Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tineret, mândria țării!

– „Tineret, mândria țării!”, spunea o vorbă de pe vremea marelui heirup comunist. Dar dincolo de clișeele epocii, în zilele acestea, tinerii chiar ne dau nenumărate motive de mândrie. Iar pentru cine are urechi de auzit și ochi să vadă, suficiente mo­tive, ca să investim mai atent și mai serios în viitorul lor –

Naționala de Robotică, record mondial la Chicago

Echipa de robotică

Echipa de Robotică a României a obţinut locul I la Campionatul Internaţional de la Chi­cago, unde au fost prezente cele mai bune echi­­pe de robotică din Statele Unite ale Ame­ricii. „Învechiți” în premii, adolescenții români au câștigat locul 1 și la Campionatul de Robotică Asia-Pacific, din iulie 2021, o performanță care le-a permis să participe la campionatul din SUA. La Chicago, România a terminat pe locul 1 la meciurile de ca­lificare, iar în semifinală, s-a detaşat în faţa celor mai bune echipe americane şi a reuşit un nou record mondial la puncte. Din 1989, este pentru prima oară când o echipă din afara SUA reuşeşte să câştige locul 1 pe pământ american.

Rezultate de top, la Chimie și Fizică

Echipa de chimie

Trei medalii de aur și una de argint au ob­ținut elevii români care au participat la Olim­piada Internațională de Chimie, organizată de Japonia, concurs la care au participat elevi din 79 de țări. Medaliile de aur au fost câștigate de Mircea-Raul Bodrogean (Liceul Inter­na­țional de Informatică, București), Tudor Lile (Colegiul Național „Moise Nicoară”, Arad), Alexandru Că­­tălin Dianu (Liceul In­ter­na­țio­nal de In­for­ma­­tică, Bucu­rești), iar ar­gin­tul, de Ște­fan Di­mitriu (Co­­legiul Na­țional „Andrei Șaguna”, Brașov).

Tot cu trei medalii de aur, plus două de argint, se laudă lotul național de Fizică, coor­donat de conf. univ. dr. Sebastian Popescu. Me­daliile de aur au fost obţinute de Vlad-Şte­fan Oros (Liceul „Grigore Moisil” din Timi­şoara), Tudor-Gabriel Mocioi (Colegiul „Tu­dor Via­nu” Bucureşti) şi George Cris­tian Ar­de­leanu (Liceul Internaţional de In­formatică Bucureşti). Medaliile de argint au fost ob­ţi­nute de Antonia-Alma Ghiţă (Li­ceul In­ternaţional de Informatică Bucu­reşti) şi Ştefan Ştefănescu (Colegiul „Di­mi­trie Can­temir” din Oneşti). La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fi­zică, au par­ticipat elevi din 76 de ţări, ţara organiza­toa­re fiind Lituania.

Cea mai bună echipă de dezbateri din Europa

Echipa Națională a României la „Dezbateri pentru elevi” a obținut o performanță istorică: clasarea în premieră, în primele opt națiuni, la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru elevi, competiție care s-a în­cheiat la început de august. După ce trecuse de Gre­cia, Israel, Slovacia, Ghana și Rwanda, România a învins în șaisprezecimi echipa Mongoliei și în optimi, pe cea a Africii de Sud. În clasamentul final, România a de­venit cea mai bună echipă din Europa, înaintea unor vorbitori nativi de engleză, precum cei din echipele Angliei și Irlandei. De asemenea, România a obținut locul 1 (înaintea Danemarcei, Lituaniei, Japo­niei, Germaniei, Croației sau Ungariei) într-un clasa­ment al ță­rilor unde engleza se învață la școală, ca limbă stră­ină.

Canotajul scoate campioni după campioni

Nici nu s-au terminat bine întrecerile olimpice, acolo unde canotajul ne-a dat prilejul să ascultăm im­nul României și să vedem tricolorul urcând în vârful catargului, că tinerii canotori ne aduc noi succese internaționale. Recent, România a cucerit două me­dalii de aur (la dublu rame masculin şi patru rame feminin) şi una de bronz (8+1 feminin), la „Cam­pio­natul Mondial de Canotaj pentru juniori”, des­fă­șurat la Plovdiv, în Bulgaria. Băieţii de la dublu rame, Andrei-Petrişor Axintoi şi Iliuţă-Leontin Nuţescu, au depășit Germania şi Canada, în vreme ce echipajul fe­­minin de patru rame fără cârmaci, Daria-Ioana Di­nulescu, Maria Guzran, Elena-Maria Robitu şi An­cuţa-Adelina Ungurean, a întrecut Franţa şi Italia.

Elevele din București au creat cea mai bună aplicație IT din Europa

O echipă de eleve de liceu din România a câștigat com­petiția pe Europa, a „Technovation”, după ce au dezvoltat cea mai bună aplicație europeană din divizia seniori. Echipa este formată din Ruxandra Stoica, Ilinca Pitiș, Ioana Badea, Eva Marinescu și Andreea Ghinescu, eleve ale Colegiului „George Coșbuc” din București. Cele cinci au creat aplicația „SafeWalk”, cu ajutorul căreia își propun să ajute fetele și femeile aflate în pericol pe stradă, care sunt hărțuite verbal sau fizic. „SafeWalk” protejează fetele tinere atunci când se deplasează singure, declanșând o alarmă puternică, menită să-l sperie pe atacator. Alarma e urmată de una silențioasă, care informează colegii sau prietenii că sunt în pericol și permite urmărirea GPS, alături de o transmisie audio și video live. De asemenea, le permite utilizatorilor să își creeze propria comunitate cu cei mai de încredere prieteni sau membri ai familiei. „Technovation” este o competiție des­­tinată fe­te­lor cu vârs­te cu­prinse între 10 și 18 ani, pa­sionate de IT de mobil, prin care dez­voltă apli­cații ino­va­toa­re, menite să re­zolve probleme din viața de zi cu zi.

Campioane europene la tenis de masă

După un loc 5 istoric pe echipe, la Olimpiada de la Tokyo, tenisul de masă românesc demonstrează, și el, că are resurse extraordinare de viitor. Echipa formată din Elena Zaharia, Camelia Mitrofan, Ioana Sîn­georzan, Adela Struna și Evelyn Ung­vari a câștigat, recent, „Campionatul Eu­ropean des­tinat juniorilor”. După ce echipa mas­culină sub 19 ani a obținut bronzul, ju­nioa­rele au urcat pe cea mai înaltă treaptă a po­diu­mu­lui, după un par­curs per­fect, în­­ce­pând din ­gru­­pe și pâ­nă în ma­rea finală. În ultimul act, spor­ti­vele noastre au obținut o victorie cu 3-0, scorul lor preferat, în fața Rusiei.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian