Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din rețetele străbunicii

Foto: Shutterstock

Poate că o chema Maria, Ana sau Rada… Important nu este nume­le lor, ci faptul că toate stră­bunicile noastre dețineau rețete secrete de în­treținut frumu­sețea, indiferent dacă loc­uiau la țară sau la oraș. Într-o casă unde există o femeie și o oglindă există, obli­ga­toriu, și leacuri pentru obraz. E suficient să scotocești prin serta­rele vechi, cu miros de levănțică us­cată, ca să descoperi secretul de frumusețe al străbu­nicii, ascuns într-un caiet legat cu panglici trandafirii. Și dacă tot l-am deschis, să dăm mai departe re­țeta, chiar dacă in­gre­dientele ne vor face, une­ori, să zâm­bim. Rezultatul con­tează. Dar la el se ajunge strict per­so­nal. Noi vă des­chi­dem doar ușa. Dumneavoastră in­trați. Succes!

Pomadă de castraveți

Un castravete proaspăt, neapărat de grădină (nu de seră) se spală, se dă pe răzătoare cu coa­jă cu tot și se ames­tecă bine cu o cantitate egală de untdelemn de măsline. Se pune apoi pe baie de aburi, amestecând me­reu cu o lingură de lemn. Nu lăsăm să fiarbă. După câteva minute, tre­cem ră­ză­tura printr-un tifon, și la lichidul filtrat se mai adaugă încă o dată ace­eași can­ti­tate de pulpă rasă de castra­ve­te. Se pune iarăși pe baie de aburi, apoi se stre­coară și se trage în sti­cluțe. Pomada tre­buie să fie fină, un­su­roasă și albă. Se con­servă la rece câ­te­va zile. Înmoa­ie pie­lea, o cati­felează și o albește. E bună și pentru com­baterea porilor dilatați și a ac­neei.

Lapte de castraveți

Într-un litru de alcool de 70 grade turnați: 1 litru suc proaspăt de castra­veți (obținut prin stoarcere sau cen­tri­fu­gare) + 500 ml apă de tran­dafiri + 200 g migdale rase. Cati­felează tenul și îl albește.

Arpacaș contra zbârciturilor

Fierbeți 180 grame arpacaș într-un litru de apă, până ce boabele se în­moaie. Strecurați li­chi­dul printr-o pân­ză sub­țire și adăugați 60 de picături de tinc­tură de benzoe (se găsește la far­macii). Cu acest lichid vă ștergeți ri­du­rile dimineața și sea­ra.

Brusture contra mătreții

O mână de frunze de brus­tur tă­iate mărunt se pun în­tr-un vas și se acoperă cu un ames­tec de jumătate de pahar cu apă + jumătate pahar cu oțet de vin. Se lasă la fermen­tat 5 zile, după care se freacă pie­lea ca­pului, o dată la două zile, cu acest lichid.

Femeile care au mă­treață să nu mănânce ali­men­te grele, pre­cum: unt, untură, carne grasă, ouă, meze­luri, untdelemn.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian