Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutoare verzi pentru DIABET

– Remedii naturale pentru echilibrarea glicemiei –

Foto: Shutterstock – 4

Anumite ingrediente naturale pot oferi un ajutor prețios în cazul unor afecțiuni în care glicemia este crescută peste valorile normale, cum ar fi prediabetul și diabetul de tip 1 și 2. Ele pot preveni aceste boli și, alături de tratamentul convențional, oferă ameliorarea simptomelor și reduc riscul complicațiilor.

Castravete amar

Momordica charantia sau castravetele amar este utilizat de secole, în medicina tradițională chineză și indiană, ca remediu pentru felurite boli, inclusiv diabetul. Administrarea de castravete amar duce la o reducere a nivelului de zahăr din sânge. Deși nu poate suplini insulina, poate ajuta pacienții să se bazeze mai puțin pe medicamentele de sinteză sau să își reducă dozele. De asemenea, momordica susține funcția normală a pancreasului, fiind de ajutor în cazul exceselor alcoolice și/sau alimentare.

Mod de folosire

Se consumă semințele și pulpa pasate sau sub formă de suc. Se utilizează și sub formă de infuzie, pulbere, macerat, tinctură sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.

Infuzie

Se pun pe foc 250 ml apă împreună cu 3-4 rondele de castravete amar crud sau uscat. Se lasă să fiarbă un minut, apoi se infuzează 15 minute, și se strecoară.

Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, în cure de 2 luni.

Pulbere

Se obține prin măcinarea fină a castra­vetelui amar uscat (cu o râșniță).

Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, se mestecă, apoi se înghite cu apă.

Macerat

Se pun 2 lingurițe cu pulbere de cas­travete amar uscat, într-o cană cu apă. Se lasă să stea timp de 6 ore, la temperatura came­rei, apoi se strecoară.

Se beau trei căni de macerat pe zi.

Schinduf

Studiile au arătat că schinduful poate preveni sau încetini apariția diabetului de tip 2 sau a pre­diabetului.

Mod de folosire

Semințele de schinduf se administrează sub for­mă de ceai, decoct, macerat, pulbere sau capsule cu extract concentrat sau standardizat. De aseme­nea, semințele de schinduf se pot adăuga în salate și mâncăruri de legume.

Infuzie

O lingură semințe de schinduf măcinate se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infu­zat 30 de minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

Pulbere

Se obține prin măcinarea fină a semințelor de schinduf (cu o râșniță).

Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Se mestecă, apoi se înghite cu apă.

Macerat

O lingură de semințe de schinduf măcinate fin se pun la macerat într-o cană cu apă. Se lasă timp de 7 ore la temperatura came­rei, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de macerat, de 3 ori pe zi.

Afin

Atât fructele, cât și frunzele de afin oferă un ajutor neprețuit în lupta cu gli­cemia ridicată. Ele au efecte puternice antiinflamatoare și de scădere a zahărului din sânge.

Mod de folosire

Fructele de afin (afinele) se consumă proas­pe­te sau uscate, sau sub formă de pulbere, infuzie, macerat, tinctură.

Frunzele de afin se utilizează sub formă de ceai, decoct, macerat, pulbere, tinc­tură sau capsule cu extract concentrat sau standar­dizat.

Infuzie

O lingură de frunze de afin mărunțite se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pulbere

Se obține prin măcinarea fină a frunzelor de afin uscate (cu o râșniță). Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi. Se mestecă, apoi se înghite cu apă.

Tinctură de afine

Este obținută prin macerarea în alcool alimen­tar a afinelor.

Se iau câte 40 de picături, diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

Afine proaspete sau uscate

Se consumă câte 50 grame afine proaspete sau uscate, de 2 ori pe zi.

Scorțișoară

Scorțișoara are și ea un efect pozitiv asupra nivelului nostru de zahăr din sân­ge, fiind un remediu natural excelent pentru combaterea diabetului și predia­betului.

Pentru tratament, se recomandă scor­ți­șoara tip Ceylon (Cinnamomum ve­rum), im­portată din Sri Lanka. Are conținutul de cumarină (substanță toxică pentru ficat) foarte scăzut și nu depășește valorile reco­mandate, chiar și în consu­mul zilnic.

Mod de folosire

Scorțișoara se utilizează sub formă de pulbere, infuzie, decoct, macerat, tinctură, ulei sau capsule cu extract concentrat sau standardizat.

Pulbere

Se obține prin măcinarea fină a scoarței arbo­re­lui de scorțișoară. Luați câte un vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară, de 2 ori pe zi, adăugată la o cană de ceai de plante neîndulcit.

Infuzie

Peste o lingură de pulbere de scorțișoară se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de ceai de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Lapte cu scorţişoară

Un sfert de linguriță pulbere de scorțișoa­ră se opărește cu o cană cu lapte clocotit. Se lasă să stea 15 minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de lapte cu scorți­șoară, de două-trei ori pe zi.

Teci de fasole

Fibrele vegetale conținute în tecile de fasole împiedică absorbția glucidelor la nivel digestiv, favorizând astfel reducerea valorilor glicemiei.

Mod de folosire

Tecile de fasole se utilizează sub formă de pul­bere, infuzie, decoct, macerat, tinctură sau capsu­le cu extract concentrat sau standardizat.

Decoct

Două linguri de teci de fasole uscate și mărun­țite se pun la fiert, pe foc mic, vreme de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de ceai, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Pulbere

Se obține prin măcinarea fină a tecilor de fasole uscate.

Se ia câte o linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, care se mestecă, apoi se înghite cu apă.

Anghinare

Are efecte puternice antidiabetice şi de redu­cere a colesterolului din sânge.

Mod de folosire

Infuzie

O lingură de plantă mărunţită se opărește cu o cană de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 15-20 de minute, în vas acoperit.

Se beau trei căni pe zi, prima dimineaţă, pe stomacul gol, iar celelalte cu o jumătate de oră înainte de mese. Este bine să se crească progresiv cantitatea de ceai, începând cu doze mici, în primele zile.

Se fac cure 30 de zile, cu pauze de 3 săptămâni.

Tinctură

Se ia câte o linguriță de tinctură, diluată în ju­mătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, înainte de mese cu jumătate de oră.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian