Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ANA IVANOVIC (vedetă a tenisului internațional): „Bombele cădeau lângă noi, dar jucam mai departe”

– Născută în Serbia, măritată cu un fost mare jucător de fotbal ger­man, fosta campioană a sportului alb a trebuit să lupte cu îndârjire ca să-și vadă visul împlinit –

La 5 ani, cu racheta în mână

Foto: Getty Images

Ana nu împlinise încă cinci ani și deja visa să devină campioană la tenis. Până și când jucau do­mino, bunica era nevoită să se dea bătută, lăsân­du-și ambițioasa ne­poată să câștige. To­tul a început în ziua când Ana a văzut-o pe Monica Seles, sâr­boaică și ea, lovind cu mingile pe lângă urechile adversarelor, într-un meci interna­țio­nal. „Am stat în fața televizorului pâ­nă ce meciul s-a ter­minat. Apoi le-am spus părinților mei că vreau să învăț să joc tenis. Au crezut că glumesc, dar i-am bătut atâta la cap, în­cât de ziua mea, când am împlinit cinci ani, am primit în dar de la tatăl meu o ra­che­tă de tenis. Pot spune că drumul meu în via­ță a început a­tunci”, a dezvăluit ea.

Ambițioasă și dâr­ză, micuța Ana n-a mai renunțat nicio­dată la antrenamente, ba, când a împlinit zece ani, i s-a plâns mamei sale că pro­gresează prea greu. „I-am spus: «Mama, știu că viața e scumpă, dar dacă nu-mi faci rost de un antrenor mai bun, nu-mi voi îmbunătăți niciodată performanța»”, își amintește Ana Ivanovic. Și mama a ascultat-o. Părinții ei s-au împrumutat pen­tru a-i plăti fetiței un antrenor. Iar Ana le este până astăzi recunoscătoare pentru asta părinților ei, Dragana și Miroslav Ivanovic.

Copilărie sub bombe

Ana s-a născut la Belgrad, și spune că deși pă­rinții ei au fost oameni modești, a avut o copi­lărie fericită. „Alături de fratele meu mai mic, Miloș, am fost înconjurată de multă dragoste și m-am simțit protejată, în pofida vremurilor grele de-atunci, când Iugoslavia era sfâșiată de războaie interne. Am văzut multă tristețe și sărăcie, și, de asemenea, multe lipsuri și greutăți. Părinții mei erau nevoiți să plece în Ungaria, pentru a cum­păra de mâncare. Și munceau pe unde apucau. Cu toate astea, părinții mei minunați mi-au acordat mereu întreaga susținere. Cred că perioada aceea m-a marcat foarte mult. M-am maturizat înainte de vreme. Sunt multe lucruri pe care astăzi știu să le apreciez. Părinții mei m-au învățat ce înseamnă respectul și modestia, și asta vreau să le transmit mai departe și copiilor mei”, spune Ana Ivanovic. „Aveam doisprezece ani când în jurul meu cădeau bombe, dar eu participam la turnee de tenis pentru juniori. Am învățat să trăim cu asta”.

Sirenele de avertisment sunau toată ziua, motiv pen­tru care Ana se antrena de la ora șase sau șapte di­mineața, chiar și iarna, când era ger. A existat o rezistență îndârjită în Bel­grad. Se organizau turnee, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar meciurile erau jucate până la capăt, în pofida alarmelor. „Oda­tă, au bombardat o casă care era chiar în vecini de noi. A fost înfricoșător, dar tata și mama au știut me­reu să ne liniștească și să ne dea siguranță!”.

La 13 ani, Ana a plecat la Basel, în Elveția, îm­preună cu mama ei. „Am fost nevoită să iau această decizie pentru că în Serbia nu primeam suficientă susținere ca să fac performanță. Pentru părinții mei a fost un sacrificiu enorm, dar i-am convins să creadă în mine. În viață e foarte im­portant să-ți asculți vocea interioară și să o ur­mezi”.

Prințul de pe terenul de fotbal

Performanțele Anei Ivanovic sunt cunoscute. În anii 2000, ea a urcat în fruntea elitei mondiale a tenisului feminin. Talentată dar și foarte frumoasă, a transformat sportul alb în spectacol.

Decisiv pentru succesul în viață este, în opinia Anei, să ai încredere în propria persoană. „Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost să nu ascult ce spun alții despre mine, deși este foarte greu să ignori aprecierile și părerile care vin din afară. Dar am reușit”.

Aflată încă în plină formă sportivă, Ana Iva­novic a renunțat la tenis pentru o poveste de dra­goste. Ea s-a măritat cu fostul mare jucător de fotbal german, Bastian Schweinsteiger, în vârstă azi de 36 de ani. A fost căpitanul echipei naționale când Germania a câștigat Mondialul din 2014. Astăzi, cei doi foști mari sportivi au o familie feri­cită și doi copii: Luka, de trei ani, și Leon, de un an. Ana spune că spiritul ei sportiv se manifestă și în familie. „În sport, trebuie să fii întotdeauna dis­ciplinat și așa sunt acum mereu și cu familia mea. Ei râd de mine când fac planuri pentru întregul an, ca la antrenamente, dar așa am procedat întreaga mea viață”, spune ea. „Am învățat, însă, de la soțul meu, să nu iau totul atât de în serios, să mă mai relaxez și eu, din când în când, fiindcă nu mai cad bom­be. Și apoi, cu doi copii mici, nu poți pla­nifica nimic. Îmi place mult să-mi petrec tim­pul cu băieții mei. Ei mă învață în fiecare zi ceva nou”.

Ana Ivanovic și Bas­tian Schweinsteiger trăiesc în prezent în Marbella, fac afaceri și foarte multe reclame de modă pentru firme de lux. Fericiți și frumoși, ei reprezintă stabilitatea de care lumea de azi are atâta nevoie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian