Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Energie de vară

– Ideea de a ne lăsa copleșiți de căldura de-afară nu e prea fericită. Lingoarea aduce a boală. Și chiar dacă pare ciudat, soluția ideală este fortificarea fizică a organismului. Ea activează circulația sângelui, pe care temperaturile ridicate o atacă la baionetă. Învățați să vă apărați –

Masajul cu peria uscată

Foto: Shutterstock – 3

Este o formă specială de masaj, practicată curent, mai ales la populațiile scandinave, la japonezi și la ruși. Cu ajutorul ei poate fi energi­zat întregul organism, printr-o procedură foarte sim­plă. Se periază tot corpul, mergând de la extre­mi­tăți înspre inimă. Nu se umezește și nu se unge pielea, ci se întrebuințează doar o perie uscată, pre­ferabil cu fibre naturale, întrucât cele sintetice sunt rigide și pot irita epiderma. Orientalii agreează pe­riile din sisal, însă dacă aveți pielea sensibilă, ar fi mai bine să alegeți unul din modelele confecționate din păr de cal, fiindcă au firele moi și mătăsoase.

Momentul cel mai potrivit este prima oră a di­mi­neții, înainte de duș, iar durata nu trebuie să de­pășească 10 minute. Inițial se execută mișcări ușoa­re, după aceea presiunea poate crește treptat, însă nu trebuie să existe disconfort, să se înroșească și să usture pielea. Dimpotrivă, este de dorit ca periajul să creeze o senzație plăcută, de revigorare.

Instructaj

Se începe de la talpa și apoi întrea­ga labă a piciorului drept, de acolo se urcă pe gambă, masând atât partea din față, cât și cea din spate, după care se continuă pe coapsă și pe fesa dreaptă. Se trece la piciorul stâng, unde se pro­cedează în aceeași ordine. Urmează brațul drept: palma, dosul mâinii, par­tea externă a antebrațului și brațului până la umăr, apoi partea internă în aceeași direcție, respectiv de la înche­ietura mâinii spre umăr. Nu se omite nici subsuoara, fiindcă acolo se află gan­glioni limfatici, care trebuie stimulați. Proce­du­ra se repetă întocmai la brațul stâng. Pentru spate, veți avea nevoie de o perie cu coada lungă. La sfâr­șit se masează pieptul și abdomenul. În cazul când pielea dvs. suportă, puteți peria și gâtul, iar dacă do­riți neapărat, chiar și fața, însă ea este zona cea mai sensibilă și, din acest motiv, aici se folosește un alt tip de perie: de dimensiuni mai mici și cu pe­rii foar­te moi. Ideal ar fi ca masajul să se facă zil­nic, însă decisivă este întotdeauna toleranța pielii. Dacă ea se irită, răriți imediat procedurile, limitân­du-le la două, eventual una singură pe săptămână. Periajul este contra­indicat în situația când există afecțiuni cutanate sau răni, dar se recomandă să fie evitat și la varice, alunițe în relief, piele foarte uscată sau intolerantă. Iar dacă urmează să mergem la plajă, este mai bine să nu întrebuințăm peria în dimineața respectivă.

Acest tip de masaj produce o serie întreagă de efecte benefice pentru sănătatea noastră și ne este de folos să le cunoaștem:

Exfolierea și tonificarea pielii

Periajul îndepărtează stratul de celule moarte de la suprafața tegumentelor, desfundă porii, favori­zează reînnoirea celulară și astfel tonifică pielea, îi redă aspectul catifelat și o ajută să-și recapete par­țial elasticitatea. Însă, dincolo de rolul său estetic, procedura de exfoliere aduce și o contribuție în­sem­nată la detoxifierea organismului. Deoarece, alături de rinichi, ficat, intestin și plă­mâni, pielea este una dintre princi­palele com­ponente ale sistemului excretor, responsabil pen­tru expul­zarea din corp a substan­țelor inutile și toxice. Ea elimină reziduurile hi­drosolubile prin inter­mediul glan­de­lor sudori­pa­re, deci prin transpirație, iar pe cele liposo­lubile, prin glan­dele sebacee. O piele curată, cu porii deschiși, poa­te prelua o parte con­sistentă din mun­ca de debarasare a toxinelor și a produșilor metabolici reziduali, în acest mod protejând indirect rinichii și ficatul, pe care îi va feri de supra­solicitare.

Și încă un amănunt ce merită reți­nut: inevitabil, o mică parte din celu­lele moarte, des­­prinse de pe supra­fața tegumentelor, va rămâne pe instrumentele dvs. de masaj. De aceea e necesar ca, o dată pe săptă­mână, să vă spălați bine periile cu apă și săpun.

Stimularea sistemului limfatic

Limfa este un harnic cărăuș de deșeuri, pe care le preia din țesuturi și le duce la rinichi, intestin și piele, organe ce au misiunea de a le arunca afară din corp. Se înțelege că, pentru a-și îndeplini corect funcția de transportator, ea trebuie să circule liber, căci dacă stagnează, substanțele nocive vor bălti în organism, constituind o sursă permanentă de boli. Nu­mai că, spre deosebire de circulația sângelui, un­de activitatea neobosită de pompare a inimii între­ține un flux continuu, sistemul limfatic nu bene­fi­cia­ză de o asemenea pompă și, prin urmare, nu poa­te fi stimulat decât din exterior. Aceasta se întâmplă în mod firesc, prin activitatea fizică – dar în con­di­țiile stilului nostru de viață preponderent sedentar, factorul natural lipsește, adesea, din ecuație. Desi­gur, soluția optimă ar fi un drenaj limfatic efectuat de un terapeut, ceea ce ar presupune însă din partea noastră un sacrificiu de timp și de bani. Din fericire, datorită faptului că vasele limfatice sunt localizate superficial, aproape de piele, masajul cu peria usca­tă poate înlocui cu succes manevrele profesioniste de drenaj.

Reducerea tensiunii arteriale

Îmbunătățind irigația sangvină la nivelul pielii, periajul trimite o cantitate mai mare de sânge în re­țeaua fină a capilarelor ce o străbat. Această redis­tri­­buire a sângelui reduce fluxul și, implicit, presiu­nea în interiorul vaselor mai mari, ceea ce contri­buie la normalizarea tensiunii arteriale. Astfel, hi­per­tensiunea poate fi combătută într-o manieră total neagresivă.

Remediu pentru sindromul picioarelor neliniștite

Este o afecțiune neurologică, manifestată prin senzații greu de suportat, resimțite la picioare: amor­­țeală, crampe, înțepături, mâncărimi, arsuri, uneori durere. Simptomele se agravează în cursul zilei, în momentele când persoana respectivă se află în repaos – și mai ales seara, când se pregătește de cul­care, precum și în timpul somnului. În schimb, îndată ce începe să meargă, neplăcerile se atenuea­ză. Aceasta explică și tendința instinctivă a pacien­ților de a mișca mereu picioarele, în încercarea de a-și ușura suferința. Medicii recomandă o schemă de tratament ce include sedative și preparate anti­convulsivante. În cazurile mai ușoare, se poate ob­ține o ameliorare considerabilă a simptomelor prin masajul cu peria, care activează circulația sangvină și, pe această cale, realizează o mai bună oxigenare a musculaturii picioarelor.

Sportul de la ora 7

Fie că e vorba de o plimbare în ritm alert, un tur cu bicicleta, câteva exer­ciții de forță sau de rezistență în aer liber ori în casă: mișcarea fă­cută dis-de-dimineață reprezintă startul optim într-o nouă zi. Nu vă tentează deloc să vă antre­nați cu noaptea-n cap? Încercați, totuși! Exis­tă argu­mente solide în favoarea ideii de a începe ziua cu un pro­gram de activi­tate fizică. De exemplu, dacă facem sport îna­inte de micul dejun, vom reuși să slă­bim mai repede. Întrucât corpul a con­sumat pes­te noap­te energia obținută din cina de seara tre­cută, an­trenamentul ma­ti­nal îl va obliga să-și atace acum depo­zitele de grăsime. A­ceasta ne dă posibi­litatea să scăpăm mai rapid de kilogra­mele în plus. De asemenea, studiile au scos în evidență faptul că oame­nii care fac mișcare în zorii zilei dorm mai bine, au mai multă energie și o capacitate de con­centrare sporită. Sportul de dimi­neață ne oferă multiple avantaje.

1. Activează procesele metabolice și sistemul circulator

Specialiștii împărtășesc unanim opinia că pro­gramul matinal de sport accelerează metabolismul și poate preveni o serie de afec­țiuni, de exemplu diabetul, bolile reu­matice sau artroza. Totodată, el stimulează secrețiile hormonale eliberate în organism îndată după ce am încheiat repaosul nocturn și intrăm în starea de veghe.

2. Mărește randamentul creierului

Sportul făcut dimineața, devreme, deter­mină glandele suprarenale să secrete adre­nalină, un hormon care intensifică în mod natural activitatea creierului. În schimb, gân­durile fără rost care încearcă să ne îm­presoare n-au nicio șansă: exercițiul fizic le anihilează.

3. Furnizează bună dispoziție pentru tot restul zilei

Mișcarea ajută organismul să sintetizeze sero­to­nina, hormonul fericirii. Acesta stimu­lea­ză neu­ronii, generând o stare de mul­țumire și bună dis­poziție. Autorii unui studiu recent au ajuns la con­cluzia că un antrenament cu durata de 20 de mi­nute ne poate insufla optimism pentru următoarele 12 ore. O ofertă de nere­fuzat, în lupta cu tempe­raturile de afară.

4. Asigură un somn odihnitor

Specialiștii sunt de părere că ora cea mai potri­vită pentru un program sportiv este șapte dimi­neața. Cei ce se antre­nează atunci vor adormi mai ușor seara și vor beneficia de o fază mai lungă de somn profund. Printre altele, antrena­mentul de la începutul zilei scade ten­siu­nea, ceea ce îmbună­tățește calitatea odihnei de peste noapte, deoarece hi­per­tensivii au în general un somn agitat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian