– Remedii naturale pentru echilibrarea glicemiei –

Anumite ingrediente naturale pot oferi un ajutor prețios în cazul unor afecțiuni în care glicemia este crescută peste valorile normale, cum ar fi prediabetul și diabetul de tip 1 și 2. Ele pot preveni aceste boli și, alături de tratamentul convențional, oferă ameliorarea simptomelor și reduc riscul complicațiilor.
Castravete amar
Momordica charantia sau castravetele amar este utilizat de secole, în medicina tradițională chineză și indiană, ca remediu pentru felurite boli, inclusiv diabetul. Administrarea de castravete amar duce la o reducere a nivelului de zahăr din sânge. Deși nu poate suplini insulina, poate ajuta pacienții să se bazeze mai puțin pe medicamentele de sinteză sau să își reducă dozele. De asemenea, momordica susține funcția normală a pancreasului, fiind de ajutor în cazul exceselor alcoolice și/sau alimentare.
Mod de folosire
Se consumă semințele și pulpa pasate sau sub formă de suc. Se utilizează și sub formă de infuzie, pulbere, macerat, tinctură sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.
Infuzie
Se pun pe foc 250 ml apă împreună cu 3-4 rondele de castravete amar crud sau uscat. Se lasă să fiarbă un minut, apoi se infuzează 15 minute, și se strecoară.
Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, în cure de 2 luni.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a castravetelui amar uscat (cu o râșniță).
Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, se mestecă, apoi se înghite cu apă.
Macerat
Se pun 2 lingurițe cu pulbere de castravete amar uscat, într-o cană cu apă. Se lasă să stea timp de 6 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară.
Se beau trei căni de macerat pe zi.
Schinduf

Studiile au arătat că schinduful poate preveni sau încetini apariția diabetului de tip 2 sau a prediabetului.
Mod de folosire
Semințele de schinduf se administrează sub formă de ceai, decoct, macerat, pulbere sau capsule cu extract concentrat sau standardizat. De asemenea, semințele de schinduf se pot adăuga în salate și mâncăruri de legume.
Infuzie
O lingură semințe de schinduf măcinate se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a semințelor de schinduf (cu o râșniță).
Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Se mestecă, apoi se înghite cu apă.
Macerat
O lingură de semințe de schinduf măcinate fin se pun la macerat într-o cană cu apă. Se lasă timp de 7 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de macerat, de 3 ori pe zi.
Afin

Atât fructele, cât și frunzele de afin oferă un ajutor neprețuit în lupta cu glicemia ridicată. Ele au efecte puternice antiinflamatoare și de scădere a zahărului din sânge.
Mod de folosire
Fructele de afin (afinele) se consumă proaspete sau uscate, sau sub formă de pulbere, infuzie, macerat, tinctură.
Frunzele de afin se utilizează sub formă de ceai, decoct, macerat, pulbere, tinctură sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.
Infuzie
O lingură de frunze de afin mărunțite se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a frunzelor de afin uscate (cu o râșniță). Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Se mestecă, apoi se înghite cu apă.
Tinctură de afine
Este obținută prin macerarea în alcool alimentar a afinelor.
Se iau câte 40 de picături, diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
Afine proaspete sau uscate
Se consumă câte 50 grame afine proaspete sau uscate, de 2 ori pe zi.
Scorțișoară
Scorțișoara are și ea un efect pozitiv asupra nivelului nostru de zahăr din sânge, fiind un remediu natural excelent pentru combaterea diabetului și prediabetului.
Pentru tratament, se recomandă scorțișoara tip Ceylon (Cinnamomum verum), importată din Sri Lanka. Are conținutul de cumarină (substanță toxică pentru ficat) foarte scăzut și nu depășește valorile recomandate, chiar și în consumul zilnic.
Mod de folosire
Scorțișoara se utilizează sub formă de pulbere, infuzie, decoct, macerat, tinctură, ulei sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a scoarței arborelui de scorțișoară. Luați câte un vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară, de 2 ori pe zi, adăugată la o cană de ceai de plante neîndulcit.
Infuzie
Peste o lingură de pulbere de scorțișoară se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de ceai de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Lapte cu scorţişoară
Un sfert de linguriță pulbere de scorțișoară se opărește cu o cană cu lapte clocotit. Se lasă să stea 15 minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de lapte cu scorțișoară, de două-trei ori pe zi.
Teci de fasole

Fibrele vegetale conținute în tecile de fasole împiedică absorbția glucidelor la nivel digestiv, favorizând astfel reducerea valorilor glicemiei.
Mod de folosire
Tecile de fasole se utilizează sub formă de pulbere, infuzie, decoct, macerat, tinctură sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.
Decoct
Două linguri de teci de fasole uscate și mărunțite se pun la fiert, pe foc mic, vreme de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de ceai, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Pulbere
Se obține prin măcinarea fină a tecilor de fasole uscate.
Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, care se mestecă, apoi se înghite cu apă.
Anghinare
Are efecte puternice antidiabetice şi de reducere a colesterolului din sânge.
Mod de folosire
Infuzie
O lingură de plantă mărunţită se opărește cu o cană de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 15-20 de minute, în vas acoperit.
Se beau trei căni pe zi, prima dimineaţă, pe stomacul gol, iar celelalte cu o jumătate de oră înainte de mese. Este bine să se crească progresiv cantitatea de ceai, începând cu doze mici, în primele zile.
Se fac cure 30 de zile, cu pauze de 3 săptămâni.
Tinctură
Se ia câte o linguriță de tinctură, diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, înainte de mese cu jumătate de oră.