Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Joachim Löw (Antrenorul echipei naționale de fotbal a Germaniei, la ultima sa prezență pe stadion): „Am constatat împreună cu Angela Merkel că e cazul să spunem «la revedere»”

– În vârstă de 61 de ani, Joachim Löw vrea să se despartă în glorie de cariera sa. Campionatul European de Fotbal este ultima lui misiune în calitate de antrenor al echipei naționale a Germaniei –

Joachim Loew – ultimele antrenamente, înaintea Europenelor (Foto: Getty Images – 2)

„Să-i dăm drumul și să rezistăm până la capăt”, sună mesajul lui Löw pentru tur­neul de fotbal pe care milioane de oameni tocmai îl urmăresc la televizor. Dezno­dă­mântul – în cel mai bun caz ar putea fi încoronat cu o victorie finală, pe 11 iulie, la Londra. Deocam­da­tă, Germania are o înfrângere și-o victorie. Mulți fani ai fotbalului îi doresc succes antrenorului cu care echipa Germaniei a devenit, în 2014, campi­oa­nă mondială. După 17 ani petrecuți pe marginea terenului acoperit cu iarbă, se încheie o eră. O lungă perioadă în care germanul, cunoscut pe întreg ma­pamondul, era, în particular o persoană retrasă, des­pre care nu se știa aproape nimic. Cu atât mai ului­tor este faptul că tocmai acum, înaintea Cam­piona­tului European, a acordat publica­ției „Die Zeit” un interviu cu măr­tu­risiri… pe teme personale. Un adio la fotbal. Prime­le declarații sunt lega­te de fotbal. Jogi recunoaș­te deschis că are par­te de nopți fără somn, a­tunci când tre­buie să anunțe jucă­tori cu ve­chime, pre­cum Jerome Boateng, că nu mai fac parte din echipă. Sau că trebuie să stea pe banca rezer­velor. „Si­gur că asta mă mișcă, și încă foar­te mult. Le cunosc deza­mă­girea, dar sunt și eu un om!”.

Löw vorbește, în pre­mie­ră, și des­pre homose­xua­litatea din fotbal, o te­mă de actualitate, în ulti­mul timp. Bă­nuit, el însuși, datorită discre­ției sale, că ar prefera băr­bații femeilor, Löw a răspuns cu calm în­trebărilor, lă­sând să se înțeleagă că este un om nor­mal. „Da­că aș fi, mi-aș asuma acest lucru”, a de­clarat.

Löw a fost mereu onest în ceea ce pri­vește relațiile lui. Când s-a despăr­țit, în 2016, după 35 de ani de mariaj, de soția lui, Daniela, nu a făcut din asta un secret. De altfel, cei doi au rămas în continuare buni prieteni și se arată adesea împreună în îm­prejurări publi­ce. Marele lui regret este faptul că nu a avut copii. „Există momente în care regret amarnic că nu am și eu ur­mași. Mai ales că am crescut într-o familie numeroasă”.

Locul copiilor l-au luat tinerii fotbaliști de la echi­pa națională, cu care se întâl­nește și în afara ga­zonului. Ei îi vor lipsi cel mai mult după încheierea mandatului. Löw se așteaptă ca, după Campionatul European, să se con­frun­te cu „o anumită senzație de gol”. „Îmi va lipsi, cu siguran­ță, mun­­ca în echipă, dar mă voi con­sola la gândul că am pus și eu umă­rul la succesul lor. Și apoi era vre­mea să am și eu parte de puțină li­ber­tate”.

Pe banca naționalei, pentru ultima oară

Löw se vede în ipostaza în care ar activa din nou ca antrenor de club, așa cum a făcut-o deja la Stutt­gart, Viena sau Istanbul, înain­tea perioadei petrecute la naționala de fotbal a Ger­maniei. Unde va ajunge rămâne în continuare un su­biect deschis, deo­cam­dată vrea să-și ia o perioadă de odihnă și să se retragă în satul său natal, Wittnau, de lângă Freiburg, unde se află și casa părin­ților săi. Îmbrăcat mereu elegant, Löw participă cu plăcere la reuniu­nile mondene și culturale, mănâncă șnițel în res­taurantul „Borchardt”, și se întâlnește în mod regu­lat cu Angela Merkel, de care îl leagă o veche ami­ciție. De altfel, și cancelarul german renunță la funcția pe care a deținut-o atâția ani în fruntea țării. La cea mai recentă întâlnire a lor, cei doi au vorbit, la un grătar cu cartofi prăjiți, despre această coinci­dență, constatând că „amândoi credem că acesta este un moment potrivit să ne luăm la revedere”.

Deocamdată, Löw e în focuri. După 0-1 cu Franța, nemții i-au bătut pe coechipierii portughezi ai lui Ronaldo, cu 4-2. Pe marginea terenului, Joa­chim Löw, îmbrăcat elegant, în pantaloni negri și cămașă albă, își onora, în ovațiile spectatorilor, rolul de ma­re antrenor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian