Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutoare pentru ficat

– Ficatul nu doare, chiar și atunci când este bolnav. Liniștea lui poate să fie, însă, părelnică. Vestea bună este că el se regenerează, când este tratat corect –

Foto: Dreamstime

Ficatul nu doare, chiar și atunci când este afec­tat de o boală. Din aceas­tă cauză, oamenii nu sesi­zează începutul unei afec­țiuni a ficatului când tra­tamentul poate da re­zultate mai bune, într-un timp mult mai scurt. Dar și în cazul ficatului bolnav, avem un motiv de opti­mism, anume – că se rege­nerează dacă a fost tra­tat corect și dacă omul res­pectă toate condițiile pen­tru ușu­ra­rea funcționării ficatului.

Atenție la dușmani!

Ficatul suferă și se îmbol­năvește în următoarele situații:

* Dacă în sânge apar substanțe dău­nătoare, in­tro­duse în organism odată cu produsele alimentare, cu apa și cu aerul.

* Alimente de ca­li­tate inferioară sau stri­cate.

* Foarte dăunătoare pentru ficat sunt mese­le luate la ore târzii, pre­cum și culcatul la ore târ­zii.

* Alimentația abundentă și con­sumarea grăsi­milor, prăjelilor, afu­măturilor, pâinea moale, proas­­pătă, clătitele.

* Nicotina și alcoolul distrug celulele fica­tu­lui.

* Stresul, furia, provoacă eli­mi­­narea crescută a adrenalinei, care intoxică puternic ficatul, trau­ma­­­tizându-l.

* Ficatul suferă și atunci când omul efectu­ea­ză o muncă fizică grea, fără o pregătire corespun­ză­toare. Efortul fizic trebuie mărit treptat, pentru ca ficatul să aibă timp pentru adaptare.

* Dacă nu puteți renunța la mâncăruri din carne grasă, strădui­ți-vă măcar să le consumați în prima jumătate a zilei, când ficatul elimină mai mul­tă secreție biliară și se creează condițiile favo­rabile pentru digestia grăsimilor.

Favorizați prietenii

Foto: Shutterstock – 2

Pentru fiecare organ există și alimente care îm­bunătățesc funcționarea lui. Ficatul este ca un co­pil: îi plac foarte mult dulciurile. Pentru funcțio­narea normală a ficatului, organismul trebuie să consume cantitatea necesară de glucoză. Cel mai bine este dacă glucoza provine din fructe și nu din dulciuri. Carnea este bine să se consume împreună cu multe legume și zarzavaturi. În timpul mesei nu este de dorit să consumați lichide. Băutura poate fi consumată la 1,5-2 ore de la servirea mesei. Fructe­le și legumele pot fi consumate atât crude, cât și fierte, coapte, înăbușite, cu același efect benefic. Iarna se pot consuma cantități mari de fructe uscate tradiționale (prune, caise, mere, stafide) sau aduse din țările calde. Se pot bea compoturi, sucuri, lapte acru, iaurt. Ficatul reac­ționează pozitiv și la consu­mul de nuci sau se­mințe de floarea-soarelui, fără a fi consumate în exces. Ficatul reacționează negativ la consumul ciocolatei, mai ales în cazul copiilor. În func­ționarea normală a ficatului un rol important îl au emoțiile pozitive, priceperea de a te bucura de viață.

Metode de salvare în caz de dureri acute în zona ficatului

1. Se dizolvă 1 lingură cu vârf de zahăr într-o jumătate de pahar de apă și se bea.

2. Se mănâncă 2-3 banane foarte, foarte coapte. Bananele verzi nu au același efect.

3. Se bea fără limite ceai fierbinte de mentă. Se adaugă o lingură de plantă la 300 ml de apă și se infuzează 15 minute.

4. Orice parte a mesteacănului – frunze, mu­guri, crenguțele tinere sau un amestec din ele, se folosește sub formă de ceai. 5 linguri de plantă se introduc într-un litru de apă clo­cotită și se fierb 20 de mi­nute. La început se bea cu în­ghițituri mici un pahar și jumă­tate de lichid foarte fierbinte, timp de 20 de minute. Pe urmă, se bea câte 100 ml după fie­care urinare, astfel ca pe par­cursul zilei să fie consumată toată can­titatea de ceai.

5. Folosiți monede sau cerculețe decupate din cupru și aplicați-le pe toa­tă zona ficatului, cu leu­coplast, timp de 2 zile. Dacă nu aveți nimic din cu­pru, puteți încerca cu bucăți din sta­niol de la cio­colată. Ideal ar fi ca sta­niolul să fie energizat în prealabil de o per­soană care are cunoștințe în do­meniul bio­ener­giei. Sta­nio­lul poate fi folosit pentru elimi­narea durerilor din diferite zone ale corpului, dacă este aplicat pe locul bolnav.

Metode de curățare

Ficatul are o capacitate puternică de restabilire a func­țiilor lui, dacă este îngri­jit sau tratat la timp. O meto­dă de profilaxie și îngrijire o constituie curățarea ficatului. Iată câteva metode. Puteți să le încercați pe rând o dată pe lună, cu durata de 4 luni, astfel încât ficatul și bila să fie curățate complet.

1. 5-6 zile mâncați ușor, de post. Ultima zi, seara, mâncați salată de sfeclă crudă sau fiartă, rasă, cu varză proaspătă sau mu­rată și cu suc de lă­mâie. A doua zi dimi­neața, la ora 9: mâncați fulgi de ovăz fierți cu 1/2 pahar de apă, astfel încât să obțineți un terci moale, sărat sau îndul­cit puțin. La ora 11:45 luați un purga­tiv. La ora 12 beți 1 pahar de ceai de mentă și pojarniță, suc de lămâie și miere de albine. La ora 14 se aplică o pernă elec­trică (sau altceva cald) pe ficat timp de 6 ore. La ora 15 se ia iarăși purgativ cu ceai fierbinte, ca la ora 12. La ora 18 se usucă în cuptor câte­va felii sub­țiri de pâine neagră cu puțină sare. – Se stoarce sucul unei lămâi și se diluează 1:1 cu apă. – Se fierb 200 ml apă cu 2 lingurițe de cafea și se beau. La ora 18.30 se iau 1 pastilă de Papa­verină și 1 pastilă de NoSpa. La ora 19 se beau 150 ml ulei de măs­line, încălzit la 50°C, după care se bea suc de lă­mâie și cafea cu pâine uscată. Vă cul­cați pe partea stângă și vă rela­xați. La ora 20 se repetă procedura cu 150 ml ulei de măsline și suc de lămâie. În tim­pul procedurii, uneori apar diferite dureri, dar tre­buie să răbdați fără teamă. După curățarea fica­tului, încă o săptă­mână mâncați ușor, de post.

2. Se începe la fel, cu 5-6 zile de pregătire. Apoi, în prima zi, de la ora 8 până la 20, beți la fiecare 2 ore, câte 1 pahar de suc de mere proaspăt stors (în nici un caz din comerț). Nu mâncați nimic altceva, dar puteți bea și apă fiartă. A doua zi se re­petă procedura până la ora 18. La 18:30 luați 1 pastilă de Papaverină și 1 pastilă de NoSpa, puneți perna electrică fierbinte pe zona ficatului. Pregătiți 1/2 litru de ulei de măsline și 1/2 litru suc de lă­mâie. Ca să obțineți cantitatea necesară de suc, fierbeți timp de 6-8 minute 10-12 lămâi mari și apoi stoarceți-le (în felul acesta se storc mai ușor). La 19 vă culcați în pat și, strict după ceas, luați câte 3 linguri de ulei și apoi 3 linguri de suc de lămâie la fiecare 15 minute. Încercați să preveniți regur­gitarea, pentru că dacă pierdeți mult ulei, trata­mentul nu mai are efect. O să vă mirați foarte tare când o să vedeți rezultatul curățirii. Puteți să spălați prin sită și să adunați într-un borcan tot ce se eli­mină din ficat în timpul procedurilor.

3. Ficatul se curăță bine și se restabilesc func­țiile lui și cu frunze sau muguri de mesteacăn. La 500 ml apă clocotită se pun 2 linguri de frunze sau 1 lingură de muguri și 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, se lasă în termos timp de o oră și se beau câte 100 ml de 4 ori pe zi.

4. 100 g de nuci verzi mici (cu diametrul de 2,5-3 cm) se taie în 3-4 părți, se amestecă cu 800 g zahăr sau miere de albine și 1 l de vodcă sau țuică. Se lasă 14 zile închise ermetic, într-un loc răcoros și la întuneric, de preferință în beci. Se strecoară și se bea câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi.

5. Dimineața pe nemâncate se beau 100 ml de apă caldă sau ceai care sporesc secreția biliară. După 30 de minute, se beau 100 ml de apă foarte fier­binte cu o lingură de miere de albine și se culcă pe partea dreaptă, cu un termofor aplicat în zona ficatului, timp de o oră și jumătate. Înainte de a se ridica din pat se fac câteva genoflexiuni și se ia masa de dimineață.

6. Se toacă mărunt 300 g de ceapă, se amestecă cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de al­bine și 700 ml de vin alb, sec. Amestecul se mace­rează 20 de zile într-un loc răcoros, la întuneric, se agită periodic, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.

7. Se stoarce suc de castraveți și se bea de 2-3 ori pe zi (se poate și cu miere de albine), câte un sfert de pahar.

8. O metodă de curățare a ficatului cu un mare efect: un pahar și jumătate de ovăz nedecorticat, care nu a fost în contact cu erbicidele, se spală bine, se amestecă cu o lingură și jumătate de mu­guri de mesteacăn, o lingură de frunze de merișor și 2 l de apă rece. Se lasă 24 de ore la macerat. Într-un alt vas, cu 0,5 l de apă, se fierbe o jumătate de pahar de măceșe zdrobite, timp de 20 minute, și se lasă, de asemenea, 24 de ore. A doua zi, cratița cu ovăz se acoperă bine, se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se ia de pe foc și se ține acoperită timp de 45 de minute. Am­­bele soluții se strecoară prin ti­fon, se scurg bine, se amestecă și se păstrează la frigi­der, într-un borcan de sticlă. Tratamentul du­rea­ză 10 zile. Lichidul se bea încălzit de 4 ori, cu 30 de minute înainte de masă, strict la aceeași oră, câte 150 de ml. Ultima dată se bea nu mai târziu de ora 22.

Persoanele sănătoase pot folosi această metodă profilactic, de două ori pe an, iar bolnavii, o dată la trei luni. Copiii în vârstă de 2-3 ani pot bea câte o linguriță ca desert, cei de 3-5 ani câte o lingură, iar cei de 5-10 ani câte 25 ml.

9. Ficatul se curăță și cu un amestec din jumă­tate de pahar de „moare” de varză și jumătate de pa­­har cu suc de roșii, care se consumă timp înde­lungat. Sau se consumă un amestec din părți egale de suc de castraveți, sfeclă și morcovi. În cazul fo­losirii acestui amestec, se realizează și o curățire a vezicii biliare. Vă amintesc că sucul de sfeclă nu se bea proaspăt stors, ci trebuie lăsat minimum 2-3 ore ca să „răsufle”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian