
La mijlocul toamnei care tocmai începe, creștinătatea prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, o sărbătoare care ne aduce aminte de două mari întâmplări: descoperirea la Ierusalim, în anul 326, de către Sfânta Elena, a lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Hristos, și readucerea acestei scumpe relicve în Cetatea Sfântă de către împăratul Heraclius, în anul 629, după ce perșii o luaseră în timpul unui asediu. Aceasta este istoria, dar semnificația Crucii o depășește cu mult, fiecare popor prăznuind-o în felul său. La noi, la români, un popor care a avut mereu o evlavie adâncă, praznicul se ține cu mare participare, însoțit de pelerinaje, cântări și post negru. La vreme de necaz, cea mai adâncă durere își găsește leac în suferința Mântuitorului. Rănile Lui vindecă rănile noastre, Domnul ne duce în spate necazurile, ușurându-ne nouă povara. Cel mai greu nu este să suferi, ci să nu-i găsești suferinței tale rost. Să te chinui fără să întrezărești ispășirea.
Părintele Andrei Coroian, binecunoscut cititorilor revistei „Formula AS”, a trăit în mijlocul unui sat binecuvântat din Țara Lăpușului, unde Înălțarea Sfintei Cruci era prăznuită ca marile sărbători ale Crăciunului și Învierii. Vremuri de mare lumină, când țăranii știau să-și ridice privirea permanent către cer.
Praznic, cântări și pelerinaje
– Părinte, știu că ați trăit pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, un sat de munte, unde viața era grea, dar plină de bucuriile pe care ți le aduce credința. Cum prăznuiau țăranii Înălțarea Sfintei Cruci?

– În primul rând, ar trebui să încep prin a spune că satul meu natal, Huta, care e un cătun de doar 20 de case, aparţine de Mânăstirea Căşiel, o mânăstire care are ca hram tocmai Înălțarea Sfintei Cruci. Ea a fost desfiinţată de habsburgi, apoi a fost reȋnfiinţată, după care regimul comunist a ȋnchis-o din nou. Însă pe vremea mea, în sat se ştia, din moși-strămoși, că la Cășiel a fost mânăstire cu hramul Înălțării Sfintei Cruci și că pe 14 septembrie se săvârșea slujba Sfintei Liturghii cu o rânduială de praznic. Cam cu două-trei zile înainte de sărbătoare, pelerinii plecau acolo de prin toate satele din zona Lăpuşului, Maramureşului şi Bistriţei, şi treceau și prin satul meu. Mergeau pe jos, cu prapuri în mâini, cântând, aşa cum se merge în pelerinaj și la Mânăstirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului. Chiar și astăzi, la hramul Mânăstirii Cășiel, între timp reînființată, se adună aproape de fiecare dată cam 10.000 de credincioşi, mai ales când hramul cade sâmbăta sau duminica. Așa am trăit eu ȋn copilărie praznicul Înălțării Sfintei Cruci, cu cântări și pelerinaje. Îmi amintesc cu multă duioşie de toate pricesnele acelea, le simt aproape de inimă, cam la fel cum simt colindele copilăriei. Toate parcă erau ȋnvăluite de o lumină, acolo, la Cășiel… Simţeam şi o umilinţă aparte! Am fost atât de legat de cruce încă din copilărie, încât, atunci când am ajuns la maturitate și am putut, mi-am dorit tare mult să merg și eu să mă închin pe Golgota, la Ierusalim. Cu ajutorul Domnului, am ajuns și am fost acolo, pe Drumul Crucii, şi am trăit această bucurie imensă, această umilinţă, care te umple de fericire, pe care numai Hristos o poate da – să mergi pe urmele pașilor Lui, pe Drumul Crucii Sale, cu cele 14 opriri, este ceva de neimaginat, nu se poate spune ȋn cuvinte.

Apoi, când poposeşti pe Golgota, săruţi locul unde a murit, poţi să pui mâna pe acea piatră unde a fost ȋnfiptă Sfânta Cruce şi unde a curs sângele Mântuitorului. Am stat o lună ȋn Cetatea Sfântă şi, ȋn duminica a treia din post, s-a scos la închinare și lemnul Sfintei Cruci. Am fost de mai multe ori să mă ȋnchin şi nu pot să spun ȋn cuvinte ce am simţit! Ştiu şi foarte multe minuni făcute cu lemnul Sfintei Cruci. Este cea mai sfântă relicvă de pe pământ, alături de Brâul Maicii Domnului. Mari bucurii mi-a adus în viață Sfânta Cruce, ȋn lumina şi bucuria ȋnvierii, pentru că, vedeţi, la noi, ȋn ortodoxie, nu se pune atât de mult accent pe răstignire, ci pe ȋnviere. Hristos a fost răstignit, dar a ȋnviat, iar acum e viu în veci. Așa că, până şi durerea crucii noi, ortodocșii, o trăim ȋn lumina ȋnvierii, ȋn nădejdea și speranța ei. Toată raportarea aceasta la Sfânta Cruce o facem cu bucurie, cu nădejde, cu o stare de biruinţă. De aceea şi sunt atât de frumoase slujbele, cântările și pricesnele ȋn cinstea Sfintei Cruci. Pentru noi, ortodocșii, crucea este scara pe care Dumnezeu urcă ȋnapoi la Cer. Mântuitorul tot timpul lega, în cuvintele pe care le spunea apostolilor, ȋnălţarea Lui pe cruce, dureroasă, cu reȋnălţarea Lui ȋntru slavă, la ceruri, petrecută la 40 de zile după ȋnviere. Așa că în rugăciunile noastre, durerea răstignirii, o durere cumplită, de neimaginat, e strâns legată de ȋnălţarea la Cer. Şi astfel, lemnul Sfintei Cruci are un har ȋn sine, pentru că Sfânta Cruce este altarul de jertfă pe care s-a jertfit Mântuitorul Iisus Hristos.
„Suferința de care avem nevoie e cea care ne mântuiește”
– Părinte Andrei Coroian, ați legat durerea Crucii de bucuria Învierii, și aș vrea să vă întreb dacă mântuirea noastră nu este posibilă fără suferință…

– Singura poartă de intrare ȋn Cer este crucea. Crucea, de fapt, ne arată dragostea, ne arată jertfa. Doar copiii nevinovaţi, care nu apucă să păcătuiască, pot să intre ȋn Împărăţia lui Dumnezeu fără suferinţă. În rest, pentru noi, ceilalți, e nevoie de suferință, dar nu de orice fel de suferință, ci de suferința care ne mântuiește. Aici aș vrea să vă împărtășesc o distincţie foarte frumoasă, făcută de ÎPS Bartolomeu Anania: diferența dintre suferinţa pe care o avem ca urmare a păcatelor şi suferinţa din iubire. Toată suferinţa din lume e o suferinţă datorită păcatelor, ne naştem și trăim ȋn păcat, ne ȋnmulţim ȋn păcate, vrem-nu vrem. Acesta este datul nostru genetic: trăim ȋn păcate. ÎPS Bartolomeu spunea că suferinţa din pricina păcatelor e ca şi suferinţa unui beţiv care s-a ȋmbătat, s-a ȋncăierat cu alții și a ajuns la spital rănit. Această suferinţă din păcat nu poate fi ispăşită decât prin suferinţa din iubire. Cu totul opusă suferinţei unui beţiv, unui desfrânat, unui păcătos care suferă ca urmare a viciilor lui, este suferinţa unui pompier, care se aruncă ȋn flăcări să salveze un copil. Aceasta este o suferinţă nobilă, izvorâtă din iubire. În felul acesta e suferinţa lui Hristos, El suferă din iubire fiind nevinovat.
Toată viaţa noastră creştină e un răspuns la chemarea lui Hristos, la modelul Lui de viaţă. Dacă vrei să mergi cu El, nu poţi să o faci decât pe calea crucii. În Săptămâna Mare, vedem cel mai bine acest lucru: Hristos, începând de duminică, de la Florii, nu mănâncă, priveghează, se roagă permanent, suferă pentru mântuirea noastră. El e Mirele ontologic al sufletelor noastre. Noi, ca mirese ale Lui, nu putem să fim indiferenţi la ceea ce trăieşte El. Mireasa e una cu mirele, trăieşte cu el; dacă mirele ajunează, posteşte, stă ȋn lacrimi, atunci stă şi mireasa, face și ea la fel, ȋl urmează, suferă şi ea cu inima. Aceasta e calea: uniţi cu Hristos, să mergem pe calea vieţii Lui, viaţa Lui dumnezeiască, fără păcat, pentru că El a venit pe pământ să ne arate viaţă dumnezeiască ȋn trup omenesc. Mântuirea se realizează pe calea aceasta. Cele cinci zile ale Patimilor Sale, din Lunea Mare până ȋn Joia Mare, tot ce a trăit Domnul Hristos trebuie să trăim şi noi, fiecare ȋn felul nostru. Ca şi la ȋmpărtăşanie: ne ȋmpărtăşim cu Hristos cel răstignit şi ȋnviat. Simţim o mare bucurie când ne ȋmpărtăşim, dar simţim şi o dorinţă de jertfă. După fiecare ȋmpărtăşanie, rugăciunea lui Iisus merge extraordinar, lacrimile curg, umilinţa, dorinţa de jertfă, dorinţa de nevoinţă, toate se nasc ȋn noi. E un paradox iubirea de Dumnezeu – este paradoxală pentru că are formă de cruce. Nu poate fi altfel.
„În Muntele Athos, Hristos l-a pus stareț pe «Covid»”
– Părinte, pentru că vorbim despre cruce și suferință, aș dori să vă întreb ce sfat le dați ucenicilor dumneavoastră, cum să facă să străbată încercările vremurilor de acum?

– Eu cred că lucrurile care se ȋntâmplă acum ȋn lume sunt nişte lucruri ȋngăduite de Dumnezeu, ca să ne ducă la adevărata credinţă. Adevărata credinţă este tocmai aceasta: purtarea crucii, trăirea vieții lui Hristos. Toată viaţa noastră este o Vinere Mare, pătrunsă de lumina Duminicii Învierii. Un creştin nu poate să trăiască decât pe cruce, ȋntr-o continuă răstignire şi, ȋn acelaşi timp, pătrunzându-se de lumina şi bucuria ȋnvierii. Nu poate fi altfel. Și ne este greu, și cădem în deznădejde pentru că, în primul rând, credinţa noastră nu este o credinţă de profunzime, de trăire adâncă, de răstignire de bunăvoie. Trebuie să recunoaştem asta – chiar şi cei care suntem creştini, sarea pământului şi lumina lumii, nu suntem atât de credincioşi pe cât ne cere Hristos. Şi apoi, există enorm de mult păcat ȋn lume – păcat nepocăit. Ştiţi că lumea aceasta se ȋmparte ȋn două categorii de păcătoşi: cei care conştientizează că greșesc şi se căiesc şi se străduiesc să se ȋndrepte, şi păcătoşi care nu se recunosc ca atare, care sunt ca tâlharul de-a stânga – trăiesc ȋn păcat, nu simt nevoia de a se căi, de a se mântui, de a cere ajutorul lui Dumnezeu. Am ajuns chiar ca păcatele ȋmpotriva firii să fie glorificate, asta pentru că, de mult, păcatul nu s-a mai conştientizat și a degenerat. Numai ȋntoarcerea profundă la credinţă ne poate ȋndrepta aceste aşa-zise greutăţi. Să ne amintim de rugăciunea Sfântului Nicolae Velimirovici pentru vrăjmaşi: „Vrăjmaşii m-au dezlipit de lume şi mi-au prelungit mâinile până la veşmântul Tău. Binecuvântează-i, Doamne, pe vrăjmaşii mei!”. Deci, numai aşa se poate ȋnţelege viața și numai așa putem străbate prin ispite. Să nu ne rugăm: Doamne, scapă-ne de valurile care vin asupra noastră!, ci – Doamne, ȋnmulţeşte-le, trimite-le mai tăioase, pentru că e singurul fel de a ne apropia de Tine.

Anul acesta am fost o săptămână ȋn Sfântul Munte, la ȋnceputul lunii iunie, şi acolo am simţit limpede că, de fapt, pandemia aceasta este îngăduită de Dumnezeu, pentru că totul se stricase, inclusiv Athosul devenise un centru de turism, ca un târg, ca un obor. De trei ori am fost ȋn ultimii cinci ani şi era numai turism, mii de oameni. Acum am mers și m-am bucurat enorm să văd Mânăstirea Marea Lavră ȋnchisă de un an şi jumătate. Acum nu mai au turişti deloc şi trăiesc călugării aşa cum ar trebui să trăiască – ȋn izolare şi rugăciune, nu ȋn turism şi binefaceri. Numai Dumnezeu putea face binele ȋn modul ăsta, şi de aceea Îi şi mulţumim. L-a pus Hristos „stareţ” pe COVID în Muntele Athos nu ştiu câți ani, câți o vrea El, dar l-a pus ca să ne ducă unde trebuie, altfel nu e nicio şansă să mergem unde trebuie. Când am mers în Athos, mi-am zis: la ce duhovnicie ne-a adus „stareţul” COVID nu putea să ne aducă niciun mare duhovnic. La Ierusalim, la fel. Când am fost ultima dată, chiar cu o zi sau două ȋnainte de a se ȋnchide Cetatea Sfântă, erau oameni din toată lumea. Credincioşii noştri, dacă vedeau un grup de turişti japonezi sau chinezi că fumează, își aprindeau şi ei țigările, nu mai conştientizau unde sunt. Le spuneam: „Oameni buni, mergeţi pe Drumul Crucii, unde a curs sângele Mântuitorului!”. A fost nevoie de o pandemie pentru ca Dumnezeu să ne aducă la profunzime…
„Unde poate fi omul drag, mai bine și mai în siguranță, decât în brațele lui Dumnezeu?”
– Există o mulțime de oameni, care în pandemie și-au pierdut prieteni și rude apropiate. Și pentru ei suferința este o cruce. Cum să-și afle pacea sufletească și mângâierea?

– Le-aș spune să se unească prin rugăciune cu Hristos. Celor care i-au pierdut pe cei dragi le-aș spune că cerul este locul unde poți să ȋl pui ȋn siguranţă pe cel pe care îl iubești. Unde poate fi cel drag mai bine și mai în siguranță decât ȋn braţele lui Dumnezeu? Din păcate, lumea şi-a creat în ultimele veacuri un anumit tip de gândire, ȋn care a vrut să fie fericită, dar fără Dumnezeu. Asta nu se poate, lumea simte că nu se poate, dar nu acceptă să se lepede de gândirea atee. Ar trebui ca lumea să se reconecteze la sursă, şi atunci ar putea trăi fericită ȋn multe ipostaze, sau ȋn toate ipostazele, până la urmă, că nu există ipostază ȋn care să nu fii fericit, dacă te laşi ȋn cursul vieţii, aşa cum a gândit-o Dumnezeu.
– Părinte, dați-ne, vă rugăm, o cale de a medita la Sfânta Cruce, astfel încât să ne putem bucura de roadele ei în viața noastră.
– Să îți pui în fața ochilor în fiecare zi nu oglinda în care te vezi pe tine, ci crucea ȋn care Îl vezi pe Hristos. În fiecare zi, cinci-zece minute, stai ȋn faţa crucii, pune-L pe Hristos ca şi chip al tău şi meditează: câte a făcut El pentru tine, cum s-a răstignit, cum a suferit, cum îți poartă de grijă, cum poartă de grijă umanităţii, de mii de ani, chiar dacă e păcătoasă. Meditează la toată istoria omenirii şi la relaţia ei cu Dumnezeu, privindu-L pe Iisus Hristos bătut ȋn cuie. Meditează la lucrul ăsta şi nu vei mai avea nevoie de niciun dascăl, vei cunoaşte şi te vei pleca fericit ȋn faţa lui Dumnezeu, ȋn faţa crucii Lui.