ocupă „fruntea bu­catelor”. Noutățile venite de pe masa de lucru a instanțelor își merită cu prisosință prim-planul –

Tramvaie românești pentru București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat semnarea unui important contract cu pro­ducătorul român „Astra Arad”, pentru furnizarea a 100 de tramvaie pentru București. Este vorba des­pre un contract de aproape 200 de milioane de euro, bani europeni, care pre­vede furnizarea primului tramvai în au­gust 2022, iar ulterior, a câte patru tram­vaie în fiecare lună. Fosta administrație, con­dusă de primarul general Gabriela Firea, a a­cordat în mod nelegal acest contract unei firme tur­cești, după ce achi­zi­ționase deja 400 de au­to­bu­ze „Otokar”. Anul trecut, ju­­decătorii Curții de Apel București au dat dreptate fir­mei ro­mâ­nești „Astra Va­goa­ne Călă­tori Arad”, în detri­men­tul turcilor de la „Durmazlar”.

Statul român câștigă definitiv Biblioteca „Batthyaneum”

O veste extrem de bună vine din zona de pa­tri­moniu, și tot în urma unei hotărâri definitive în justi­ție. Clădirea și colecțiile Bibliotecii „Batthyaneum”, filiala din Alba Iulia a „Bibliotecii Naționale a Ro­mâ­niei”, rămân în proprietatea Statului Român! La sfâr­șitul lunii Mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a res­pins ultimul recurs în favoarea retrocedării, formulat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia. „Din păcate, statutul juridic al bibliotecii a amânat anu­mite direcții de dezvoltare, ca și introducerea clădirii într-un proiect de reabilitare. Sperăm ca această de­cizie să reprezinte începutul unei noi etape de dez­voltare în viața Bibliotecii «Batthyaneum»”, susțin reprezentanții Bibliotecii Naționale a României. Înființată în 1798, biblioteca are o colecție de peste 50.000 de cărți, 19.000 de documente, 1.230 de ma­nuscrise și aproape 600 de incunabule, cele mai vechi datând din secolul XV. Printre lucrările de referință din colecție se numără „De sacramentis” de Nicolaus Olahus (Viena, 1561), „Palia de la Orăștie” (1582) și o parte din „Codex Aureus”, cu evangheliile lui Matei și Marcu, din secolul al IX-lea.

Medalie de aur la Mondialele de gimnastică aerobică

Echipa de gimnastică aerobică a României, for­ma­tă din Gabriel Bocşer, Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici şi Mihai Alin Popa, a cucerit me­da­liile de aur în proba de grup a Campionatelor Mon­diale de gimnastică aerobică din Baku, Azerbaidjan. Cei cinci români, care încheiaseră calificările cu cea mai mare notă, s-au impus și în finală, cu 22,583 puncte.

Salata cu icre de știucă de Tulcea, sub protecție UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Sa­la­tei cu icre de știucă de Tulcea”, în regis­trul indicațiilor geo­gra­fice protejate în Uniunea Europeană. Sa­lata este o cremă pe bază de icre de știucă, ulei de floarea-soarelui, apă minerală și suc de lămâie, și este produsă în mod tra­dițional în zona Tulcea, în Delta Dunării. România avea an­terior șase produse înre­gistrate pe sis­teme de calitate europene: Cașcaval de Să­veni, Magiun de prune Topoloveni, Sa­lam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afu­mată și Cârnați de Pleșcoi.

100 de case tradiționale, salvate cu bani din PNRR

Arhitectura tradițională a caselor din sa­tele românești se numără printre dome­nii­le eligibile pentru finanțare europeană, prin „Planul Național de Redresare și Re­ziliență” (PNRR). Planul își propune rea­bi­litarea a 100 de case tradiționale în toată Ro­mânia. Conform documentelor pre­zen­tate, se vor investi 100.000 de euro pentru restaurarea fiecărei case tradiționale, în paralel cu școlirea meșterilor locali și cu refacerea peisagistică a întregii zone. Investiția totală va trece, ast­fel, de 10 milioane de euro. Proiectele de reabilitare vor fi co­ordonate de „Muzeul Satului” din fiecare regiune, cu ajutorul organizațiilor negu­ver­namentale, specializate în domeniu. Planul se referă la clădirile de locuit din zone de importanță turistică și cu densitate mare de clă­diri cu valoare culturală, precum Ma­ra­mureșul, Munții Apu­seni, Bucovina și Oltenia, Ținutul Secuiesc sau zona săsească din sudul Transilvaniei.

„Cărturești Verona”, cea mai bună librărie din lume

Foto: Diana Cosma

Cărturești Verona, cea mai mare librărie din Ro­mânia, a câștigat, pe 1 iunie, la Londra, pre­miul pen­tru „Li­bră­ria Anu­lui” în ca­drul „Lon­don Book Fair In­ternational Ex­cellence A­wards”. Pe lis­ta câști­gă­to­rilor an­teriori ai pres­tigio­sului pre­miu se găsesc librării cele­bre, precum lanțul „Readings” din Australia, „Shakespeare & Company” din Paris sau „Fang Suo Commune” din Guangzhou. Juriul condus de David Roche a lăudat activitățile Cărturești din timpul pandemiei COVID 19: „prin oferta, activitățile on­line și programul de granturi pentru a sprijini scriitorii locali (Bursele «Cărturești»), Cărturești a demonstrat responsabilitate față de comunitatea sa. Toate acestea vin la pachet cu o clădire uimitoare, transformată imaginativ într-o librărie „. Este a doua nominalizare Cărturești în cadrul „Premiilor de Excelență” de la Londra, prima având loc în 2018, când lanțul românesc a fost inclus pe lista scurtă, cu „Cărturești Carusel”.

Ramona Iulia Chiriac, „vocea” Europei în România

Comisia Europeană (CE) a nu­mit-o pe Ramona Iulia Chi­riac drept șefă a Reprezentanţei sale de la Bucureşti. Ea va fi delegata oficială a instituției în țara noastră, sub au­to­ritatea po­litică a preşedintelui Ursula von der Leyen. Ramona Iulia Chi­riac a fost consul general al Ro­mâ­niei în landul Bavaria, începând din 2016, şi face parte din Ser­vi­ciul diplomatic român din 2008. Înainte de asta, a lucrat în ad­mi­nistraţia cen­trală din România, cu atribuţii legate de pregătirea au­torităţilor pentru aderarea la UE. Chiriac a absolvit Facul­ta­tea de Studii Euro­pene a Uni­ver­si­tăţii din Cluj-Napoca. Șefii re­prezentanţelor sunt „ochii, ure­chile şi vocea” Comisiei Euro­pe­ne în statele membre ale Uniu­­nii Europene.

Romsilva, blocată de la tăieri în Parcul Semenic

ONG-ul de mediu „Agent Green” a câștigat în instanță procesul prin care cerea Romsilva să nu mai taie lemn din Parcul Național Semenic – Cheile Ca­ra­șului. „Victorie Agent Green la Tri­bu­nalul București: s-a suspendat planul Rom­silva de tăiere pe 68% din supra­fața parcului”, a de­clarat presei Gabriel Păun, pre­ședintele „Agent Green”. „O su­pra­față de teren mai mare decât cea a orașului Reșița ar fi ur­mat să fie ex­ploa­tată comercial, Rezervația Bâr­ză­vița ar fi continuat să ca­dă sub lama drujbelor, iar rezer­va­țiile Che­ile Cara­șului și Buhui Măr­ghitaș ar fi continuat să fie afectate de ex­ploa­tări forestiere”, explică Gabi Păun. Parcul Național Se­menic – Che­ile Carașului se mândrește cu cea mai mare pădure virgină de fag din în­trea­ga Uniune Europeană. În iulie 2017, anumite zone insulare ale par­cu­lui au fost incluse în Lista Patri­mo­niului Mon­­dial Natural UNESCO. Din pă­cate, multe alte păduri pre­țioa­se din par­cul național sunt în con­tinuare in­su­ficient protejate în fața ex­ploa­tărilor forestiere.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian