„Mama noastră”
– A venit luna August și la mijlocul ei vom celebra cu devotament și iubire, una dintre cele mai mari sărbători creștine: Adormirea Maicii Domnului. Românii au un cult uriaș pentru Fecioara Maria, căreia îi încredințează toate nădejdile lor. Se poate explica?

– Când m-aţi căutat să facem acest interviu eram cu nepoata mea, Ambrozia, şi i-am spus: „Uite, am primit de la «Formula AS» invitaţia să dau un interviu despre Maica Domnului. Ce să le spun?”. „Păi, să spui că este mama noastră!”. Asta a spus copilul de 10 ani, dintr-o răsuflare. Până la urmă, asta este esenţa prezenţei ei ȋn viaţa noastră. Îmi aduc aminte că părintele Dumitru Stăniloae, când mergeam la el şi ajungeam să vorbim despre Maica Domnului, accentua tot pe această calitate a ei de mamă, pe care o simţi ca fiind a ta şi cu care poţi să vorbeşti mai apropiat decât vorbeşti cu Hristos, sau cu Dumnezeu Tatăl sau cu Duhul Sfânt, pentru că este mai apropiată: Ea poate să ȋţi deschidă „porţile împărăției”. Maica Domnului este extraordinar de prezentă ȋn devoţiunea noastră creștină. Cred că mai multe rugăciuni se fac la Maica Domnului decât la Hristos. Sigur, ea este doar o mijlocitoare, dar îi sunt închinate multe acatiste și două paraclise, pe lângă paraclisele închinate icoanelor ei făcătoare de minuni. Pe când, pentru Domnul Iisus Hristos avem un acatist și un canon de umilinţă; pare puţin, cel puțin cantitativ. Am putea spune şi că asta ne-a adus nouă Hristos: pe mama Lui. Fără Domnul Iisus Hristos nu am fi avut-o pe Maica Domnului. În același timp, nici El nu ar fi venit la noi fără Maica Domnului. Noi nu L-am fi cunoscut pe Fiul Tatălui, fără Fecioara Maria. Între ei a existat o intimitate trupească extraordinară – să ne gândim la cele nouă luni în care ea l-a purtat pe Iisus în pântece, nouă luni esenţiale pentru orice viaţă – e intimitatea pe care o resimte fiecare om cu mama lui… Apoi, a existat și o intimitate spirituală şi una sufletească. Se ştie că pe Cruce, la sfârşit de tot, Hristos i-a zis apostolului Ioan: Iată mama ta! Această legătură ȋntre Maica Domnului şi oricare dintre noi este un lucru stabilit de Hristos. Că recunoaştem sau nu, rămânem nu numai fiii lui Dumnezeu, ci şi fiii maicii Lui şi fraţi, în felul acesta, cu Iisus. Fiul Tatălui vine, se întrupează și, în felul acesta, ne aduce o mamă, o mamă care, bineȋnţeles, va fi săltată de viaţa ei deasupra oamenilor şi chiar deasupra tuturor cetelor ȋngereşti. Lumea, care se simţea orfană din punctul acesta de vedere, o capătă pe Maica Domnului şi de aici toată această ȋndreptare a creștinilor spre ea de-a lungul veacurilor. Se vede lucrul acesta şi ȋn faptul că cele mai multe biserici ȋi sunt dedicate, cele mai multe icoane sunt cu Maica Domnului, se vede cum numele de Maria predomină ȋn tot universul creştin. Lumea avea nevoie de această protecţie maternă, istoria noastră este un parcurs al ȋnsoţirii şi al ajutorului dat nouă de Maica Domnului.
„Atotfrumoasa Maria”
– E surprinzător că ea este atât de prezentă în rugăciunile noastre și atât de puțin remarcată de evanghelii. De ce?

– Da, e o discreţie a prezenţei Maicii Domnului pe parcursul Evangheliilor, dar prezenţele, când sunt, sunt de o intensitate incredibilă. Avem, de exemplu, Bunavestire, când Arhanghelul vine şi o vesteşte că îl va naşte pe Mesia, pe Pruncul Emanuel. Este o ȋntâlnire de o emoţie incredibilă, care reprezintă ȋnceputul mântuirii noastre. La Bunavestire a fost conceput, prin Duhul Sfânt, Hristos, deci acolo este ȋnceputul ȋnceputului.
Apoi, există o altă mențiune foarte importantă, la nunta din Cana Galileii. Atunci face Iisus prima sa minune și o face doar la cererea Maicii Domnului: înmulțirea pâinii și-a vinului. Deși Hristos protestează puţin, face în cele din urmă acest lucru extraordinar, care are un ȋnţeles mult mai adânc decât că a făcut din apă vin. Poţi să transformi lucrurile pentru a ajunge de la bunătăţile şi frumuseţile de aici la celelalte, de sus. Însă, dincolo de evanghelii, Maica Domnului este foarte prezentă în tradiția bisericii, în scrierile sfinților, în imnele slujbelor, în icoanele închinate ei. Gândiți-vă că noi o cunoaștem astăzi numai prin icoane, care o reprezintă transfigurată. Sunt icoane de o frumuseţe tulburătoare – dacă te uiţi la ea, ţi se taie răsuflarea, şi cumva ȋţi pier toate slăbiciunile. Am găsit la Sfântul Grigorie Palama un text unde spune să o vedem pe Maica Domnului ca pe cea mai frumoasă femeie din lume. Vă citez: „Voind să creeze un chip al frumuseţii desăvârşite şi să arate limpede îngerilor şi oamenilor puterea măiestriei Sale, Dumnezeu a făcut-o cu adevărat pe Maria atotfrumoasă. El a întrunit în Ea frumuseţile parţiale pe care le-a împărţit celorlalte făpturi şi a constituit o podoabă comună tuturor fiinţelor văzute şi nevăzute; sau, mai de grabă, a făcut din Ea un fel de amestec din toate desăvârşirile dumnezeeşti, îngereşti şi omeneşti, o frumuseţe sublimă care înfrumuseţează ambele lumi, înălţându-se de la pământ la cer şi chiar întrecându-l pe acesta din urmă”. Asta spune Sfântul Grigorie Palama.
– Domnule Costion Nicolescu, aş vrea să coborâm din Sfânta Tradiție în țara noastră și să vorbim despre pelerinii care acum, în miez de vară, o caută pe Maica Domnului, mai ales în Ardeal, prin marile pelerinaje de la Nicula, Hodoș Bodrog, Rohia sau Moisei. Ați fost vreodată și dvs. în pelerinajele acestea?

– Din fericire, am fost. M-a trimis Horia Bernea odată, la Mânăstirea Moisei, care ȋn timpul comunismului fusese transformată ȋn biserică de parohie. Era prin anii 1992 sau 1993, se refăcuse deja mânăstirea, dar nu avea mulţi vieţuitori. Am fost la pelerinaj şi a fost ceva incredibil. E ceva ce nu se poate descrie, o atmosferă, un fel de vuiet, de foşnet. Pentru pelerinaj, satele se arondează, cumva, la câte o mânăstire, şi vin cete cu preotul, cu fete ȋmbrăcate ȋn alb, care au ȋnvăţat pricesne şi alte cântări bisericeşti. În fiecare zi, se face Paraclisul, iar preotul se ocupă de aceste copile de 12-14 ani – sunt de vârsta Maicii Domnului, să zicem – să ȋnveţe aceste cântări. Pe urmă pleacă fiecare din satul lui pe jos, merg cântând, cu prapori ȋn faţă şi cu preotul alături de ele. Împreună, merg şi ceilalţi săteni. Se merge numai pe jos, unii au norocul să fie la 10 km de Moisei, alţii la 20 sau la 30 km. Alte sate se duc la Rohia sau la Nicula. Când se ajunge, cetele acestea ȋnconjoară biserica, de multe ori e un fel de concurs – care cântă mai frumos. Pe lângă fete vin femei și credincioşi bătrâni, care au acolo aşa-zisul „Drum al Crucii”, cu „staţiile” respective – merg ȋn genunchi, se opresc la fiecare staţie şi spun rugăciuni, apoi merg mai departe. Alţii, când ajung, ȋnconjoară biserica de trei ori ȋn genunchi. Toate lucrurile astea sunt făcute cu firesc, cu participare, cu implicare, nu dau sentimentul unei mistici ieşite din normalitate, nici de formalism.
Noi eram în echipă, ne mai schimbam, mai mergeam ȋntr-un fânar, pentru că lucrurile astea ţineau mult, nu se dormea ore ȋntregi. Unii mai stăteau pe iarbă, pe un ţol, sau un şopron, pe unde puteau; alţii deloc. Dimineaţa erau foarte mulţi care se şi spovedeau. Veneau mulţi preoţi invitaţi de prin sate şi toţi spovedeau, iar dimineaţa se făcea ȋmpărtăşirea, la mai multe potire. Se mai făcea o Liturghie peste noapte ȋn biserica mică, ȋn cea mare se făcea mai târziu, pentru că ar fi fost imposibil ca ȋn timpul unei singure Liturghii să ȋmpărtăşeşti sute şi sute de oameni. Ca să fie pelerinii mângâiaţi şi să nu se ȋncalce nici rânduiala Liturghiei, se făceau două ȋmpărtăşiri. Era o atmosferă indescriptibilă.

Nu am mai fost de atunci în pelerinaj, dar ȋmi dau seama că drumul ăsta al pelerinilor e ca şi drumul spre Emaus: mergi, mai stai de vorbă, Dumnezeu e prezent cu tine, la El te gândeşti, mai vorbeşti cum a fost anul trecut, cu cine ai mai fost… Totul e o afluire, să spun aşa, cetele care vin din sate, ȋn seara de ajun, petrec toată noaptea acolo şi a doua zi stau la Liturghie.
– Domnule Costion, vă pun acum o întrebare îndrăzneață: dumneavoastră cum o simţiţi pe Maica Domnului? Cum vă rugaţi ei?
– Pentru mine e o prezenţă tainică, foarte misterioasă, dar foarte caldă și apropiată. Mă folosesc foarte mult de icoanele ei. Vreau să spun că eu, când dau de chipul ei în icoane, ȋmi e mai uşor în viață. Sunt zeci de mii de chipuri ale ei în icoane, care sunt şi diferite, dar, ȋntr-un fel, sunt și asemănătoare, o recunoşti, e aceeaşi. Ele mă tulbură şi mă bucură şi ȋmi dau o stare foarte bună, pentru că e o ȋntâmpinare acolo, o duioşie care ȋţi face bine, te vindecă de toate relele din tine, de necazuri – pe moment, cel puţin. Apropo de duioşie, vreau să spun că există la Roma, la biserica Santa Maria in Trastevere, un mozaic vechi din secolul XII, bizantin ca stil, ȋn care ȋn conca altarului Hristos o ţine pe Maica Domnului de umăr – o apucă de umăr aşa cum ţii pe cineva drag. Hristos nu mai e Prunc în acea icoană, ci matur, e Hristos cel de la sfârşitul vieții, şi o ţine pe Maica Sa cu o duioşie impresionantă. Mulţi fii cred că își ţin aşa mama, care, pe măsură ce ȋmbătrâneşte se şi ȋmpuţinează.
„Dacă ne-o iei pe Maica Domnului, ne-ai luat totul”
– Dumneavoastră v-aţi simţit vreodată prins de umăr de Maica Domnului?

– Cred că orice om, ȋn sinea lui, din fire cumva, simte că are nevoie de ȋntâlnirea cu Maica Domnului şi de ȋnsoţirea cu ea, ca să ȋi meargă bine, să îl ferească de rele. În momente de restrişte, fiind mai sensibil, simți mai bine şi totodată eşti ȋndemnat să te duci spre ea, spre ȋmbrăţişarea ei. Asta, și pentru că orice mamă, mai ales ȋn copilăria noastră, este un model de jertfă, de ocrotire, de ȋngrijire. Iarăşi, îmi amintesc de părintele Stăniloae, când ne vorbea de Maica Domnului, parcă vedeai această intimitate ȋntre Hristos şi mama Lui, ȋntr-o casă, undeva, ȋntr-o curte, pe un câmp, pe un drum. Adică, între Iisus și Fecioara Maria nu a fost o relaţie făcută numai din momentele mari, pe care le-am menţionat și care apar și în evanghelii, ci o duioşie de zi cu zi. Cum trebuie să Îl fi privit ea, cum trebuie să o fi privit El… A fost ceva extraordinar acest parcurs de 30 şi ceva de ani, ȋn care Fecioara Maria a umblat cu Hristos peste tot… Se spune că a mai trăit doar 11 ani după ce a murit Iisus… De aceea, nouă, dacă ne-o iei pe Maica Domnului, ne-ai luat totul, nu mai poate fi concepută o legătură cu Dumnezeu. Într-un fel, ne-ai luat-o pe Maica Domnului, ni l-ai luat şi pe Hristos. Ea este una dintre cele mai mari taine ale creștinătății, pentru că vine din lumea noastră şi face acest salt extraordinar peste lumile ȋngereşti. Se ştie că ȋn mormântul ei, când s-a deschis, nu s-a mai găsit nimic, de unde credinţa că Maica Domnului a fost luată cu trupul la cer. Icoana Adormirii ei, care e cea mai importantă sărbătoare pe care i-a închinat-o biserica, ne descoperă un amănunt adânc: în ea, Hristos apare ȋnfăţişat purtând ȋn braţe sufletul Maicii Domnului, iar sufletul Fecioarei Maria este pictat în chip de prunc, ȋnfăşat cum erau ȋnfăşaţi pruncii pe vremuri, ca nişte coconi din care iese fluturele. E o trecere tulburătoare de la icoana Naşterii lui Hristos, ȋn care Maica Domnului Îl poartă pe Iisus ca Prunc ȋnfăşat, iar apoi, ȋn oglindă, la sfârşit, Hristos ia sufletul Maicii Sale tot aşa, ȋnfăşat, şi ȋl duce ȋn Ceruri.
– Ați avut o ȋntâmplare deosebită ȋn viaţa dumneavoastră legată de Maica Domnului? Vi s-a ȋntâmplat să vă ajute ȋntr-o ȋncercare mare?

– Când am fost la Muntele Athos, am avut un contact mai strâns cu ea. Acolo sunt foarte multe icoane făcătoare de minuni, la Vatopedu mai ales. Înainte de a pleca în Sfântul Munte, tocmai mi se descoperise un cancer de colon şi l-am ȋntrebat pe doctor dacă pot să mă duc. Doctorul s-a uitat la mine şi a zis: „Da!”. Nu aveam nişte simptome mai grave, dar ȋnăuntru trupului meu era rău, iar boala mă urmărea și voiam să spun Paraclisul la „Maica Domnului Pantanassa”, icoana vindecătoare de cancer. Mă ȋndrăgostisem de icoana asta, pot să spun, multora le-a căzut la inimă. Și mă tot duceam în biserică şi nu reuşeam să mă rog, pentru că erau grupuri de credincioşi care veneau să se ȋnchine. Trebuia să nu fie lume în biserică, să nu deranjez pe cineva, că stau ȋn faţa ei; ȋmi trebuia un sfert de oră, nu mai mult, și până la urmă am reuşit să îl găsesc. Am fost tare mulţumit că am reuşit să mă strecor și să mă rog singur. Şi, ȋn mod sigur, Maica Domnului m-a ajutat, pentru că lucrurile au decurs destul de bine după aceea, atât operaţia cât şi postoperaţia. Iată că suntem astăzi în anul 2021, din 2009 până acum au trecut ceva ani, iar eu sunt bine. Asta a fost o experienţă pe care o voi ţine minte câte zile voi mai avea.