Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru IULIANA T., F. AS nr. 1477: „Sufăr de vasculită de tip poliarterită nodoasă”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Poliarterita nodoasă este o boală autoimună, în care sunt afectate vasele san­guine, adică o vasculită care afec­tează arterele mici și medii. Din cauza infla­mației, apare o îngreu­nare a circu­lației sanguine la nive­lul vaselor afectate, ceea ce duce la simpto­mele caracteristice aces­tei boli.

Cel mai frecvent sunt afectate femeile, incidența maximă fiind între 40 și 50 ani. La majoritatea pacienților apare febră, stare de oboseală, slă­biciune musculară, dureri articulare, dureri de cap, dureri abdo­minale. Cel mai frecvent boala afectează rinichii, ceea ce duce în timp la insu­ficiență renală cronică și hiper­tensiune arterială. Afectarea creierului duce la instalarea durerilor de cap, amețeli, stare de confuzie, tulburări de echili­bru și chiar accidente vascu­lare cerebrale. Afectarea pielii poate duce la noduli, ulcerații, purpură. Nu în ultimul rând, poate fi afectată inima, cu du­reri în piept, tulburări de res­pirație, insuficiență cardia­că și chiar infarct miocardic.

De multe ori în spatele bolii stă o infecție virală, cel mai des cu virusul hepatitic B sau C. În aceste situații, este foarte im­por­tant să se trateze și infecția virală, pe lângă tratamentul spe­cific bolii. Ca și în cazul tutu­­ror bolilor autoimune, tratamentul se bazează pe medicație imunosupresoare, fie corticosteroizi fie din alte categorii.

În cazul dvs., simptomele pe care le descrieți sunt legate de afectarea creierului și a mușchilor. Cu toate că faceți tratament medicamentos, acesta nu controlează suficient afecțiunea cu care vă con­fruntați. Vă recomand să asociați și un trata­ment imunomodulator, complementar cu remedii ho­meo­pate și fitoterapeutice.

Vă poate fi de mare ajutor următoarea combi­nație de remedii homeopatice: Belladona d6, Conium d6, Magnezia phosphorica d3 și Tellu­rium ch30, din care luați sublingual câte 3 granule, de 2 ori pe zi. Aceste remedii le găsiți la farmacia „Ho­meo­farm” din București. Pe lângă această com­binație, este necesar să luați și următoarele ex­tracte din plante: aloe vera, pelin dulce, busuioc de câmp, rhodiola, potentilla, resveratrol din struguri negri, ulei din sâmburi de vișine, ulei de chimen negru, ulei de cânepă și untură de bursuc. Puteți găsi aceste plante în două produse – Imuno8 și Mix 4 uleiuri, la „Centrul de viață și sănătate Armonia” din București. Acest tratament trebuie urmat o perioadă de 3-6 luni, cu reevaluare ulterioară a simp­tomelor.

„Nu pot scăpa de afte” (Răspuns pentru AUREL, F. AS nr. 1447)

Aftele se manifestă prin mici eroziuni la nivelul mucoasei bucale sau la nivelul limbii. Afecțiunea se numește stomatită aftoasă și poate avea o evo­luție recurentă, adică leziunile apar periodic, cu o frecvență care variază de la individ la individ. Există mai multe cauze care duc la apariția aftelor. Cel mai frecvent sunt implicate dereglări ale siste­mului imun – de tip alergie sau boală autoimună, infecții virale sau bacteriene. După dimensiunea leziunilor, există 3 tipuri de afte: afte minore (le­ziunile sunt mici, până la 1 cm, se vindecă în 1-2 săptămâni și nu lasă cicatrici), afte majore (le­ziu­nile sunt mari, adânci, se vindecă mai greu, până la o lună, sunt dureroase și pot să lase cica­trici), afte herpetiforme (leziuni mici, care apar în grupuri de 10-100 și se pot uni între ele, formând o singură leziune, cu contur neregulat. Se vindecă fără urme, în 7-14 zile).

Având în vedere cauzele care pot sta în spatele aftelor bucale, mai ales în cazul celor recurente, pentru un tratament corect, sunt necesare analize amănunțite, pentru a stabili cauza. Trebuie efec­tuate analize pentru infecții virale sau bacteriene, fie la nivel local, fie la distanță, sau sistemice (de exemplu, infecția cu HIV sau cu Helicobacter la nivelul stomacului), analize pentru alergii alimen­tare sau la materiale de uz stomatologic. Acestea se pot realiza din sânge sau direct pe piele și în funcție de rezultate, se poate elimina alergenul incriminat, ducând la remisia afecțiunii. Cauze mai puțin frecvente pentru stomatita aftoasă sunt re­prezentate de afecțiunile autoimune, cum ar fi boa­la celiacă sau boala Crohn. Pentru aceste afec­țiuni sunt necesare analize specifice, inclusiv en­dosco­pie digestivă superioară sau inferioară.

În cazul dvs., pentru că nu ați menționat dacă ați efectuat investigații pen­tru a depista o eventuală cau­ză, vă recomand un tratament cu caracter general, care este valabil pentru orice tip de stomatită aftoasă. La acesta se pot adăuga și alte trata­mente atunci când se iden­tifică o cauză specifică.

Sunt indicate următoa­rele remedii homeopate: Bo­rax ch30, Sulphuricum aci­dum ch30, câte 2 granule, sublingual, de 2 ori pe zi, alternativ cu Candida ch30 și Kreosotum ch30, câte 2 gra­nule, sublingual, de 2 ori pe zi. În plus, vă recomand un tratament imunomodulator, cu următoarele plante: pelin dulce, busuioc de câmp, rho­diola, potentilla. Pu­teți găsi această combi­nație în preparatul Imuno8, de la „Centrul de sănătate Armonia”.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Ajutaţi-mă cu un sfat pentru ulcer varicos” (Răspuns pentru JANA F. – Arad, F AS nr. 1427)

Dacă sunteţi supraponderală sau obeză, trebuie de urgenţă să slăbiţi, căci greutatea corporală peste limitele normale este una din cauzele principale ale apariţiei varicelor şi ulcerului varicos. Apoi, la capul patului unde dormiţi, la picioare, puneți sub saltea o pătură sau o pernă veche, astfel ca să dor­miţi cu picioarele puţin mai sus decât corpul. A­ceastă poziţie este confortabilă şi utilă circulaţiei sanguine îngreu­nate de la nivelul picioarelor. De ase­me­nea, este de folos să faceţi seara, înainte de culcare, băi alternante (rece – cald, rece-cald) pe picioare, de deasupra genunchiului până la laba piciorului, necesare pentru îmbu­nă­tăţirea circu­laţiei sângelui. De ase­menea, o hrană preponde­rent vege­tariană contribuie la formarea unui sânge mai subţire, care va circula mai ușor prin vasele de sânge sclerozate sau colmatate cu grăsimi. Ca medi­caţie, este util a se dezinfecta vezi­culele după ce se sparg cu Perman­ganat de potasiu sol 1%, diluată în apă fiartă şi răcită, picătură cu pică­tură, până când apa devine roz la culoare. Cu această soluţie roz se tamponează veziculele sparte sau pe cale de a se sparge, precum şi ulceraţiile deja apărute, pentru a nu se suprainfecta ulterior. După dezinfectarea cu soluție de Permanganat de pota­siu, veziculele proaspăt sparte sau ulceraţiile deja apă­rute se tamponează cu pudră de argilă (Algo), care este bine să se țină 30 de minute într-un vas termo­rezistent, în cuptorul de la aragaz. Această proce­dură se face o dată la 24 de ore. Piciorul este bine să-l ţineţi liber, nepansat, cât mai mult timp cu pu­tinţă, pentru ca argila să stea în contact cu ulceraţia. Dacă nu găsiţi Permanganat de potasiu în farmacii, contactaţi-mă.

„Diagnosticul meu este vasculită de hipersensibilitate” (Răspuns pentru ANA SILVIA T. – Gorj, F. AS nr. 1427)

Un cortizon natural, pe care, folosindu-l, aţi putea micşora dozele de Prednison, este conținut în coacăzele negre, fie ca atare, fie con­gelate, fie deshi­dratate, fie sub formă de tablete cu denumirea de „Cortizon natural”, de la firma „Dacia Plant”. Se con­sumă zilnic. În ce priveşte căderea părului, beți ceai de Coada-calului, câte 3-4 căni pe zi. Puteţi prepara și o doză de 100 ml cu ceai triplu concentrat, cu care să vă masaţi pe scalp de două ori pe zi.

„Nepoţelul meu este alergic la lapte şi la tot ce este pe bază de lapte” (Răspuns pentru COSMINA L., F. AS nr. 1413)

Laptele de vacă se poate înlocui cu succes cu lapte matern (în funcţie de vârstă), dar şi din soia, arahide sau alune. Tot din soia se prepară o brânză gustoasă şi sănătoasă, numită: „Tofu”. De aseme­nea, există cârnaţi, crenvurşti, parizer şi chiftele din soia.

„Cum pot ameliora parodontoza?” (Răspuns pentru BOGDAN L. – Vaslui, F. AS nr. 1413)

Vă recomand periajul danturii după fiecare masă, indiferent cât de puţin mâncați. Clătirea gurii, de 2-3 ori pe zi, cu 1/2 cană de ceai de muşeţel, în care se dizolvă o linguriţă rasă de bicar­bonat de sodiu sau, alternativ, o lingură de oţet de mere şi miere, iar seara, la culcare, se pun 30 de picături de tinctură de propolis în 1/2 lingură de miere de albine, se omogenizează amestecul cu un băţ de chibrit sau o scobitoare, se suge compoziţia, ca o bomboană, apoi se înghite. Evitaţi condi­mentele iuţi, precum ketchup picant, ardeiul iute şi piperul, şi scoateţi definitiv din obişnuinţă tutunul şi alcoolul, chiar slab, precum berea sau vinul diluat cu apă minerală. Altfel, cât de curând, vă aşteaptă proteza!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian