Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pofta de dulce

Foto: 123RF

Vi se întâmplă adesea să vi se facă o poftă nebună de dulce? E un semn că serotonina din creier se află-n scădere. Mai ales femeile sunt lovite de adevărate „crize” de poftă de ciocolată și prăjituri. În ultimele două săptămâni ale ciclului men­stru­al, nivelul seroto­ni­nei scade puternic. E normală, deci, foa­mea de dulce, pen­tru că zahărul, preluat foarte re­pede de organism, ridică rapid ni­velul serotoninei. Și asta, în răstimp de doar câteva minute. Dar pe cât de re­pede crește, la fel de repede cade. Și-așa, intrăm într-un cerc diabolic: pofta de a mânca întruna dulciuri.

Ce este de făcut? Iată un truc sim­plu și ușor de urmat. Ca să scăpăm, totuși, de kilogramele care ne ame­nință, va tre­bui să-i dăm organis­mului zahărul de care are nevoie, dar într-un mod care să-i întârzie asi­mi­larea cât mai mult.

Metoda: 2 lin­gurițe cu mie­re, mân­­cate ime­diat di­mineața, la mi­cul dejun. Dar a­tenție: ele tre­buie com­bi­nate cu ami­don (de pildă o fe­lie de pâine de se­ca­ră sau de gra­ham), care are mul­te mo­le­cu­le de hi­drați de carbon și e pre­luat în­cet în cir­cuitul san­gu­in. Pâ­nă când sunt asi­mi­late toate mo­­lecu­lele de amidon trec 2 ore. În felul aces­ta, nivelul sero­toninei și al zahărului în sân­­ge crește încet, dar constant. Foa­mea de dulce dispare, iar starea de spi­rit va fi exce­lentă. La fel de indicată în această privință e și banana, care conține și zahăr, și amidon.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian