Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Dermatita atopică, numită „eczemă”, în termeni uzuali, este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii. Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple. Printre cele mai importante se numără factorii genetici, dereglările imunologice, dereglările din mecanismul de barieră de protecție de la suprafața pielii, dar și factorii de mediu. Aceste modificări favorizează deshidratarea pielii, care devine mai uscată, și astfel este mai sensibilă la agresiunea factorilor externi – microbi, alergeni, iritanți chimici. Dacă boala debutează la o persoană adultă, după vârsta de 18 ani, de obicei evoluția este nefavorabilă, cu riscuri mari să persiste timp îndelungat. Se apreciează că între 1 și 3% dintre adulți sunt afectați de această problemă. Dermatita atopică nu este o boala alergică, însă reacțiile alergice pot avea un rol important în declanșarea și agravarea bolii. Factorii cel mai frecvent implicați în apariția dermatitei atopice sunt: alimentele (lactate, ouă, grâu, soia, pește), pneumalergenii (praf de casă, acarieni, mucegai, păr de câine sau de pisică), bacteriile – coloniile de stafilococ de pe piele, substanțele chimice din produsele de curățenie sau igienă personală (săpun, gel de duș, parfumuri, deodorante, detergenți, dezinfectanți etc.) sau contactul cu diverse alte substanțe chimice.
În cazul dvs. vă sfătuiesc să luați următoarele măsuri:
– Efectuați analize prin care pot fi identificate alimentele implicate în agravarea dermatitei, deoarece alimentele pot influența evoluția dermatitei atopice atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui aliment.
– Pielea trebuie hidratată de cel puțin două ori pe zi, folosind o cremă hidratantă și emolientă, care se potrivește cel mai bine cu tenul dvs.
-l Urmați o cură imunomodulatoare, cu următoarele plante medicinale cu efecte deosebite: trei-frați-pătați, urzică, salvie, soc, coacăz-negru, plop-negru.
– Urmați o cură de detoxifiere, cu următoarele 2 plante: 3 luni aloe, 3 luni Noni, până la remisia completă a bolii.
– Puteți încerca de asemenea o cură scurtă cu extract din rădăcină de lemn-dulce, cu efecte antiinflamatoare și efecte protective direct asupra pielii. Se poate folosi atât în administrare topic-locală, cât și pe cale internă, mai ales în perioadele de acutizare ale bolii, dar este contraindicată dacă suferiți de hipertensiune arterială sau retenție de apă.
– Acizii grași esențiali de tip Omega 3 au efecte foarte bune, atât antiinflamatorii, cât și de protecție a pielii, și puteți să-i utilizați în aplicații locale – uleiul de cocos, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline, cât și intern: uleiul de pește (somon, cod).
Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net
„Am Helicobacter pylori și mă doare stomacul, orice aș mânca” (Răspuns pentru GEORGE – Vaslui, F. AS nr. 1461)

Helicobacter pylori este o bacterie foarte frecventă în organismul uman, care trăiește în coloniile din tractul digestiv, pe mucoasa stomacului și în duoden. Acțiunea bacteriei slăbește rezistența stomacului la mediul acid. Coloniile bacteriei Helicobacter pylori provoacă dezvoltarea infecțiilor și ulcerelor în stomac și duoden, iar activitatea bacteriană s-a dovedit a fi asociată cu dezvoltarea cancerului gastric. Bacteria se atașează de membranele mucoase, provoacă un răspuns inflamator și distruge celulele stomacului. Acest proces duce la dezvoltarea unei plăgi interne în stomac, numită ulcer, ulcer digestiv (ulcer peptic). Helicobacter este o bacterie relativ rezistentă, iar terapia puternică cu medicamente, care include antibiotice, nu garantează că bacteria nu va reveni. Helicobacter pylori este considerat un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului gastric și a limfomului gastric. La pacienții cu anumite tipuri de limfom gastric, dispariția bacteriei contribuie la regresia limfomului și ajută la vindecare. Prezența Helicobacter pylori este, de asemenea, asociată cu dezvoltarea alergiilor, a excesului de flegmă și a bolilor asociate cu hiper-activitatea sistemului imunitar (boli autoimune). Testele care se fac pentru detectarea bacteriei sunt: etilotest pentru Helicobacter (este un test simplu și fiabil, neinvaziv și nedureros); testul de scaun (poate detecta un antigen al Helicobacter pylori); testul de sânge (poate detecta anticorpi împotriva bacteriei Helicobacter pylori). Testul de sânge este considerat mai puțin fiabil, deoarece anticorpii împotriva bacteriei Helicobacter rămân în sânge luni și ani după dispariția sa. Alt test: Endoscopia.
Tratamentul convențional pentru Helicobacter pylori este numit „tratament triplu cu Helicobacter pylori”, deoarece implică o combinație de antiacide (cum ar fi Lusk, Omphrex, Lanton sau Controllock), dar și antibiotice de două tipuri. Antibioticele administrate de obicei sunt Moxifen și Claritromicină (calcidă) sau Protocoid. În caz de alergie la Helicobacter pylori și penicilină, se prescrie, în schimb, metronidazol moxifen. Combinația de medicamente este concepută pentru eradicarea bacteriei. Acest tratament este eficient în unele cazuri, dar poate provoca reacții adverse, precum și recurență.
Nutriția este o parte importantă a tratamentului pentru Helicobacter pylori, în conformitate cu medicina naturopată. Recomandările dietetice includ o dietă echilibrată, care este adecvată stării de sănătate și variază de la o persoană la alta, în funcție de simptome, precum și în funcție de beneficiul și schimbarea stării de sănătate. Alimente recomandate: cele bogate în Omega 3 – acizii grași Omega 3 sunt antiinflamatori și, prin urmare, sunt recomandați în cazurile de Helicobacter pylori. Omega 3 ajută la refacerea mucoasei gastrice și se găsește în semințe de in măcinate, ulei de semințe de in și în pești de mare (somonul sau tonul). Usturoi – este antiinflamator. Usturoiul se recomandă să fie consumat proaspăt și mestecat – 2-3 căței de usturoi pe zi. Scorțișoară – are efect asupra dezvoltării infecțiilor fungice și s-a dovedit a fi eficientă împotriva dezvoltării Helicobacter pylori în stomac. Scorțișoara poate fi adăugată la infuziile din plante sau ca un condiment în funcție de alimente. Rodie – infuzia de coji de rodie ajută la suprimarea coloniilor de Helicobacter pylori. Consumul de semințe de rodie este, de asemenea, eficient împotriva creșterii bacteriilor din stomac. Turmeric – este un antioxidant antiinflamator puternic, iar consumul său inhibă dezvoltarea bacteriilor din stomac și ajută la refacerea mucoasei gastrice. Cimbru – are efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriene. Cimbrul poate fi consumat în alimentație drept condiment sau transformat în infuzie și băut. Alimente de evitat, în caz de Helicobacter pylori sau ulcer: alimente acide, cum ar fi citricele, roșiile și produsele acestora (pastă de roșii, suc de roșii și ketchup), gogoșari, căpșuni și kiwi; lactate; făină albă și produsele sale; alimentele procesate – cele care conțin zaharuri și băuturi carbogazoase; cafea și produse cu cofeină – ciocolată, ceai negru și cacao; alcool – se recomandă evitarea băuturilor alcoolice sau a băuturilor și a produselor care conțin mentă; alimente extra-grase – cum ar fi brânzeturile grase și carnea.
Tratamentul naturist se concentrează atât pe eliminarea și reducerea zonelor de locuit ale bacteriei, cât și pe motivele apariției acesteia. Eu vă recomand remediile din plante Digestton, Elixir of Youth, Nervton și Immunoforce Canadian Sweet Extract, căci au acțiune antiinflamatoare, activitate anti-poluantă și ajută la eliminarea Helicobacter pylori, ca și la echilibrarea acidității stomacului și la protejarea mucoaselor membrane. Alte plante din formulele amintite contribuie la calmarea activității digestive și la echilibrarea sistemului nervos, la întărirea răspunsului imun și multe altele.
Vă doresc multă sănătate !
(Pentru mai multe relații, puteți suna la: 0748/11.24.20/ 0748/11.24.22)
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Vă rog, ajutaţi-mă să-mi revin după un AVC” (Răspuns pentru GEORGE – Bucureşti, F. AS nr. 1420)

Recuperarea este strâns legată de sechelele cu care aţi rămas după accident.
Vă recomand o combinaţie de trei plante:
– Tinctură de Vitis vinifera 1/2 linguriţă, de 3 ori/zi sau Vitis vinifera pulbere: 1 linguriţă de 3 ori pe zi.
– Ginko biloba sub orice formă: pudră în capsule sau extras hidroalcoolic.
– Aronia (Scoruş negru) suc, 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi; sau pulbere: 1 linguriţă, de 3-4 ori pe zi.
Dacă nu găsiţi unul din cele 3 produse recomandate, contactaţi-mă, căci le deţin pe toate şi le pot uni într-un singur ambalaj, pentru a le administra împreună.
„Caut un remediu naturist pentru rinită hipertrofică” (Răspuns pentru VIVIANA T. – Bistrița, F. AS nr. 1426)
Din păcate, această maladie este de natură autoimună şi răspunde numai la Bixtonim. Dar pentru ca sora dvs. să folosească mai puţin Bixtonim, o sfătuiesc să facă spălături cu apă şi sare, de 2-3 ori pe zi, obligatoriu, dimineaţa şi seara la culcare. Se dizolvă o cantitate mai mare de sare de bucătărie într-o cantitate de apă fiartă şi răcită. Din aceasta se administrează cu pipeta în fiecare nară câte 3-4 picături, de 2-3 ori pe zi.