Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi de ademenit soarele

– Doritul soare poate deveni repede din prieten – dușman. Mai ales în perioada vacanței, e DECISIV să știți ce să faceți ca să-i intrați în voie. Sfaturile care urmează vă vor ajuta –

Vara cău­tăm cu bucurie și entu­ziasm soa­rele, apa și spațiile deschise. Totuși, tre­buie să ținem minte că, în exces, soa­rele dogo­ritor din lunile iulie și au­gust este periculos pen­tru or­ganism. Dorința de a fi cât mai re­pe­de și mai frumos bronzați ne poate pro­duce o suferință câteodată fa­tală. Ceea ce nu înseamnă că soa­rele tre­buie să fie tăiat de pe lista va­canței. Cu puțină atenție, ne putem bucura și profita de binefacerile lui.

Pericole solare

I. Arsurile

Foto: Shutterstock – 6

Afectează cel mai adesea per­soa­nele cu tenul deschis, deoa­rece pielea lor produce cantități prea mici de pig­ment protector (me­la­nină), dar, în ul­ti­­mii ani, s-a dove­dit că expunerea ex­ce­­sivă la razele soarelui poate afecta pie­lea de orice culoare.

Puțină fizică

În atmosfera pământului pă­trund două tipuri de radiații ultra­violete (UV) de origine solară:

* UV-A sunt radiațiile care ne bron­­­zează. Ele sunt responsabile însă și de fenomenele de îmbă­trânire și de ri­dare a pielii.

* UV-B produc arsuri la nivelul stra­­tului superficial al pielii și repre­zin­tă un risc pentru apariția cance­ru­lui de piele.

Pericolul cel mai ma­re este între orele 11-16 și s-a constatat că lu­mina so­­lară reflectată de apă și de nisip este la fel de intensă ca și lu­mina di­rec­tă. Puterea ra­zelor soarelui a cres­cut în ultimii ani, după cum se știe, urmare a di­minuării stra­tului de ozon și a po­luării at­mo­sfe­rei. Ex­pu­nerea excesivă și chiar repetată la soa­re pro­duce însă arsuri ale epi­dermei (stratul super­ficial al pielii) și reprezintă un risc de cancer. Mai ales în cazul co­piilor, ar­su­­rile solare grave pot duce mai târziu la melanoame ma­lig­ne.

Simptome

* Modificarea culorii pielii de la ușor ro­șia­tică până la intens roșie.

* Prurit (mâncărime) pe zonele afectate (ira­diate).

* Pielea afectată este fierbinte și chiar du­reroasă la atin­ge­re.

Inflamarea și sen­sibi­lita­tea pielii apar la 1-6 ore după expu­nerea la soa­re, ating ni­velul maxim după 24 de ore și scad pro­gresiv în zilele ur­mă­toare, către o culoare bej sau brună.

Consultați medicul dacă:

* Apar vezi­cu­le mici, pline cu li­chid (bășici).

* Pielea se decojește, iar de­desubt apar pete roșii și du­reroase.

* Pielea este roșie-violacee (e­de­­ma­țiată).

* Arsurile so­­­­lare pe su­pra­fețe mari sunt înso­țite și de fe­bră, grea­ță sau simp­to­me de des­hi­dra­­­tare.

* Uneori se instalează și iritația ochi­lor însoțită de du­rere și intoleran­ță la lumi­nă.

Tratamentul convențional

Arsurile solare extrem de severe, cu vezicule pe suprafețe mari, febră, greață și deshi­dratare, necesită re­paus la pat și uneori spitalizare, pen­tru adminis­trarea de corticoizi și solu­ții perfuzabile. Unele leziuni locale mai profunde trebuie tratate la der­ma­tolog, cu unguente cu antibiotic.

Ce putem face acasă

(în cazul unor arsuri solare ușoare)

Hidroterapie: o baie răcoritoa­re, de câteva minute. La o cadă cu apă se toarnă 3-4 linguri de bicarbonat de so­diu și 100-200 ml oțet de mere și mie­re, care amelio­rează mâncărimea, in­fla­mația și durerea.

* Dușuri reci, folosind săpu­nuri ne­u­tre, pe bază de glicerină și uleiuri esențiale: levănțică, pin, mentă, tran­dafir.

* După baie sau duș, pielea în­ro­­șită se șterge prin tamponare cu un prosop moale. Aplicați apoi comprese reci, cu gel de aloe vera, pentru cica­tri­zare, și apoi, la 40 de minute, o lo­țiune cu calamină, pentru calmarea mân­cărimilor.

* Nu cojiți pie­lea arsă și nu spar­­geți bășicile, pentru că această ma­ne­vră înce­ti­neș­te procesul de vin­decare și crește riscul supra­in­fec­țiilor.

Fitoterapie. Loțiunile și compresele pe bază de gălbenele (Calendula offi­ci­nalis) reduc infla­mația (20 grame la 1 litru apă, se infuzează 20-30 minu­te).

* Dacă se sparg veziculele, se pun cata­plasme cu echinacea (10 grame la 1 litru de apă) pentru prevenirea in­fec­­țiilor sau se folosesc un­guente an­tiseptice cu mușețel.

* Un amestec de plan­te medi­cinale: brus­ture, genția­nă, păt­la­gi­nă, țintaură și nalbă-mare, pul­bere (măcinate cu râșnița de cafea și ames­tecate în cantități egale) se va ad­ministra 3-7 zile, câte 1 vârf de cuțit (2 gra­me) de patru ori pe zi, sub­lin­­gual, cu 30 de minute înainte de me­sele prin­cipale și îna­inte de culcare, pentru a com­bate fe­no­menele infla­matorii și fe­bra.

* Beți apă din bel­șug, sucuri de fruc­­te (li­monadă) și ceaiuri calde din plante medicinale aromate.

* Folosiți în zilele următoare o cre­mă hidratantă pe bază de tătăneasă sau gălbenele, contra uscăciunii și co­jirii pielii. Protejați pielea înroșită (arsă) de noi expuneri la soare.

* Pentru arsurile superficiale ale pleoapelor se pun comprese reci cu pli­culețe de mușețel sau gălbenele lă­sate 1-2 ore la macerat în apă rece.

* Dacă nu există contrain­di­cații, adminis­trarea unei aspirine com­­­bate fenomenele inflama­torii, dar con­sultați totuși un medic, mai ales da­că aveți febră sau grețuri.

Homeopatie: Hypercal sau Calen­dula un­guent, pentru pielea care us­tură, dar nu are bășici. Cantharis (se ia din 3 în 3 ore) pe cale orală, în cazul arsurilor grave.

Leacuri băbești

Foarte utile, când nimic altceva nu ne este la îndemână:

* Comprese cu iaurt aplicate pe pie­­lea înroșită de soare. Se lasă 20 mi­nu­te, apoi se clătește pielea cu apă re­ce. Se repetă procedeul din 3 în 3 ore.

* Cataplasme cu miez de pe­pe­ne gal­ben sau felii de pepene roșu, 10-15 minute.

* Aplicații cu frunze de soc zdro­bite.

* Se aplică pe pielea arsă un ames­tec de mă­lai și tărâțe de grâu u­me­zite. După 15 mi­nu­te, se înde­păr­tează și se clătește locul cu apă re­ce.

* După dușurile reci, se unge pie­lea cu ulei de măsline, în care s-au adă­u­­gat câteva picături de ulei de le­văn­țică, de mentă sau salvie.

Sfaturi de bună purtare

* Înainte cu 30 minute de a sta la soare, unge­ți-vă cu o cre­mă ecran cu spectru larg și fac­tor de protecție co­res­punză­tor, în funcție de tipul de piele.

* Limitați expunerea la lumina pu­ternică a soa­­relui la 10-15 minute la în­ce­put, mărind cu 3 mi­nute pe zi timpul de plajă.

* Ungeți-vă din nou cu o cremă ecran, după ce ați ieșit din apă.

* Nu expuneți bebe­lu­­șii la soare și ata­șați pe că­ru­cioa­rele lor accesorii de ținut umbră. Atenționați copiii mai mari asupra riscurilor expunerii în­de­lungate la soare.

* La cea mai mică sen­zație de ar­sură, mâncărimi sau disconfort, între­rupeți ime­­diat expunerea la soare și retra­geți-vă pre­văzători la umbră sau în spații răco­roase.

* Statul la plajă este interzis între ore­le 11-16. Uitați-vă la umbra dvs.! Dacă este mai scurtă decât înălțimea pe care o aveți, nu vă expuneți la soare, retrageți-vă la adăpost.

* Dacă totuși trebuie să ieșiți afa­ră în soare, în miezul zilei, purtați hai­ne largi, răcoroase, din țesătură dea­să, o pălărie cu boruri largi și pantofi din material natural, pentru a vă pro­teja picioa­rele.

* Purtați ochelari de soare certi­fi­cați cu pro­tecție anti-UV. Alegeți lenti­lele de culoare verde, maro și cenușiu.

* Consumați alimente neconser­va­te (fără E-uri), preferați un regim ușor bazat pe crudități 30%. Luați zilnic suplimente nutritive cu beta-caroten, vitaminele C și E, seleniu, și consu­mați 2-3 l lichide (limonadă și ceaiuri calde – mentă, iasomie, fructe de pă­dure).

Cremele ecran

Cartoon man with a very bad sunburn

În comerț se găsesc două tipuri de creme ecran:

* Fizice – cum sunt cele pe bază de oxid de zinc, care creează o ba­rieră între soare și pielea dvs. Se re­coman­dă pentru zone mici, pre­cum nas și buze, nu și pentru întreg corpul.

* Biochimice – supra­nu­mite și cre­me ecran, ele sunt ie­rarhizate și reco­man­date/ utili­zate după valoarea fac­torului de protecție antisolară (SPF):

* blonzii cu piele albă au nevoie de cre­me cu SPF – 50+.

* șatenii și ma­­­jo­ritatea oame­ni­lor pot folosi cre­me cu SPF – 30

* bruneții cu te­nul închis se pot pro­teja cu creme SPF – 20-30.

Greșeli frecvente

* Mulți oameni merg la plajă exact când soa­rele e mai puternic, ca să aibă „randament” și să se bronzeze mai repede, să-i facă invidioși pe prie­teni când se în­torc dintr-o vacanță scur­tă. Eroare fatală!

* Alții dorm pe pla­jă și nu mai cro­nome­trea­ză timpul. Gre­șeală de ne­ier­tat.

* Mulți tineri par­ticipă la diverse jo­curi pe plajă exact în miezul zilei, an­tre­nați și de une­le cam­­panii publi­citare. Pe­ricol maxim!

* Nu calmați arsu­ri­le solare cu unt, mar­ga­rină sau untu­ră, aceste sub­stanțe grase păs­trează căl­dura în plagă, înce­tinesc vindecarea și duc la apa­riția infecțiilor.

II. Erupțiile cutanate

La începutul verii au loc adevă­rate epidemii de erupții cutanate (fo­to­dermatite). În ultimii ani, tot mai mul­te persoane acuză că pielea lor es­te anormal de sensibilă la lumina soa­relui. Când se expun la soare chiar și pentru puțin timp, le apar pete mici roșietice, veziculoase sau chiar bășici însoțite frecvent de mâncărime. Reac­ția este pro­dusă mai ales de anumite E-uri din alimentație, substanțe care sti­mulează creșterea și colorarea legu­melor și a fructelor, de alcool și anti­bio­­tice (Doxiciclina), dar și de plan­te me­di­cinale con­su­ma­te în exces (su­nă­­toarea – hi­pe­ri­cina pe care o con­­ți­ne). Iată de ce, mai ales pe pe­rioada ve­rii, când ne expunem la soa­re mai mult ca de obicei, tre­­buie să fim foar­­te, foarte atenți cu ce ne ali­men­tăm.

* Dacă erup­ția este lo­ca­li­zată pe o su­pra­­față mică, pu­tem folosi o loțiune din tinc­tură de mu­șețel sau gălbenele pen­­tru com­prese (antipruri­ginoase), pâ­nă ajun­­gem la medic.

* În cazul unor erup­ții genera­li­zate, tra­tamentul in­sti­­tuit de medic se va baza pe an­ti­his­ta­minice (intern) și cre­me pe bază de hidrocor­tizon (ex­tern). Un macerat din: trei-frați-pătați, bu­jor (rădăcină), coa­da-șoricelului și nalbă-mare (3 lin­gu­rițe de amestec la 500 ml apă), ma­ce­rat la rece, și 2-3 lin­gurițe de pul­bere de măceșe și căti­nă (vita­mina C) vor grăbi vindecarea.

III. Insolația

Este o supraîncălzire a corpului expus la soa­rele dogoritor. Tempe­ra­tu­ra crește peste 38,6°C, iar pielea poa­­te fi roșie, fierbinte, pulsul rapid, pupilele micșorate. Ulterior, apar o stare de mo­le­șeală, leșin, dureri de cap, transpirații excesive, pupile dila­tate. Din cauza deshidratării, apar fri­soane, pielea devine rece, lipicioasă, violacee (cau­zată de hipo-oxigenare) și fenomenele se pot agrava progresiv până la comă. În Euro­pa, anual mor mii de oameni din cauza insolației, de aceea, în cazul producerii ei, este ne­cesară asistența medicală de urgență. Până vine Salvarea, duceți ur­gent per­soana afectată într-un loc mai ră­co­ros. Puneți-i comprese umede, ră­co­­roa­se, pe frunte și torace, sau înfă­șu­rați bolnavul în prosoape și cear­cea­furi ude. Ventilați aerul din jur și da­ți-i să soarbă puțină apă, până la sosi­rea am­bulanței.

Pentru a preveni insolația, beți mul­te lichide, iar dacă sunteți nevoit să vă expuneți la amiază în plin soare, răco­riți-vă periodic la umbră sau cu du­­șuri reci, dacă aveți posibilitatea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian