Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru D. T. – București, F. AS nr. 1475: „După AVC, am rămas cu atrofie corticală”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Accidentul vascular cerebral (AVC) este numele comun al mai multor tulburări ce apar la scurt timp după perturbarea aportului sanguin cerebral. Când cir­culația sanguină spre creier este blo­cată, celulele nervoase sunt depri­vate de oxigen (bolnavul întrerupe con­tactele senzoriale cu mediul am­biant) și substanțe nutritive. Drept urmare, funcționarea neuronală poa­te fi alterată sau compromisă definitiv. Din această cauză, cu cât este mai mare durata de timp în care un AVC rămâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile și, implicit, sechelele neuro­lo­gice. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii tratamentului medicamentos.

În altă ordine de idei, AVC-ul este o afecțiune potențial letală ce necesită intervenție medicală de urgență. După orice fel de AVC (ischemic, hemora­gic) poate rămâne o arie de test cere­bral mort (infarct cerebral), astfel în­cât recuperarea funcțiilor afectate de­pinde de capacitatea țesutului cere­bral rămas neafectat de a suplini func­țiile celui afectat.

În cazul unui accident cerebral, tratamentul imediat vizează îmbună­tă­țirea circulației sanguine. În acest scop, mai multe tipuri de medicamen­te pot veni în ajutor. Astfel, combi­nația dintre aspirină, dipiridamol și copidrogrel reprezintă o formulă terapeutică (anti­agregante plachetare) ce reduce tendința sân­gelui de a forma cheaguri, împiedicând agregarea plache­tară în momentul când sângele trece prin locuri în­guste. Warfarina și heparina sunt alte medicamente anticoagulante, care acționează sinergic. Heparina are un efect imediat în reducerea tendinței de coa­gulare sanguină, în timp ce se așteaptă intrarea în acțiune a Warfarinei. Terapia trombolitică ce folo­sește activatorul tisular de plasminogen poate îm­piedica sau reduce afectarea cerebrală prin dizol­va­rea cheagurilor sanguine și restabilirea circulației.

Sigur că, așa cum probabil vi s-a spus, recupe­rarea parțială sau totală consecutivă unui AVC poate dura o perioada de timp mai îndelun­gată, în funcție de severitatea afectării țesutului cerebral, de vârstă, condiție fizică și patologiile asociate care, la rândul lor, pot deveni factori de risc pentru insta­larea accidentului vascular cerebral (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul etc.) În acest con­text, medicina complementară vă poate veni în ajutor cu remedii care pot grăbi recu­perarea neuro-motorie și senzitivă. Dintre aces­tea, aș menționa Ginkgo Prim Max, Resveratrolul, Coenzima Q10, Acidul Alfa lipoic, DVR stem neu­ro, Complexul vitaminic B și, nu în ultimul rând, extractul de muguri de Arin negru – gemoderivat consacrat în tratamentul sechelelor post-AVC.

Să auzim numai de bine!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Fac infecții urinare repetate, mai ales vara” (Răspuns pentru COSMINA – Timișoara, F. AS 1476)

Carmen Ponoran

Așa cum ați menționat, dezechilibrele de la nivel intestinal pot constitui una dintre cauzele in­fecțiilor urinare repetate pe care le experimentați. De aceea, este important să abordați ambele aspecte, având în vedere că sănătatea tubului digestiv este im­portantă și în ceea ce privește rezis­tența generală a organismului, prin rolul decisiv la nivelul sistemului imunitar. Prin gemoterapie se pot aborda dezechilibrele – la nivel intestinal și la nivelul căilor urinare – cu extracte gemoterapice cu acțiune antiseptică la ambele niveluri, cum sunt cele din Mlădițe de Merișor, din Mlădițe de Iarbă-neagră și din Mlă­dițe de Afin. Cele trei extracte gemoterapice, admi­nistrate în cure de 2 luni, repetate de 2-3 ori pe an, pot reduce intensitatea manifestărilor la nivel urinar și intestinal, producând chiar vindecarea. În plus, Extractul din muguri de Smochin, cu acțiune regla­toare a motilității tubului digestiv și a secreției gas­trice, precum și prin acțiunea de reechilibrare la nivel neurogetativ, poate ajuta la reinstalarea echili­brului. Acest lucru este luat în considerație, mai ales dacă v-ați confruntat sau vă confrunțati cu trau­me emoționale. O altă cauză ar putea fi și reducerea estrogenului la menopauză (dacă sunteți în această etapă a vieții), care poate duce la mul­tiple dezechi­libre în organism, ce țin și de sensibi­litățile pe care le avem fiecare dintre noi. În acest caz, se poate completa cura gemote­rapică cu Extract din mlădițe de Zmeur și Ex­tract din co­nuri de Hamei, care vor pro­duce și o îmbună­tățire a stării generale.

Toate cele bune!

„Caut un leac pentru vitiligo” (Răspuns pentru R.T., F. AS 1476)

Pentru a încetini procesul de depigmentare a pielii, vă propun o cură gemoterapică cu Extract din muguri de Platan. În literatura de specia­litate este menționată reco­mandarea acestui gemo­te­rapic și în vitiligo, precum și în numeroase alte boli de piele. În cazul acestei afecțiuni, se recoman­dă cure prelungite de 6 luni, câte 2 ml, de 3 ori pe zi.

Toate cele bune!

Dr. ILIE LĂZĂRESCU – General Manager LOI Medical SRL, București

„Sufăr de BPOC, cu capacitate respiratorie de 30%” (Răspuns pentru Cornelia P. – București, F. AS nr. 1457)

BPOC-ul (prescurtare de la „Bronhopneu­mo­patia Obstructivă Cronică”) sau bronșita cronică este o afecțiune care se caracterizează prin obstruc­ția căilor pulmonare și apariția insuficienței res­pi­ratorii. Boala este mult mai frecventă în rândul fumătorilor (bronșita cronică tabagică) și în rândul persoanelor ce respiră perioade lungi de timp aer poluat.

Obstrucția căilor respiratorii apare ca urmare a doi factori:

* Inflamația de la nivelul celulelor din mucoasa respiratorie generează edemațiera mucoasei (um­flarea acesteia). Ca urmare a acestei edemațieri, diametrul căii respiratorii se micșorează, și aerul trece mult mai greu.

* Tot din cauza inflamației crește și cantitatea de secreții din căile respiratorii. Aceste secreții se acumulează și blochează căile respiratorii, care sunt deja îngustate. Blocarea căilor respiratorii cu se­creții face ca anumite zone din plămân să nu mai pri­mească aer și astfel să apară dificultăți de res­pirație.

Simptomele cele mai importante ale BPOC sunt:

* tusea productivă, în special matinală, cu secreții abundente;

* respirație dificilă;

* senzația „lipsei de aer”;

* infecții respiratorii repetate.

Prezența secrețiilor nu numai că blochează căile respiratorii, dar duce și la scăderea eficienței trata­mentului administrat prin nebulizare (pufuri), căci substanța pulverizată ajunge pe secreții, și nu pe mu­coasa respiratorie. Consider că v-ar ajuta o tera­pie eficientă, în eliminarea secrețiilor, atât din căile aeriene principale, dar mai ales din căile aeriene mici, care se blochează mult mai ușor cu secreții. Foarte eficientă în acest sens este terapia salină cu sare uscată, realizabilă în salinele naturale ce oferă astfel de servicii. Dar dacă nu aveți posibilitatea de a merge într-o salină, vă recomand o variantă mult mai comodă și la îndemână: acasă, cu un inhalator salin SaltMed (saltmed.ro). Eficiența crește dacă terapia salină individuală este completată cu o tera­pie salină ambientală, realizată de un aparat Salin (salin.ro). Din observațiile pe care le-am făcut în anii din urmă pe aparatele produse de firma „Tehno Bionic” din Buzău, acestea acționează deosebit de eficient asupra căilor respiratorii. În urma cercetă­rilor întreprinse, s-au creat aparate ce reproduc la scară mică procesul dintr-o salină. Aerul este puri­ficat de poluanți și îmbogățit cu particule extrem de fine de sare. Acestea au rolul de a reduce edemul și de a fluidifica secrețiile, eliminarea lor făcân­du-se mult mai ușor.

Beneficiile terapiei saline pentru pacienții cu BPOC sunt: creșterea capacității pulmonare, prin redeschiderea zonelor blocate de secreții și preve­nția acutizărilor generate de infecțiile virale și bacteriene.

Este important de reținut că terapia salină tre­buie să fie însoțită de o bună hidratare a pacien­tului.

Terapia salină cu sare uscată nu are contra­indicații și nici efecte adverse importante.

Pentru a comanda un aparat Salin, contactează TEHNO BIONIC S.R.L., Buzău, www.salin.ro telefon pentru comenzi: 0238/71.91.88, e-mail: [email protected]

Comandă un inhalator medical SaltMed și pe www.saltmed.ro, telefon 021/334.93.57

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian