Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

Infecția tractului urinar este cauzată de pătrunderea bacteriilor în el. Cele mai frecvente microorganisme care cauzează optzeci la sută dintre infecțiile tractului urinar sunt bacteriile E-Coli, localizate în mod obișnuit în intestin, și fungii Candida. În plus, există variate motive care duc la apariția inflamației: ștergerea anusului din spate spre față (corect este din față spre spate); utilizarea materialelor parfumate: hârtie igienică parfumată, șervețele parfumate, lenjerie parfumată, lenjerie de corp prea strânsă, detergenți puternic parfumați, săpunirea zonei intime cu săpun parfumat, care schimbă pH-ul zonei, lipsa igienei după relațiile sexuale, consum insuficient de apă, consum de lichide dulci și multe dulciuri etc.
Tratamentul convențional al bolii: deoarece boala este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul bolii în medicina convențională se bazează în principal pe administrarea de antibiotice, care sunt concepute pentru a elimina bacteriile. Împreună cu tratamentul cu antibiotice este foarte posibil ca medicul să prescrie medicamente care vizează reducerea severității simptomelor.
Tratamentul naturist – scopul principal al abordării naturale pentru tratarea infecțiilor tractului urinar este promovarea protecției naturale împotriva proliferării bacteriilor. Menținerea protecției naturale înseamnă menținerea unui flux adecvat de urină, întărirea sistemului imunitar prin menținerea unui pH adecvat, care va preveni dezvoltarea bacteriilor. În plus, există plante cu activitate antibacteriană eficientă în infecțiile tractului urinar. Tratamentul naturist include, de asemenea, o modificare a dietei, pentru a susține sistemul imunitar și pentru a menține o floră intestinală echilibrată. De fapt, multe dintre medicamentele utilizate astăzi sunt rezultatul studiilor efectuate pe plante cunoscute în domeniul medicinei populare ca având proprietăți curative. Este important să înțelegem că tratamentul cu plante nu vine să înlocuiască tratamentele convenționale, ci mai degrabă vine să le susțină. Doctorul naturopat folosește și plante pentru întărirea sistemului imunitar. Este un tratament continuu, cu scopul creșterii capacității naturale a organismului și combaterii infecțiilor. Ca parte a tratamentului naturist se recomandă să beți nu doar apă, ci și infuzii și decocturi de plante cu efect diuretic, cum ar fi: semințe de fenicul și țelină, frunze de pătrunjel.
O dietă echilibrată, combinată cu suplimente alimentare și plante medicinale poate fi eficientă în tratarea și chiar în prevenirea infecțiilor tractului urinar. Nutriția este o parte foarte importantă a tratamentului pentru afecțiunile acute și cronice. Nutriția afectează în mod direct aciditatea urinei. Nivelul de aciditate din urină are un efect direct asupra capacității naturale a tractului urinar și a vezicii urinare de a se proteja împotriva inflamației.
Se recomandă reducerea consumului de carne roșie, zahăr procesat, făină albă, prăjeli, grăsimi. Adăugați în meniu cereale integrale, frunze verzi, rădăcinoase, muguri de plante și leguminoase. Această dietă va încuraja întărirea sistemului imunitar și va crea un mediu protejat la infecțiile bacteriene.
Extracte din plante – eu vă recomand Cellforce Canadian Sweet Extract și Immunoforce Canadian Sweet Extract – care sunt două dintre produsele din plante care vă pot fi de folos datorită activității antiseptice și antimicrobiene. Aceste produse reglează nivelul de aciditate din urină, nepermițând bacteriilor să supraviețuiască în ea. Unul din componentele produselor sunt afinele negre, dar și afinele roșii. Acestea, precum și sucul de afine, s-au dovedit a fi eficiente în tratarea infecțiilor tractului urinar. Atenție: sucul de afine îndulcit, datorită conținutului ridicat de zahăr, poate provoca proliferarea (înmulțirea) bacteriană în tractul urinar.
Atenție! Tratamentul antibiotic acceptat în prezent are multe dezavantaje, în special în rândul femeilor care suferă de infecții recurente ale tractului urinar și au nevoie de antibiotice repetate. Nu uitați – administrarea de antibiotice slăbește flora intestinală (bacterii bune) și, prin urmare, „oferă” o bază bună pentru dezvoltarea bacteriilor (E.Coli) și a fungilor (Candida). Această afecțiune este un cerc vicios care are nevoie de un tratament care să prevină reapariția inflamației. Pentru o imagine completă, ar trebui să ne asigurăm întotdeauna că diagnosticul de inflamație este cert, în funcție de bacteriile observate, de concentrația și tipul acestora și în funcție de gravitatea afecțiunii și de localizarea inflamației.
Vă doresc multă sănătate!
Pentru mai multe relații, puteți suna la următoarele numere de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.22.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Caut un leac pentru eritem nodos” (Răspuns pentru LAURA F. – Buzău, F. AS nr. 1420)

Această suferinţă cu manifestare cutanată are drept cauză, de cele mai multe ori, o infecţie streptococică sau virală la nivelul gâtului (faringe, laringe, amigdale) sau tegumentelor (Herpes simplex, Zona Zoster) din trecutul apropiat, care lasă ca sechelă acest eritem nodos. Dacă sunteți supraponderală este necesar să vă apropiați de greutatea normală, deoarece surplusul de țesut adipos întreține eritemul nodos. De asemenea, în cazul recidivelor acelor inflamaţii roşietice şi dureroase ce apar mai ales pe gambe, trebuie instituit şi un regim alimentar preponderent vegetarian, din care trebuie eliminate definitiv preparatele pe bază de carne de porc, lactatele grase (unt, smântână), ciocolata şi derivatele.
Tratamentul constă în administrarea unui „medicament” pe care vi-l puteţi prepara singură, acasă. El constă în prepararea unei tincturi, compusă dintr-un cocktail de plante uscate, şi anume: gălbenele, muşeţel, rostopască, coada-șoricelului, mărul-lupului, pelin şi, eventual, coajă de stejar (dacă găsiţi).
Rețeta: într-un borcan de sticlă se pun părți egale din aceste plante, începând cu minim 4 linguri şi mergând până la o cutie de 50g de ceai (vrac, nu pliculețe) din fiecare plantă, ce se găsește la farmacii, drogherii sau magazinele tip „Plafar”. Cantitatea de plante variază în funcție de cât este de extins eritemul sau de frecvenţa apariţiei recidivelor. Peste aceste plante se adaugă alcool etilic alimentar, de concentrație 60-70%, ce se găsește în hipermarket-uri, la raionul de băuturi alcoolice. Alcoolul trebuie să acopere cu mărimea unui lat de palmă marginea superioară a plantelor din vas; se lasă la macerat 2 săptămâni, agitând zilnic conţinutul vasului. După cele 14 zile de extracţie, se filtrează tinctura prin tifon sau o sită foarte deasă (tip făină de grâu). Soluţia obţinută (ce se păstrează într-un vas de sticlă ţinut într-un dulap, la întuneric) se foloseşte atât intern: 1/2 linguriţă x 2 ori/zi, diluat în 1/2 pahar de apă sau ceai; cât şi extern, sub formă de masaj local sau cataplasme aplicate pe zonele afectate de două ori pe zi, dimineaţa – seara. Tratamentul se instituie până la dispariţia completă al nodulilor.
Acest preparat este util şi-n cazul altor afecţiuni cutanate, precum: acneea sub toate formele ei de manifestare; eczeme acute sau cronice; dermatite seboreice sau de contact. Se poate folosi, alternativ, şi tinctura de propolis, intern şi extern, în acelaşi mod ca şi preparatul descris şi recomandat mai sus, cu singura diferenţă că tinctura de propolis nu se diluează în apă sau ceai, ci în miere. Multă sănătate!
„Sufăr de sarcoidoză cutanată” (Răspuns pentru SILVIU – Bucureşti, F. AS nr. 1422)
În cazul sarcoidozei, singurul medicament cât de cât eficient este Cortizonul. Eu vă recomand aşa-zisul „cortizon natural”, ce se găseşte în fructele de coacăze negre. Mâncaţi zilnic coacăze negre, sub orice formă: congelate, proaspete, dulceaţă, gem, sirop sau compot, dar există şi tablete cu extract de coacăze negre, sub denumirea de „Cortizon natural”, produse de firma „Dacia Plant”. Se iau câte 2 capsule de trei ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.
„Analizele sunt perfecte, dar eu sufăr de ameţeli, cu stări de leşin” (Răspuns pentru MELANIA R. – București, F. AS nr. 1426)
O cauză trebuie să existe; urmăriţi cu atenţie alimentaţia, stresul, emoţiile puternice (fie pozitive, fie negative), starea vremii, consumul de droguri licite (alcool, cafea, tutun), somnul (durata şi calitatea lui), intensitatea luminii naturale sau/ şi artificiale etc.
Ca remedii naturiste, v-ar fi de folos un regim alimentar preponderent vegetarian, precum şi preparate fito-farmaceutice pe bază de Ginkgo biloba şi B complex. Dacă acest tratament nu îndepărtează aceste stări nedorite, contactaţi-mă.