Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LĂMÂIA – 7 secrete vindecătoare

– Este un fruct care nu cunoaște anotimpuri, fiind folosit permanent. Pe drept cuvânt! În materie de sănătate, lămâia chiar este un multitalent –

1. Calmează durerile de cap

Foto: Shutterstock

Nu pare prea gustos, dar are eficiența unui medicament. O ceașcă de espresso neîndulcit, amestecat cu zeama unei jumătăți de lămâie alină durerile de cap. Fructul galben conține substanțe active, care susțin puterile calmante proprii or­ga­nismului. În plus, cofeina din espresso îm­piedică producerea unei anumite enzime, res­ponsabilă cu transmiterea durerilor. Efec­tul este mai puternic la per­soanele care beau cafeaua ocazio­nal sau în can­tități mici.

2. Reduce febra

Se aplică o felie de lămâie, groasă de circa 1 cm, pe fiecare talpă a picioa­relor, se trag deasupra șosete călduroa­se și se lasă să acțio­neze 15 minute. La copiii de peste 1 an, se pot face și spălături: se amestecă zeama unei lămâi cu 125 ml de apă și se fric­țio­nează corpul, din cap până-n picioare. După care se șterge bine și se acoperă cu o plapumă groasă. Aveți grijă ca apa să fie cu cel mult 2 grade mai rece decât tem­peratura corpului copilului respectiv.

3. Menține sănătatea inimii

În medicina ayurvedică, apa cu lămâie se folosește de câteva milenii. Numeroase studii îi con­firmă eficiența. Conținutul ridicat de flavo­noide previne infarctul miocardic, reduce valorile colesterolului și previne chiar și cancerul. Pentru obținerea efectului dorit, se toarnă zeama unei jumătăți de lămâie într-un pahar cu apă călduță și se bea. La modul ideal, cu 30 de minute înainte de micul dejun.

4. Menține suplețea pielii

Zeama de lămâie conține acizi de fructe care desprind scuamele și fac pielea mai suplă. Funcționează chiar și în cazul mâinilor și coa­telor aspre. Se freacă zo­nele respective ale pielii cu zeama proaspăt stoarsă și se lasă să acționeze circa 3 minute, după care se clătesc. Diluată, zea­ma poate fi folosită și ca apă de față, împotriva coșurilor și a tenului palid.

5. Întărește imunitatea

Cum bine se știe, sistemul imunitar se întă­rește cu vitamina C. Doza ideală: 100 mg admi­nistrate zilnic. (Cu 200 g de lămâie acoperim per­fect necesarul.) Dar de efectul antibacterian și diuretic al lămâii profită și sistemul limfatic. Germenii patogeni și alte substanțe nocive sunt eliminate mai repede din organism. În plus, dato­rită efectului lor alcalin, lămâile combat hiper­aciditatea și anihilează substanțele care declan­șează infecțiile.

6. Ajută împotriva tusei

Compresele cu zeamă de lămâie aplicate în caz de tuse grăbesc reducerea inflamației. Se pune o lămâie într-un castron și se toarnă peste ea 3/4 l de apă fierbinte. Se taie sub apă, de jur împrejur, și se stoarce. Se înmoaie apoi o pânză de bumbac în apa cu zeamă de lămâie, se stoarce, se aplică pe piept și se acoperă cu un șal călduros. Se lasă să acționeze maximum 60 de minute.

7. Produce bună dispoziție

Conform unui studiu japonez, lămâia are un efect stimulator în cazul lipsei de concentrare și al indispoziției. Lămâile stimulează serotonina din creier. Se poate ține fructul întreg pe nop­tieră, lângă pat, sau se pun câteva picături de zea­mă în apa de băut și în ceai. Important este să o mirosiți și să o gustați în fiecare zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian