– Este un fruct care nu cunoaște anotimpuri, fiind folosit permanent. Pe drept cuvânt! În materie de sănătate, lămâia chiar este un multitalent –
1. Calmează durerile de cap

Nu pare prea gustos, dar are eficiența unui medicament. O ceașcă de espresso neîndulcit, amestecat cu zeama unei jumătăți de lămâie alină durerile de cap. Fructul galben conține substanțe active, care susțin puterile calmante proprii organismului. În plus, cofeina din espresso împiedică producerea unei anumite enzime, responsabilă cu transmiterea durerilor. Efectul este mai puternic la persoanele care beau cafeaua ocazional sau în cantități mici.
2. Reduce febra
Se aplică o felie de lămâie, groasă de circa 1 cm, pe fiecare talpă a picioarelor, se trag deasupra șosete călduroase și se lasă să acționeze 15 minute. La copiii de peste 1 an, se pot face și spălături: se amestecă zeama unei lămâi cu 125 ml de apă și se fricționează corpul, din cap până-n picioare. După care se șterge bine și se acoperă cu o plapumă groasă. Aveți grijă ca apa să fie cu cel mult 2 grade mai rece decât temperatura corpului copilului respectiv.
3. Menține sănătatea inimii
În medicina ayurvedică, apa cu lămâie se folosește de câteva milenii. Numeroase studii îi confirmă eficiența. Conținutul ridicat de flavonoide previne infarctul miocardic, reduce valorile colesterolului și previne chiar și cancerul. Pentru obținerea efectului dorit, se toarnă zeama unei jumătăți de lămâie într-un pahar cu apă călduță și se bea. La modul ideal, cu 30 de minute înainte de micul dejun.
4. Menține suplețea pielii
Zeama de lămâie conține acizi de fructe care desprind scuamele și fac pielea mai suplă. Funcționează chiar și în cazul mâinilor și coatelor aspre. Se freacă zonele respective ale pielii cu zeama proaspăt stoarsă și se lasă să acționeze circa 3 minute, după care se clătesc. Diluată, zeama poate fi folosită și ca apă de față, împotriva coșurilor și a tenului palid.
5. Întărește imunitatea
Cum bine se știe, sistemul imunitar se întărește cu vitamina C. Doza ideală: 100 mg administrate zilnic. (Cu 200 g de lămâie acoperim perfect necesarul.) Dar de efectul antibacterian și diuretic al lămâii profită și sistemul limfatic. Germenii patogeni și alte substanțe nocive sunt eliminate mai repede din organism. În plus, datorită efectului lor alcalin, lămâile combat hiperaciditatea și anihilează substanțele care declanșează infecțiile.
6. Ajută împotriva tusei
Compresele cu zeamă de lămâie aplicate în caz de tuse grăbesc reducerea inflamației. Se pune o lămâie într-un castron și se toarnă peste ea 3/4 l de apă fierbinte. Se taie sub apă, de jur împrejur, și se stoarce. Se înmoaie apoi o pânză de bumbac în apa cu zeamă de lămâie, se stoarce, se aplică pe piept și se acoperă cu un șal călduros. Se lasă să acționeze maximum 60 de minute.
7. Produce bună dispoziție
Conform unui studiu japonez, lămâia are un efect stimulator în cazul lipsei de concentrare și al indispoziției. Lămâile stimulează serotonina din creier. Se poate ține fructul întreg pe noptieră, lângă pat, sau se pun câteva picături de zeamă în apa de băut și în ceai. Important este să o mirosiți și să o gustați în fiecare zi.