Iluminare în Apuseni

Ionuț Văidean este un tânăr fain din Alba Iulia. E greu de spus cu ce se ocupă, pentru că-i place să exploreze, să experimenteze cât poate, căutându-și locul în propria lui viață. La început i-a plăcut să facă fotografii, dar fotografii „speciale”, despre lucruri nebăgate în seamă. Uitate. Mâini de exemplu. Mâinile unor țărani uitați de Dumnezeu și de lume, prin cătunele părăsite ale Apusenilor. Mâini șănțuite de riduri, muncite, mâini care n-au cunoscut în viață hodina. Și chipuri de oameni tipărite de timp. L-au fascinat poveștile lor și s-a bucurat să stea printre ei. Drumurile prin munți, din om în om și din poveste în poveste, l-au ajutat, cumva, să se găsească pe sine, să înțeleagă care îi sunt rădăcinile. Așa s-a apucat să facă funduri de lemn (doguri), de folos în bucătării, în restaurante, dar și ca decor țărănesc.
Bătrânica din târg

Ca elev la secția de sculptură a Liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia, Ionuț Văidean a câștigat premii peste premii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale. Doar că, la un moment dat, nu s-a mai regăsit în ceea ce făcea. S-a angajat într-o multinațională și a ajuns, în doar șase luni, de la muncitor necalificat, la manager. La fel de rapid, a ajuns și la epuizare. A demisionat și a mai lucrat o vreme într-o firmă de creație publicitară, fără a renunța la pasiunea lui, fotografia. Ionuț face fotografii la întâmplare. Caută, de fiecare dată, povestea din spatele unei imagini, ceva-ul acela care, scos în evidență și bine așezat în lumină, face dintr-o fotografie o lucrare artistică. Dar a venit pandemia, nunțile, botezurile și petrecerile au fost oprite și Ionuț n-a mai avut comenzi. Trebuia să facă rapid ceva, pentru a supraviețui. Într-o zi, a întâlnit o bătrânică ce vindea funduri micuțe, de lemn. „Ce-ar fi să fac și eu așa ceva?”, și-a zis. Tocmai ce pleca la pescuit și acolo, mai din plictis, mai din nevoie, că n-avea pe ce să taie slănina și carnea pentru grătar, a meșterit un fund de lemn, l-a fotografiat, și din reflex, a pus imaginea pe facebook. Ce s-a întâmplat a fost începutul unei alte vieți. „Mi-a scris cineva din Constanța, să-i fac pentru restaurant 50 de bucăți. I-am spus că-s începător și nu știu cum vor ieși, dar mi-a zis că nu-i nimic, lui îi plac și le vrea. Când mi-a virat banii, mi s-a părut șocant. N-aș fi crezut să pună cineva un astfel de preț – bun! – pe ceea ce făceam. Și nu a fost vorba atât de suma aceea de bani, cât de faptul că am simțit, efectiv, aprecierea acelui om și, de atunci, a altora, și altora, mulți”.
Poveștile nucului

Pasionat de fotografii, Ionuț n-ar fi crezut niciodată ca-n viața lui să-și găsească loc o astfel de schimbare. „Nu uita de unde pleci, că poate te întorci tot acolo” e o vorbă pe care și-o amintește mereu. Renunțarea la sculptură, la lucrul cu lemnul, fusese doar temporară. Din fericire, spun cei care-i cunosc lucrările.
La început, a făcut o mulțime de greșeli, ba în alegerea lemnului, ba în modul de a lucra cu el, pentru că n-a avut de la cine să învețe sau să fure meserie. E cu totul altceva decât ceea ce-a învățat în școală. Ionuț lucrează aproape exclusiv în lemn de nuc, deși aceasta e o esență tare, nu foarte ușor de „îmblânzit”. „Când mă gândesc la copilărie, primul lucru pe care mi-l amintesc e nucul. În nuc ne urcam și ne ascundeam mereu, de nuci verzi ne erau mâinile pătate în fiecare toamnă, cele mai bune prăjituri sunt cele cu nucă, iar lemnul de nuc e lemnul care poate transmite cel mai bine ceea ce simt, ca textură, colorit, fibră, ca rezistență. Mai sunt și stejarul, fagul sau paltinul, dar nucul e cel mai prietenos, ascunde în fibra lui o mulțime de povești, deși ele se lasă descoperite greu, doar după multă muncă, după ce șlefuiesc scândura și o tratez cu un ulei special, pentru a-i pune în evidență fibra. Eu văd în fibra lemnului ridurile bătrânilor pe care i-am fotografiat. Simt că duc mai departe ceva din ei, din simplitatea aceea nobilă a mâinilor și a chipurilor lor, care m-a marcat pe viață”.
Meseria, brățară de aur
Îl întreb pe Ionuț ce anume diferențiază fundurile sale de cele obișnuite, găsite peste tot pe piață și-n prăvălii, deși e suficient să le privesc ca să aflu și singură răspunsul. „Cred că originalitatea lor, faptul că nu-s două la fel. Nu respect niște dimensiuni standard, fac mai mult forme neregulate. Iau o scândură care nu-mi spune nimic, apoi, când o șlefuiesc, mereu văd câte o imagine ascunsă în ea. Tot ce fac, fac dintr-o singură bucată. Fiecărui dog îi pun nojițe, un șnur de piele, ca semn să nu-i uităm pe cei ce umblau încălțați în opinci, pentru ca noi să fim unde suntem acum. Cred că drumurile mele prin Apuseni, întâlnirile cu bătrânii aceia ca niște sfinți, experiența aceasta acumulată în timp m-au făcut să fiu ce sunt și m-a ajutat să ajung aici”.
Clienții lui Ionuț sunt, în marea lor majoritate, bucătari renumiți sau patroni de restaurante care doresc să-și prezinte bucatele într-un mod mai original decât în obișnuitele farfurii de porțelan sau ceramică. „S-a întâmplat ca un client să-mi ceară să-i fac un dog de dimensiuni mai mari și, de acolo, mi-a venit ideea să fac și mese. O comandă mică poate fi un fel de probă pentru una mult mai mare”.
Până și „Toaca călătoare” a lui Ovidiu Lipan-Țăndărică este creația lui Ionuț Văidean. „Tot ceea ce fac, fac din pasiune. Dacă-aș alege să fac cantități mari, s-ar pierde sufletul pe care eu îl pun în fiecare bucată de lemn pe care-o lucrez, or, nu-mi doresc asta. Uite, azi plouă, nu-mi prea vine să fac nimic, dar nu mă neliniștește asta, pentru că ceea ce fac nu e un job, ci e o artă. N-o spun din lipsă de modestie, ci ca pe o constatare, pentru că încă n-am văzut pe nimeni în țară să facă ceva măcar asemănător”.
„Mai cu MOȚ” e sigla pe care Ionuț a ales-o pentru creațiile sale. „Mai”, o altă denumire ardelenească pentru fundul de lemn. MOȚ, de la Țara Moților, fiindcă de-acolo i-au venit toate ideile. „Am ajuns să mă apreciez mai mult de când fac obiectele astea din lemn. Cred că le aveam în mine, dar a fost nevoie de o sclipire, acum le-a venit momentul să se desfășoare și să mă pună în situația de a le crea. Greu să explic, dar e cu siguranță ceva dinăuntru care te-ndeamnă s-o iei în viață pe un anume drum. Una e să fii angajat la o firmă, să se ocupe alții de venitul tău, și cu totul altceva e să-ți cauți singur comenzile, clienții, tu să creezi, tu să execuți. Recunosc, poate sunt puțin nebun să le fac singur pe toate. Am avut prieteni care s-au oferit să mă ajute cu vânzarea, dar le-am spus că e imposibil, n-or să poată ajunge niciodată la empatia pe care eu o am cu clientul, la relația pe care, cu un simplu dog de lemn, o pot stabili cu acesta pe termen lung”.
Ionuț Văidean, un tânăr „Mai cu MOȚ” din Alba Iulia. Un personaj de poveste, care a pus pe picioare o afacere cu funduri de lemn. Doguri, de la dogari. O meserie cât o brățară din aurul Apusenilor.