Oțet de trandafir
– Pentru toate tipurile de ten –
Cu această rețetă își răsfățau tenul doamnele de la curtea reginei Elisabeta I a Angliei.

Culegeți petalele unor trandafiri roșii, cu puțin înainte să se ofilească. Tăiați cu o foarfecă partea albicioasă și puneți câțiva pumni de petale într-un borcan, turnând deasupra vin alb sau oțet de mere, până când le acoperiți. Lăsați-le vreme de trei săptămâni la macerat. După ce macerarea s-a încheiat, strecurați lichidul printr-o hârtie de filtru, un tifon sau o strecurătoare de ceai și diluați-l cu apă de trandafiri, în proporție de 1:1. Lichidul rezultat este oțetul de trandafiri. Păstrați-l într-o sticlă și folosiți-l diluat, încă o dată – o parte oțet de trandafiri la patru părți apă –, ca loțiune revigorantă pentru față.