Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ION – Dej, F. AS nr. 1468: „Am dermatită atopică și fața îmi «arde» încontinuu”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Dermatita atopică, numită „eczemă”, în ter­meni uzuali, este o afecțiune infla­matorie cronică a pielii. Cauzele acestei afec­țiuni sunt multiple. Prin­tre cele mai importante se nu­mără factorii gene­tici, dereglările imunologice, dere­glă­rile din me­canismul de barieră de protecție de la suprafața pielii, dar și factorii de mediu. Aceste modificări favo­ri­zează deshidratarea pielii, care devine mai us­cată, și astfel este mai sensibilă la agre­siunea factorilor externi – microbi, alergeni, iritanți chimici. Dacă boala debutează la o persoană adultă, după vârsta de 18 ani, de obicei evoluția este nefavorabilă, cu riscuri mari să persiste timp înde­lun­gat. Se apreciează că între 1 și 3% dintre adulți sunt afectați de această pro­blemă. Derma­tita atopică nu este o boala alergică, însă reac­țiile alergice pot avea un rol important în declanșarea și agravarea bolii. Factorii cel mai frecvent im­plicați în apa­riția dermatitei atopice sunt: alimentele (lac­tate, ouă, grâu, soia, pește), pneumalergenii (praf de casă, acarieni, muce­gai, păr de câine sau de pisică), bacteriile – coloniile de stafi­lococ de pe piele, substanțele chimice din produsele de cu­rățenie sau igienă personală (săpun, gel de duș, parfumuri, deo­dorante, detergenți, dezin­fectanți etc.) sau contac­tul cu diverse alte substanțe chimice.

În cazul dvs. vă sfătuiesc să luați următoarele măsuri:

– Efectuați analize prin care pot fi identificate alimentele implicate în agravarea dermatitei, deoarece alimentele pot influența evoluția derma­titei atopice atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui aliment.

– Pielea trebuie hidratată de cel puțin două ori pe zi, folosind o cremă hidratantă și emolientă, care se potrivește cel mai bine cu tenul dvs.

-l Urmați o cură imunomodulatoare, cu urmă­toarele plante medicinale cu efecte deosebite: trei-frați-pătați, urzică, salvie, soc, coacăz-negru, plop-negru.

– Urmați o cură de detoxifiere, cu următoarele 2 plante: 3 luni aloe, 3 luni Noni, până la remisia completă a bolii.

– Puteți încerca de asemenea o cură scurtă cu extract din rădăcină de lemn-dulce, cu efecte antiinflamatoare și efecte protective direct asupra pielii. Se poate folosi atât în administrare topic-locală, cât și pe cale internă, mai ales în perioadele de acutizare ale bolii, dar este con­traindicată dacă suferiți de hipertensiune arterială sau retenție de apă.

– Acizii grași esențiali de tip Omega 3 au efecte foarte bune, atât antiinflamatorii, cât și de protecție a pielii, și puteți să-i utilizați în apli­cații locale – uleiul de cocos, uleiul de floarea-soa­relui, uleiul de măsline, cât și intern: uleiul de pește (so­mon, cod).

Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

„Am Helicobacter pylori și mă doare stomacul, orice aș mânca” (Răspuns pentru GEORGE – Vaslui, F. AS nr. 1461)

Helicobacter pylori este o bacterie foarte frec­ventă în organismul uman, care trăiește în coloniile din tractul digestiv, pe mucoasa stomacului și în duoden. Acțiunea bacteriei slăbește rezistența stomacului la mediul acid. Coloniile bacteriei Heli­cobacter pylori provoacă dezvoltarea infecțiilor și ulcerelor în stomac și duoden, iar activitatea bac­teriană s-a dovedit a fi asociată cu dezvoltarea cancerului gastric. Bacteria se atașează de membra­nele mucoase, provoacă un răspuns inflamator și distruge celulele stomacului. Acest proces duce la dezvoltarea unei plăgi interne în stomac, numită ulcer, ulcer digestiv (ulcer peptic). Helicobacter este o bacterie relativ rezistentă, iar terapia puter­nică cu medicamente, care include antibiotice, nu garantează că bacteria nu va reveni. Helicobacter pylori este considerat un factor de risc pentru dez­voltarea cancerului gastric și a limfo­mului gastric. La pacienții cu anumite tipuri de limfom gastric, dispariția bac­teriei contribuie la regresia limfomului și ajută la vindecare. Prezența Helico­bacter pylori este, de asemenea, asociată cu dezvoltarea alergiilor, a excesului de flegmă și a bolilor asociate cu hiper-activitatea sistemului imunitar (boli autoimune). Testele care se fac pentru detectarea bacteriei sunt: etilotest pen­tru Helicobacter (este un test simplu și fiabil, neinvaziv și nedureros); testul de scaun (poate detecta un antigen al Helicobacter pylori); testul de sânge (poate detecta anticorpi împotriva bac­teriei Helicobacter pylori). Testul de sân­ge este considerat mai puțin fiabil, deoarece anticorpii împotriva bacteriei Helicobacter rămân în sânge luni și ani după dispariția sa. Alt test: Endoscopia.

Tratamentul convențional pen­tru Helico­bac­ter pylori este numit „tra­tament triplu cu Heli­cobacter pylori”, deoarece implică o combinație de anti­acide (cum ar fi Lusk, Omphrex, Lanton sau Controllock), dar și antibiotice de două tipuri. Antibioticele administrate de obicei sunt Moxifen și Claritromicină (calcidă) sau Protocoid. În caz de alergie la Helicobacter pylori și penicilină, se pre­scrie, în schimb, metronidazol moxifen. Combi­nația de medicamente este concepută pentru eradi­carea bacteriei. Acest tratament este eficient în une­le cazuri, dar poate provoca reacții adverse, precum și recurență.

Nutriția este o parte importantă a tratamentului pentru Helicobacter pylori, în conformitate cu me­dicina naturopată. Recomandările dietetice includ o dietă echilibrată, care este adecvată stării de sănătate și variază de la o persoană la alta, în func­ție de simptome, precum și în funcție de beneficiul și schimbarea stării de sănătate. Alimente reco­mandate: cele bogate în Omega 3 – acizii grași Omega 3 sunt antiinflamatori și, prin urmare, sunt recomandați în cazurile de Helicobacter pylori. Omega 3 ajută la refacerea mu­coasei gastrice și se găseș­te în semințe de in măcinate, ulei de semințe de in și în pești de mare (somonul sau to­nul). Ustu­roi – este antiin­fla­mator. Usturoiul se reco­man­dă să fie consumat proas­păt și mestecat – 2-3 căței de usturoi pe zi. Scorțișoară – are efect asupra dezvoltării infecțiilor fungice și s-a dove­dit a fi eficientă împotriva dezvoltării Helicobacter pylori în stomac. Scorțișoara poate fi adăugată la infuziile din plante sau ca un condiment în funcție de ali­mente. Rodie – infuzia de coji de rodie ajută la suprimarea coloniilor de Helico­bacter pylori. Con­sumul de semințe de rodie este, de asemenea, efi­cient îm­potriva creșterii bacteriilor din stomac. Turmeric – este un antioxidant anti­inflamator puternic, iar consumul său inhibă dez­vol­tarea bac­teriilor din stomac și ajută la refacerea mucoasei gas­trice. Cimbru – are efect inhibitor asupra dez­vol­­tării bacteriene. Cimbrul poate fi con­sumat în alimentație drept condiment sau transfor­mat în infuzie și băut. Alimente de evitat, în caz de Helico­bacter pylori sau ulcer: alimente acide, cum ar fi citricele, roșiile și produsele acestora (pastă de roșii, suc de roșii și ketchup), gogoșari, căpșuni și kiwi; lactate; făină albă și produsele sale; alimentele procesate – cele care conțin zaha­ruri și băuturi carbogazoase; cafea și produse cu cofeină – ciocolată, ceai negru și cacao; alcool – se reco­mandă evitarea băuturilor alcoolice sau a băuturilor și a produselor care conțin mentă; ali­mente extra-grase – cum ar fi brânzeturile grase și carnea.

Tratamentul naturist se concentrează atât pe eliminarea și reducerea zonelor de locuit ale bacte­riei, cât și pe motivele apariției acesteia. Eu vă recomand remediile din plante Digestton, Elixir of Youth, Nervton și Immunoforce Canadian Sweet Extract, căci au acțiune antiinflamatoare, activitate anti-poluantă și ajută la eliminarea Helicobacter pylori, ca și la echilibrarea acidității stomacului și la protejarea mucoaselor membrane. Alte plante din formulele amintite contribuie la calmarea activi­tății digestive și la echilibrarea sistemului nervos, la în­tă­rirea răspunsului imun și multe altele.

Vă doresc multă sănătate !

(Pentru mai multe relații, puteți suna la: 0748/11.24.20/ 0748/11.24.22)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Vă rog, ajutaţi-mă să-mi revin după un AVC” (Răspuns pentru GEORGE – Bucureşti, F. AS nr. 1420)

Recuperarea este strâns legată de sechelele cu care aţi rămas după accident.

Vă recomand o combinaţie de trei plante:

– Tinctură de Vitis vinifera 1/2 linguriţă, de 3 ori/zi sau Vitis vinife­ra pulbere: 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

– Ginko biloba sub orice formă: pudră în capsu­le sau extras hidro­al­coolic.

– Aronia (Scoruş negru) suc, 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi; sau pul­bere: 1 linguriţă, de 3-4 ori pe zi.

Dacă nu găsiţi unul din cele 3 produse reco­man­date, contactaţi-mă, căci le deţin pe toate şi le pot uni într-un singur ambalaj, pentru a le admi­nistra împreună.

„Caut un remediu naturist pentru rinită hipertrofică” (Răspuns pentru VIVIANA T. – Bistrița, F. AS nr. 1426)

Din păcate, această maladie este de natură auto­imună şi răspunde numai la Bixtonim. Dar pentru ca sora dvs. să folosească mai puţin Bixtonim, o sfătuiesc să facă spălături cu apă şi sare, de 2-3 ori pe zi, obligatoriu, dimi­neaţa şi seara la culcare. Se dizolvă o cantitate mai mare de sare de bucătărie într-o can­titate de apă fiartă şi ră­cită. Din aceasta se admi­nistrează cu pipeta în fiecare nară câte 3-4 picături, de 2-3 ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian