Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cu domnul PÂRVU, la cules de flori

– Mare cunoscător al plantelor românești și prieten vechi al revistei „Formula AS”, prof. dr. CONSTANTIN PÂRVU ne poftește într-o călăto­rie, pe urma plantelor de leac, ce trebuie culese în miezul verii –

Țintaura

(Centaurium erythraea)

Foto: Shutterstock – 5

Este un fel de regină a fânețelor din zonele de deal și de munte. Are florile roșii și delicate, creș­te până la jumătate de metru în înălțime și este des­tul de rară – ca să culegi un buchețel trebuie să umbli destul de mult printre ierburi, pentru că îi place să crească mai singuratică, fără prea multe su­rate în jur. Este teribil de amară, de un­de și o mul­titudine de utilizări tera­peu­tice, mai ales pen­tru ficat și pentru vezica bi­liară. Pen­tru a avea ma­ximul pute­rii sale tera­peu­tice, este bi­ne să fie cu­leasă pe timp uscat, în miezul zilei, pentru că atunci secretă cele mai multe principii active.

Maceratul la rece. Din experiența mea de până acum, cel mai bun preparat obținut din această plantă este maceratul la rece, obținut astfel: o lin­guriță de plantă uscată și mărun­țită se pune în­tr-un pahar de apă curată de izvor și se lasă la tem­peratura camerei vreme de 6-8 ore. Se fil­trea­ză, iar extractul rezultat se consumă cu lingurița, pe par­cur­sul unei zile. Două pahare pe zi sunt de obicei o doză su­fi­cientă pentru a obține efectele te­rapeu­tice scon­tate. Se folosește împotriva dis­pep­siei, a diskineziei biliare, a colecistitei și a mi­gre­nelor ce apar pe fond biliar. Luat înainte de masă, maceratul este foarte bun pentru cei cu atonie gas­trică, cu atonie intestinală sau cu constipație atonă.

Țintaură

În Ardeal se folosește plămădeala în rachiu tare, de 40-50 de grade. O mână de tulpini înflorite, proas­păt culese, se toacă mă­runt și se pun într-o ju­mătate de litru de ra­chiu, unde se lasă vre­me de două săptămâni, timp în care sticla se agi­tă zilnic. După două săptămâni, preparatul se filtrează și apoi se păs­trează într-o sticlă în­chisă la culoare. Câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă se ia de 4-6 ori pe zi, în caz de guturai și de gripă. Țin­tau­ra reduce prompt febra, eli­mină în bună măsură durerile de cap și vertijul, to­nifică sis­te­mul nervos, combătând eficient stările de apatie și de moleșeală ce apar în timpul stărilor gri­pale.

Fiertura de țintaură din cinci mâini de plantă la cinci litri de apă se folosește extern contra oxiurilor și a durerilor de spate ce apar în caz de sciatică. Se fac băi fierbinți de șezut.

Sânzienele albe

(Galium mollugo)

Se aseamănă foarte bine cu cele galbene, dar au tulpinile mai înalte (pot ajunge la un me­tru), florile albe, ca o ploaie de steluțe, iar mi­reasma lor este mai puțin accen­tuată decât cea a sân­zienelor galbene. În ceea ce privește utilizările tera­peu­tice, sânziana albă este cal­man­tă și relaxantă. În Evul Me­diu, călătorii aveau cu ei o mică de­sagă în care ți­neau pul­bere de sân­ziană albă, obți­nută prin măcinarea tulpinilor us­cate în piuă. O linguriță din această pulbe­re, luată de 3-4 ori pe zi pe stomacul gol, liniș­teș­te psihicul și con­feră o stare de calm. Luată înain­te de cul­ca­re, chea­mă somnul odihnitor. În doze ceva mai mari, 3-4 lingu­rițe luate în doză unică, are efect afrodiziac.

Infuzia obținută prin opări­rea a două linguri de plan­­tă cu un litru de apă cloco­tită stimulează acti­vita­tea rinichilor și calmează colicile re­nale. Este de un ma­re ajutor atunci când avem nisip la rinichi sau atunci când un calcul urinar migrează.

Coada-șoricelului

(Achillea millefolium)

Ceea ce o să vă spun în continuare am aflat undeva, la mar­ginea unei păduri de lângă Suceava, unde am găsit un om care, efectiv, cosea un „lan”, crescut spontan, de coada-șoricelului. Prima oară am crezut că recolta plan­tele pentru vreun Plafar, judecând după canti­tate, dar de fapt, le culegea pentru el însuși. Ce făcea cu cei doi saci de coada-șoricelului pe care deja îi cule­sese? Ei bine, după cum mi-a spus el, coada-șorice­lului vindecă aproa­pe toate bolile. Iar ca argument pentru această afir­mație, mi-a deconspirat câteva din rețetele sale cu coada-șoricelului, care „nu dau greș”. Sunt rețete simple, chiar banale în aparență, dar care – veți vedea – merită cunoscute, pen­tru că sunt ex­trem de eficiente:

* Contra durerilor abdo­minale produse de meteo­rism și contra spasmelor biliare se bea o infuzie cât mai caldă de coada-șori­celului: o linguriță de plantă mă­ci­na­tă se opărește cu o cană de apă și se lasă vreme de un sfert de oră la infuzat, după care se strecoară. Se consumă 3-4 căni pe zi.

* În caz de lipsă a poftei de mâncare sau de digestie greoa­ie se ia câte o jumătate de lin­guriță de pulbere de coada-șoricelului, cu un sfert de oră înainte de a mânca. Are efecte tonice diges­tive rapide, stimulează secreția de sucuri gastrice și ajută metabolismul grăsimilor.

* Cistitele, menstrele neregulate și dureroase – se tratează doar cu flori de coada șoricelului. De obicei, se folosește iarba întreagă, adică toată inflo­rescența, împreună cu codița plantei. Culegerea florilor este mult mai dificilă, pentru că se face prin ciupire, ceea este o treabă migăloasă și cu atât mai grea cu cât se recoltează între orele 12 și 14, în zilele însorite, așa încât planta să aibă maximum de forță curativă. Din aceste flori care se usucă la umbră în strat subțire se prepară o pulbere prin măcinare cu râșnița electrică de cafea, din care se ia câte o jumătate de linguriță de patru ori pe zi. Are efecte reglatoare hormonale ex­tra­ordinare asupra gonadelor la femei.

* Ulcere varicoase, cră­pă­turi ale sânilor – se tra­tează foarte eficient cu suc proas­păt de coada-șorice­lului, ca­re se obține prin zdro­bir­ea plantei într-un mojar sau pe o planșetă de lemn. A­cest suc se picură deasupra locului afectat de 5-6 ori pe zi, după care se lasă să se usuce la aer zona tratată. Leziunile se vindecă uimi­tor de bine și de „curat”, fără alte complicații.

* Rănile, zgârieturile și împunsăturile – nu există în toată flora noastră medicinală un cicatri­zant mai rapid decât cataplasma cu iarbă înflorită de coada-șo­ri­celului. Tulpinile se spală bine, se zdrobesc pe o plan­șetă de lemn cu ajutorul unui tocător, după care se aplică direct pe zona afectată, unde se țin 15-40 de mi­nute, după care se îndepăr­tează și se lasă pielea să se usuce la aer. Efec­tul cica­trizant este uluitor de ra­pid, motiv pen­tru care este bine să faceți în prealabil o dezinfecție seri­oasă (cu tinctură de iod) a rănii tra­ta­te, pentru ca nu cumva sub cicatrice să rămână ger­meni mi­cro­bieni, care apoi să dea naștere unor com­plicații.

* Hemoroizi sângerânzi, leziuni ano-rectale – se fac băi de șezut cu decoct de coada-șoricelului. Trei-patru mâini de plantă se pun la fiert în patru litri de apă și se așteaptă să clocotească patru minu­te, după care se ia de pe foc și se lasă să se ră­cească.

Amăreala

(Polygala amara)

De această plantă mă leagă o întâmplare foarte plăcută, petrecută când colindam ma­si­vul Pietrosul Mare din Munții Rodnei. Era în pe­rioada când vin­decătorii populari pe care îi cu­noșteam se stin­se­seră în mare parte și, odată cu ei, un tezaur imens de cunoaștere despre plantele me­di­cinale. Sim­țeam un fel de gol interior din această cauză, pentru că munții noștri, dealurile aco­pe­rite de covoare de flori parcă nu mai au același farmec a­tunci când nu mai sunt oa­me­nii care să le cu­noască și să le înțe­leagă. În acea perioadă, am în­tâlnit acolo, la granița Ma­­ra­mureșului cu Năsăudul, un ce­tă­țean cu o desa­gă în spa­te, care culegea amăreală. Este o plantă su­perbă, cu flori deli­ca­te, de o culoare ce variază de la vio­let intens la roz, cu un par­fum abia simțit. Nu știam mai nimic des­pre utilizările ei medicinale, de aceea m-am apro­piat cu multă cu­rio­zitate de cule­gă­torul de plante ce-mi ieșise în drum. Era cam de o vârstă cu mine, orășean ca și mine, care colinda mun­ții în cău­tare de ierburi de leac. Ei bine, omul aces­ta era o ade­vărată enciclo­pedie practică despre plan­tele medicinale, pe care le știa foarte bine, așa că am rămas o după amiază și o sea­ră întreagă la povești cu el… Și încă două zile după aceea. Iată ce am în­vățat de la el despre amă­rea­lă:

Infuzia de amăreală este un leac de excep­ție pentru tot ce înseamnă boli ale căilor res­pi­ratorii medii și inferioare. În caz de tuse ume­dă sau uscată, de bron­­­șită, de astm bronșic (fie el aler­gic sau infecțios), infuzia de amă­reală este de mare ajutor. Este expecto­rantă, curățând și de­con­ges­tionând căile res­pi­ratorii, calmează ac­cesele de tuse, are efect antispastic. Se prepară simplu, din două lin­gurițe de tulpini înflorite mă­runțite, care se opă­resc vre­me de 15 minute cu o cană de apă, după care se fil­trează. Această infuzie se bea cât mai caldă posibil, de 2-4 ori pe zi, după ne­voie.

Vinul cu amăreală este foarte bun contra indi­gestiei, dispepsiei, problemelor hepatice, diski­neziei biliare. Într-un litru de vin alb se pun 5 lin­guri de amăreală, 1 lingură de pelin și 1 lingură de scor­țișoară. Se lasă totul să ma­cereze vreme de 12 zile, după care se fil­trea­ză. Se consumă câte un pă­hărel înainte de masă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian