Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România – Sportivii noștri la înălțime!

Foto: Shutterstock

– Chiar dacă în România susținerea mișcării sportive lasă încă mult de dorit, continuăm să scoatem „olimpici” – nu doar la Matematică, Informatică, Robo­tică sau Limbi Străine, ci și la sport. Drept dovadă, cei 101 tineri care și-au câștigat locul la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dintre ei, câțiva s-au întors cu medalii de aur și de argint, dăruindu-ne o vară plină de emoții și bucurii –

Medalie și un buchet de flori

Cei patru băieți de argint

Nici băieții din echipa olimpică de canotaj nu s-au lăsat mai prejos. Fără să se numere printre favoriții la victorie, „olimpicii” noștri din barca de patru rame – Mihăiță Ţigănescu, Mu­gurel Semciuc, Ştefan Bera­riu şi Cosmin Pascari – s-au autodepășit și au fost la doar un vârf de barcă de medalia olimpică de aur, după un final de cursă fenomenal. Printre „fanii” care i-au în­curajat pe cei patru sportivi, majoritatea membri ai dele­gației noastre, s-a numărat și iubita lui Mugurel Sem­ciuc, Iuliana Mihai, membră a lotului feminin de canotaj. La finalul cursei, Mu­gurel i-a dăruit Iulianei buche­tul de flori primit de la organizatori. „Medalia a rămas la el, dar buchetul la mine. La Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024, vrem să facem o poză în care fiecare are câte o medalie la gât”, a declarat după cursă Iuliana.

Ana-Maria Popescu – argint, la 36 de ani!

Ana-Maria, o mare campioană

Acum un an, prezența Anei (36 de ani!) la Jo­curile Olimpice era mai mult o speranță decât o rea­litate. O accidentare extrem de gravă a ținut-o mult timp în afara sălii de scrimă, iar Ana a avut de tras nu doar pentru a se reface din punct de vedere fizic, ci și pentru a prinde un loc de calificare la Tokyo. Până la urmă, a reușit la Olimpiadă un parcurs re­marcabil, încheiat în prelungirile finalei, la „tușa de aur”, când pe sportiva noastră o mai despărțeau câte­va secunde de titlul olimpic. N-a fost să fie! Ana a terminat pe locul doi. „Nu am pierdut aurul, am câștigat argintul”, a spus după competiție. La în­toar­cerea în țară, marea noastră campioană l-a „înțe­pat” pe ministrul Sportului, trăgând un semnal de alarmă pentru susținerea mai puternică a mișcării olim­pice.

Sucevenii în frunte!

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă

Calificată la Tokyo cu nu mai puțin de 36 de sportivi și cu nouă echipaje, Federația de Canotaj condusă de Elisa­beta Lipă și-a asu­mat de la bun început câștigarea a două medalii. Ne-a oferit mai mult decât a promis: trei medalii, una de aur și două de argint! Al doilea argint a fost adus tot de băieți, la dublu rame masculin, prin Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă. Cei doi suceveni, care concu­rează împre­ună din 2017, și-au răsplătit astfel munca grea, cu 11 luni de cantonament pe an, cu bătăuri în palme, dureri de spate și de ge­nunchi, prin urcarea pe podiumul olimpic. Pu­blicată în presă, fotografia cu mâinile bătucite ale celor doi sportivi e una dintre cele mai im­presionante imagini ale Olimpiadei româ­nești de la Tokyo.

Simona și Ancuța – două fete „de aur”

Gustul victoriei

În 2016, la precedenta Olimpiadă, Simona Radiș și Ancuța Bodnar aveau doar 17 ani, și abia învățau ce înseamnă sportul de perfor­manță, sub îndrumarea „legendei” canotajului românesc, Elisabeta Lipă. Campioane europene și vicecam­pioane mondiale „en titre”, Simona și Ancuța aveau șanse mari și la concursul desfă­șurat în apele Golfului Tokyo. Dar nimeni nu se aștepta să câștige în triumf finala de dublu vâsle feminin, stabilind un nou record olimpic. Năs­cute în nordul țării, la Vatra Moldoviței, Ancuța, iar Simona, în Boto­șani, cele două fete – fru­moase, ambițioase și ta­lentate, confirmă în­că o dată că „dulcea Mol­dovă și Bucovină” nu sunt doar plai de le­gende istorice, ci și sor­ginte de campioni. „Pă­rinții le pun la mun­­că de mici: să pră­șească, să se ducă cu ani­malele, să care apă, să taie lemne, să gă­teas­­că, să facă curat. Acolo, un copil nu doar­me până la prânz, și după ce se trezește, nu țipă la mama să-i dea de mâncare”, a explicat „se­cre­tul” medaliei de aur Elisabeta Lipă, ea însăși născută la Siret, în județul Suceava.

David Popovici, noua senzație a natației românești

Deși n-a obținut medalii în probele la care a participat, înotătorul român David Popovici în vârstă de doar 16 ani a făcut senzație prin evoluția lui de la Tokyo. A terminat pe locul patru în cursa de 200 de metri liber și a prins finala și la 100 de metri. Performanța lui a fost comentată pe larg în presa sportivă din Occident, prezicându-i-se un viitor strălucit. Merită menționat și locul 7, obținut la mountain bike, de Vlad Dascălu, un băiat plecat de tânăr din Fălticeni în Spania, unde lucrează părinții lui, dar care concurează cu succes pentru România. Deși au încheiat finala pe locul 8, cano­toarele din echipajul de 8+1 merită și ele felicitate pentru performanța din semifinale, când au bătut recordul mondial!

Clujul, în elita tenisului mondial

Patrick Ciorcilă și Simona Halep, invitată de onoare la Winners Open

Chiar dacă infrastructura și un proiect de anvergură națională, centrat pe sprijinirea tine­rilor spre marea performanță în sport, lipsesc, deocamdată, mediul privat din România continuă să dea exemple despre cum se fac bine lucrurile. Zilele acestea, Clujul găzdu­iește un important turneu de tenis feminin, „WTA 250”, la care participă sportive de top din tenisul mondial, pre­cum Alize Cornet, Patricia Țig, Andrea Petkovic, Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Mihaela Buzărnescu, Arantxa Rus sau Kristyna Plis­kova. „Winners Open Cluj” are unul dintre cei mai tineri direc­tori de turneu din lume, fostul jucător Patrick Ciorcilă, care, la 24 de ani, conduce singurul turneu WTA găzduit în România. Patrick este fiul cunoscutului bancher clujean Horia Ciorcilă, președintele Con­siliului de Administrație al „Băncii Transil­vania”, unul dintre marii sprijinitori ai turneului, ca și ai sportului românesc, în general.

Foto: COSR / Team Romania / Cristian Nistor

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian