Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Doar de bine, despre CEAI și CAFEA

Sfaturi mici, cu efecte mari

Fie că le consumăm la micul dejun, la sfâr­șitul mesei de prânz, lângă o prăjitură, sau între mese, ele sunt cele mai îndră­gite dintre băuturile fierbinți. Au un gust minunat și un efect înviorător, dar nu numai atât, ci aduc și beneficii pentru sănătate.

Impuls pentru accelerarea metabolismului

Cafeaua face să crească rata metabolismului. Aceasta se datorează cofeinei, care stimulează producția de căldură din corpul nostru. Un studiu realizat de cercetătorii australieni arată că două cești de cafea băute zilnic activează deja topirea depozitelor de grăsime din organism. Specialiștii britanici au mers mai departe, încercând să cuan­tifice acest proces. Concluzia lor: licoarea neagră ne ajută să ardem până la 150 calorii pe zi, fără nici un fel de restricții alimentare. Ei au constatat că rezultatele cele mai bune se obțin savurând, imediat după masă, o ceașcă de cafea clasică sau espresso.

Protecție pentru ochi

Glaucomul este o afecțiune care constă în creșterea presiunii din inte­riorul globului ocular peste limita normală, ceea ce duce la degradarea treptată a nervului optic, consecința extremă fiind pierderea vederii. Dintr-un studiu efectuat în SUA reiese că riscul de a dezvolta un glaucom este sem­nificativ mai redus pentru persoanele care beau în fiecare zi câte o cană dintr-un ceai cu conținut de teină (o substanță aproape identică cu cofeina). Oamenii de știință își explică aceasta prin acțiunea combinată a teinei și a altor compuși prezenți în frunzele de ceai verde și negru, care întrețin tro­ficitatea nervilor.

Ajutor pentru îngrijirea pielii

Grație antioxidanților pe care îi conține, ca­feaua poate întârzia îmbătrânirea pielii. În plus, cofeina stimulează irigația sangvină, conferind astfel epidermei un aspect mai proaspăt și tineresc. Pentru o mască facială, n-aveți nevoie decât de 2 lingurițe din zațul rămas la fundul ceștii de ca­fea, amestecate cu 2 linguri de miere și 2 linguri de ulei de măs­line. Întindeți compoziția într-un strat uniform pe față și gât, lăsați-o să acționeze timp de zece minute și apoi înde­păr­tați-o, spălându-vă cu apă caldă.

Contribuție la formarea de anticorpi

Ceaiul verde este bogat în saponine, o categorie de sub­stanțe vegetale care intensifică activitatea celulelor sistemului imunitar, deter­minându-le să producă mai mulți anticorpi. Astfel, organismul beneficiază de o apărare mai eficientă contra agen­ților patogeni. Dar este deosebit de important ca regulile de preparare a infuziei să fie respectate întocmai: apa fierbinte, turnată pes­te frunzele de ceai verde, nu trebuie să aibă mai mult de 80Acțiune antitumorală

Cercetările au revelat un fapt îmbucurător: cafeaua diminuează riscul apariției cancerului hepatic și al celui intestinal. Studiile de dată re­centă au descoperit însă și alte efecte, încă mai impresionante, ale elixirului nostru cel de toate zilele: dintre participanții cu tumori ma­ligne avansate (parțial inoperabile), majoritatea plasate în colon, consumatorii de cafea au beneficiat de o durată de supraviețuire mai înde­lungată, comparativ cu cea a pacienților din grupul de control, care nu obișnuiau să bea cafea. Docu­mentarea referitoare la deprinderile alimentare ale bolnavilor incluși în studiile respective a evidențiat și alte detalii interesante. Amatorii de cafea consu­maseră în ultimele trei luni minimum patru cești zilnic.

Sprijin pentru creșterea capacității de concentrare

Ceaiul susține activitatea creierului – a adus dovezi în acest sens un studiu inițiat de o echipă de specialiști britanici, în colaborare cu colegii lor din Singapore. Iar cele mai potrivite pentru obți­nerea efectului de stimulare cerebrală sunt ceaiul verde, cel negru și Oolong. În com­poziția lor chimică se regă­sesc, pe lângă teină și L-teanină (un aminoacid adaptogen care com­bate stresul), și catehinele, cărora le revine rolul principal în acest context. Ele sunt polifenoli cu acțiune antioxidantă deosebit de puternică și cu proprietatea de a favoriza transmiterea impul­surilor nervoase. Cu alte cuvinte, ne ajută să avem o gândire mai rapidă și să ne concentrăm mai ușor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian