
Ca în fiecare dintre ultimii trei ani, ziua de 10 august ne reamintește cât de fragilă este democrația noastră și despre cât de brutal poate fi statul față de noi, cei pe care ar trebui să îi apere. Reacția sălbatică, total disproporționată, a Jandarmeriei față de manifestanții din Piața Victoriei, mulți dintre ei bătrâni și copii, rămâne o pată neagră în istoria post-revoluționară a României. Ne-am fi așteptat ca în trei decenii, instituțiile de forță ale statului, în care s-au pompat bani cu nemiluita, să se modernizeze și să iasă din cutuma obedienței oarbe, de școală fanariotă, față de mai-marele zilei. Momentul 10 august ne-a trezit la realitate, iar faptul că dosarul violențelor nejustificate de acum trei ani nu a fost încă soluționat de Justiție (în „tradiția” marilor dosare ale Revoluției și Mineriadei) ne arată cât de antrenat este sistemul în a-și acoperi netrebnicia. Excesele din 2018 ale Jandarmeriei sunt doar un moment într-un lung șir de dezamăgiri. Bâlbele autorităților în cazul Colectiv, intervențiile de-a dreptul caraghioase ale Poliției în dramaticul caz al crimelor de la Caracal, mai micile și mai marile abuzuri instituționale despre care presa își răcește gura în zadar de atâta amar de ani ne-au arătat, constant, că mult trâmbițata reformă a instituțiilor statului n-a ținut ritmul cu dezvoltarea României reale.
Sigur că nu toate instituțiile sunt la același nivel de anchilozare. Armata română a primit dese mențiuni pozitive, în timpul misiunilor din afara țării. Iar zilele acestea a venit rândul pompierilor români să strângă aplauze și laude din partea străinilor, în timpul mobilizării pentru stingerea incendiilor de pe insula Evia, din Grecia. „Pompierii români par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele, pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este, cu siguranță, o oglindă a unei țări dezvoltate”, scrie publicația fimes.gr. „Înregistrările video cu pompierii din România care se află în Grecia pentru a acţiona împotriva incendiilor fac turul Internetului”. „Contribuția României este cu adevărat mare și produce senzaţie, deoarece este o țară care nu aparține cercului tradițional de aliați ai Greciei”, scrie și publicația grecească „Crisis Monitor”.
Iată că acești curajoși pompieri salvatori, care s-au dus voluntar în Grecia și care fac o incredibilă reclamă pozitivă României, ne dau și nouă, acasă, încrederea că nu e totul pierdut și că instituțiile statului pot lucra și în serviciul românilor, nu doar împotriva lor. Felicitări bravilor pompieri!