
Închipuire cu flori de câmp
De sus, de pe platoul pe care e înălțată biserica din Șerel, vezi, ca din amvon, întreaga Țară a Hațegului. În arșița amiezei de iunie, aburii ploii de peste noapte se ridică dintre brazde și prind a pluti peste lume, ca un fum de cădelniță, ce împrăștie în patru zări miresme reavene, de început de lume. Privesc în zare, înfiorat de frumusețea nepământeană a locului, când, nu departe de mine, deslușesc o închipuire: subțire ca un fuior, cu veșminte lungi și cernite, silueta unei femei alunecă peste fânațul întins de la poalele unui deal. Când și când, dispare printre florile de pe pajiște, pentru ca apoi să plutească mai departe printre copaci.
Mă rup de visare și cobor spre sat. O iau printre casele vechi și făloase, cu fundații înalte, din piatră de râu, asemenea unor cetăți. La capătul drumului, pe-un cap de pod, cu brațele pline de flori de câmp, se află… „năluca” mea. Are părul strălucitor ca argintul, strâns sub năframa neagră, și fața însemnată de scurgerea anilor. Năluca e o bătrână cu înfățișare de sfântă, coborâtă de sus, de pe pereții bisericii din Șerel. Mă apropiu sfios și-i dau binețe. Femeia îmi zâmbește, de parcă m-ar aștepta de-o viață, acolo, pe ulița arsă de soare. O-ntreb ce griji o mână prin arșița nemiloasă a verii și ea-mi arată mănunchiul de flori. Leacuri de pus la uscat, pentru iarnă. „Îs tare bune, numa’ să crezi în puterea lor”. Femeia are nume de zână, Sânziana, și la 80 de ani, a rămas singura din leatul ei, în tot satul. Nu mai are cu cine să-și depene amintirile. Mă privește în ochi rugătoare, și pornește să povestească, de parcă ne-am ști de la facerea lumii…
Străinul din poarta casei

O luăm la pas, pe sub soarele aprig, și poveștile se țin după noi. „Vezi casa aia dinsus? Acolo am copilărit”. Ajungem în dreptul ei și ne rezemăm un gard ce dă spre vechea curte a copilăriei. Șerelul a fost mereu un sat mai deosebit: istoria îi începe de pe vremea cnezilor hațegani, are case trufașe, înălțate pe piatră de râu, un sat cu oameni harnici, cu mult găzdușag, dar și cu nedei și petreceri al căror chiuit se auzea peste cinci dealuri și cinci văi.
„Câte sărbători sus, pe dealuri, câte târguri în satele de pe Strei, la toate mergeam! La Rusalii se făcea un ocol mare, din lemn de mesteacăn, se îngrădea roată, împrejur, și acolo juca tineretul. Era muzică mândră, toată noaptea jucam”. Curtea fetei se afla la doi pași. Nu trebuia decât să se ridice pe vârfuri, ca să cuprindă cu ochii, peste gardul casei, toată bucuria marilor sărbători! Și tot așa, ițită pe gard, stătea și în după-amiaza în care, pe ulița ce suia dinspre Pui, a venit un bărbat slăbănog și bărbos, cu hainele jerpelite, atârnate pe el. L-a însoțit, din priviri, până când bărbatul s-a oprit tocmai în poarta curții. Copila s-a ascuns după o căpiță de fân, privind, uimită, lunga îmbrățișare dintre mama sa și străinul cel răpănos. Ce caută omul ăla în curtea lor? De ce taie măicuța găina cea mai grasă din bătătură, în mijlocul postului? De ce îl pune la masă pe acel străin?
– De ce l-ai primit acasă?, a luat-o la rost Sânziana pe mama sa.
– Cum să nu-l primesc, dacă îi tata vost?
– Da’ nu ne-ai zis tu că noi n-avem tată?
Femeia vorbește șoptit, ca și cum s-ar teme să nu strice vraja acelei după-amieze de vară. „Tata căzuse prizonier la nemți, mama ne-o crescut singură, tot războiul, până s-o întors el din lagăr. Ce sărăcie și foame o fi răbdat amărâtu’ de el! Ne zicea, mai târziu, că el o tot scris acasă, da’ la mama n-o ajuns nici o scrisoare, și tăți or crezut că-i albesc oasele, cine știe pe care câmp”…
Străinul acesta apărut de nicăieri avea să fie soarele vieții ei. „Când am înțeles prin ce-o trecut, tare mult am ținut la el! De unde, când l-am văzut, am fugit, apoi nu mă mai puteai dezlipi de el! Era un om tare fain, harnic și calculat… Peste tăt mergeam cu tata, și la lucrul câmpului, și la căratul bucatelor, și sus în munte, la vaci. Sus în munte îmi plăcea cel mai mult! Aveam un ocol mare, unde băgam vitele noaptea. M-am dus cu tata meu o dată acolo, să strângem varza, că o puneam sus, în munte. Țin minte că era în postul Crăciunului și era neauă mare pe dealuri. Numai ce legaserăm vitele de gard, când mă uit pe un deal și văd o dâră neagră, cum se rostogolea prin zăpadă. Zic către tata: «Ce să fie, că oi nu mai sunt la vremea asta?!». «Ce să fie? Iaca, lupii!». Hustă de lupi, cine-o putut număra câți erau! Plângeam, îi ziceam că ne-or mânca, dar tata mă liniștea, că n-au cum sări lupii peste streașina ocolului. Și-apăi, o dat Dumnezeu și, la o vreme, s-or dus lupii de la ocol, și-am putut merge acasă, cu carul plin de varză și de păstăi… Cum eram io așa, speriată, apăi m-o ținut taica strâns în brațe. Și acuma, cum vorbesc, îi simt strânsoarea”, spune bătrâna cu lacrimi mari, de copil, în ochi.
În banca a doua de la geam

– Au fost și bucurii în viața dumitale, bunică?, o întreb, ca să-i mai înseninez sufletul. Femeia se înseninează pe dată:
– Școala a fost cea mai mare bucurie a vieții mele! Tare mi-a mai plăcut să învăț! Numai patru clase am făcut, dar eu în fiecare an am primit coroniță de premiantă!
A trecut o viață de om de-atunci, dar bunica-și amintește ca azi, prima zi de școală: și în dimineața aceea bătea, ca acum, o lumină caldă, pe deasupra satului. Așteptase ziua asta ca pe-o mare sărbătoare, și-acum, că trecea pragul clasei, cu sfterașul cel nou, tocmit din târg, de la Hațeg, cu traista înflorată de lână, petrecută pe după umăr, cu bentița albă, de miresucă, prinsă în păr, se simțea ca-ntr-un vis. Tatăl a strâns-o tare la piept, înainte să pornească spre școală, iar fetița nu s-a trezit din căldura îmbrățișării, decât târziu, când dascălul, cu vocea lui gravă, i-a strigat numele în catalog, căutându-o, curios, printre băncile înghesuite. S-a prezentat, ridicată în picioare, a spus a cui e, pe un ton solemn, rotunjind cuvintele mai ceva ca popa din sat, de parcă nu se știau toți copii din clasă, de pe râul unde pășteau gâștele! Când s-a așezat pe banca strâmtă, de lemn, se simțea ca pe un tron de prințesă. Și-a scos îndată tăblița de ardezie și, până s-au prezentat ceilalți copii din clasă, s-a apucat să deseneze cu creionul de cretă, bastonașe și linii, așa cum văzuse, la surorile ei cele mari. „Atunci am fost fericită cu adevărat”, șoptește bătrâna.
Joaca de-a învățătoarea

Femeie simplă, cu „pensiuță” de la CAP, dintr-un sat pierdut la poalele Retezatului, nana Sânziana vorbește limpede, cu vorbe alese, ca o doamnă de la oraș. „Îmi plăcea școala. Eram curioasă și abia așteptam să învăț lucruri noi de la domnul învățător. Pe atunci nu aflai atâtea, ca azi, de la radio și de la televizor, atunci numai școala îți deschidea mintea, acolo aflai despre lucruri la care nici nu îndrăzneai să visezi, și despre oameni de toată isprava. Pentru mine, fiecare oră era dar de la Dumnezeu!”.
Când vorbește despre anii de școală, bătrâna întinerește. „Îmi plăceau toate materiile! Doamne, cât de dragă îmi era Istoria, tot ce-am învățat despre istoria neamul nostru, atunci am învățat, în anii aceia! Îmi plăceau și botanica, geografia, rămâneam după ore, să-l mai iscodesc pe domnul învățător, ba despre una, ba despre alta, că doar trăiam toată ziua în natură, munceam la câmp și voiam să aflu cât mai multe despre lumea din jur…”.
Și la Matematică era strălucită. O materie la care copiii din sat nu se prea descurcau. O tot întrebau cum să-și facă tema, cum să rezolve exercițiile, la lucrările de control. Într-o zi, fetița a găsit soluția. „Dascălul era din Ohaba, venea la școală pe jos și ajungea abia pe la ora 11. Eu mă strângeam cu colegii dis de dimineață în clasă, făceam focul în sobă, dacă era iarnă grea, și-apoi mă apucam să fac lecțiile cu ei. La ora 11, când venea domnul învățător, eu eram gata cu toate materiile, cu toți copiii din clasă! Nu știu, zău, de unde puteam. Eu cred așa: că și bucuria școlii, și știința de carte, au fost daruri din cer. Prindeam din clasă tot ce ne explica învățătorul. Se mirau și părinții mei, dragii, de laudele primite, că doar știau cât trăgeam la muncile gospodăriei”.
Coronița atârnată în cui

Într-o zi de început de vară, tatăl a bătut, într-o grindă, un piron: fiica cea mică tocmai se întorsese de la școală, cu coronița de premiantă, după clasa întâi. A pus mândru, în cui, coronița din flori de câmp, ca să vadă toată lumea care intra în ogradă ce deșteaptă e fata lui. Tot acolo, de aceeași grindă, a agățat și coronița de după clasa a II-a, și coronița de după clasa a III-a… La sfârșitul școlii primare, după festivitate, dascălul a însoțit-o până acasă pe Sânziana. I-a tras deoparte pe părinți și le-a zis că ar fi tare-tare păcat ca fata lor să se lase de școală, fiindcă e foarte bună la carte. Mai mult n-a zis, că oamenii erau vai de lume, în anii aceia de după război, iar un copil trimis la școală în altă parte era povară grea pentru o familie de bieți plugari.
Fața femeii se adumbrește. „M-am tot gândit, așa, peste ani, oare cum ar fi fost să merg mai departe la școală și să ajung vreo doamnă mare, de oraș. Mai ziceam, așa, când nu mai «biruiam» lucrul câmpului și alergătura după animale: «Eeei, dacă puteam eu să mă țin de școală, alta ar fi fost!». Dar n-am îndrăznit să le cer părinților să mă țină la școală. De unde bani? Am zis să nu îi supăr, am tăcut și-am rămas lângă ei, să le fiu de-ajutor la muncă”.
Dragul de animale

„Dragă mi-o fost școala, dar și animalele mi-or fost dragi”, se împacă cu sine bunica Sânziana. „Îmi plăcea și cu vitele, îmi plăceeea! Aveam iezi la capre și-apăi mă duceam cu ei pe câmp toată ziulica. Când trebuia să urc la deal, după vaci, trebuia să las iezii acasă, că era drum lung. Și acopeream iezii cu pături mari, să nu mă vadă când plec, c-apăi plângeau și zbierau după minem ca niște copii. Când mă întorceam de pe deal cu vacile, apăi mă vedeau iezii din drum, îmi ieșeau înainte și nu mă mai lăsau până seara… Și cu oile mă înțelegeam. În munte, când strigam la ele, îndată veneau cătă mine. N-aveam nevoie de câini să le întorc, după gură mă știau. Eu cred că și darul ăsta, să simt animalele, tot Bunul Dumnezeu mi l-a dat. Dumnezeu îți dă tot timpul o întărire, un ajutor, o bucurie, să te-ajute când îți e mai greu. Așa mi-a dat și mie: dacă nu am putut să mă țin de școală, mi-o dat dragul de animale, mi-o dat mângâierea lor. Că mângâiere mai mare, decât să vezi bucuria ieduților, când vii acasă, după o zi grea, nu există!”.
Blestemul comunismului

Avea doar 18 ani, când suferința a luat locul bucuriei, și cerul vieții s-a înnegrit. Se măritase de două luni, cu feciorul zdravăn și harnic al „chiaburilor” din vecini, când, într-o dimineață de iarnă, Miliția s-a înființat în poarta casei, cu ordin de arest pentru soțul și pentru tatăl ei. I-au scos în stradă, cu ce aveau pe ei, pe o zăpadă de o împingeai cu genunchii, și le-au pus sechestru pe tot ce aveau. Nici măcar băsmăluța de miresucă, pe care o purtase la nuntă, n-a mai apucat să și-o ia!
„S-o făcut Colectiv în ’58, și obligau oamenii să se înscrie în tovărășie. Și tata meu, care era om mândru, dintr-o bucată, o zis că el nu se înscrie orice ar fi, că el o suferit pe front și în lagăr, cum să își dea el pământul nu-știu-cui? S-o bătut bietu’ pentru drepturile lui, și la București s-o dus în audiență. Și, numai bine, or venit și ne-or confiscat tot ce aveam: boii de la car, trei vaci, oile, porcii de slănină, tot ne-au luat. Am rămas cu ce-am avut pe noi. O vinit Miliția și o făcut sechestru pe toată averea. N-am mutat în heiu’ ăsta, unde stăm acum, de unde plecaseră niște neamuri, după ce le luaseră și lor totul…”.
Bătrâna își șterge ochii, cu colțurile baticului negru. „Un an de zile, numai la vorbitor l-am văzut pe omul meu. Și când îl vedeam că vine din celulă, mi se făcea rău și leșinam. Un an i-or ținut închiși pe tata și pe bărbat. S-or întors acasă, pe jumătate morți”. La un an după eliberare, tatăl Sânzianei a murit. De-atunci, din ’60, umbra morții s-a întins tot mai mult, an după an, peste viața satului. „Când eram copilă, abia de era o cruce în cimitirul bisericii! Acuma-i plin de cruci. Am rămas cea mai bătrână din sat…”.
De mână cu Dumnezeu

Au trecut 40 de ani de când bătrâna a rămas văduvă. „Zice părintele la predici că-i greu a mânca pâinea văduviei, și așa-i. Nu mi-o fost ușor! Erau zile când scormoneam după câte 1 leu, și nu găseam. Lucram la CAP, veneam acasă ruptă de oboseală și o luam de la cap: copiii, năcazurile, bărbatul închis”.
– Și cum te-ai descurcat, singură, cu trei copii?
– Drept vă zic că numai Dumnezeu m-a ajutat. Dacă ai credință și te rogi la Dumnezeu și la Maica Sfântă, ei te ajută. Stăteam câte două-trei zile și nu puneam în gură nimic. Răbdam, ca să le dau la copii. Dar Dumnezeu era cu mine și nici nu simțeam că mi-e foame! Pe cuvânt dacă îmi era foame, chiar dacă lucram la câmp, de dimineața până seara! Mă rugam la Dumnezeu, și n-a fost zi să nu simt că mă împrumută el, cu ce-mi trebuia. Și-acuma, tot la el mi-e nădejdea. Ce să mai aștept la 80 de ani? Copiii mi-or crescut, am nepoți, muncesc toți și au rost împlinit. Și-apoi, îs tot mai beteagă. Ba o mână, ba un picior. Când ajung să culeg câte-o floare, pe deal, îi zi de duminică pentru mine. Și când mai găsesc câte-un om care să mă întrebe de sănătate. Ca dumneata!
Bunica privește lung peste gard, ca și cum Dumneze ar fi pe undeva prin vecini, gata să-i sară în ajutor, îndată ce-i șoptește numele într-o rugăciune…
Mi-au dat lacrimile ,citind !Soarta bunicii Sanziana,soarta tuturor tinerilor de atunci !
Vremuri grele au apucat bunicii si strabunicii noștri! Am si eu o bunica si ne povestește des istorioare din vremurile războiului. Tare greu au mai dus-o ! Acum avem de toate si nu stim sa prețuim nimic!
Superba poveste , domnul sa ii dea zile usoare
Extraordinară poveste de viață. Îți dau lacrimile…sfinți printre noi, să se știe că încă sunt.
Mulțumesc, Formula AS!