Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru DOINA – Craiova, F. AS nr. 1483: „Sufăr de dermografism”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Problema cu care vă confruntați este o formă de urticarie. Urticaria – sau în ter­meni populari așa-numitele blân­de – se manifestă prin apariția la suprafața pielii a unor erupții roșii și puternic pruriginoase (pacientul are mâncărimi). Urticaria afec­tează ambele sexe, cu o ușoară pre­ponderență la femei. Poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii și tineri. În ultimii ani, se constată o creștere pregnantă a cazurilor de urticarie și a formelor cu evoluție îndelungată și rezistente la tratamentul antihistaminic obișnuit. Acest aspect este legat de modificările care au apărut în stilul de viață, în alimentație, în me­diul ambiant – toate având un impact negativ asupra acestei afecțiuni. Cauzele care duc la apariția urticariei sunt mul­tiple și variate. Mai puțin de 5% dintre ele sunt legate de o alergie. În marea majoritate, dereglarea poate fi produsă de simple infecții ori boli autoimune. Pentru a simpli­fica, trebuie să spunem că erupția este produsă de o sub­stanță numită histamină, care se găsește în anumite celule din organism. Această sub­stan­ță fie este eliberată în exces din aceste celule, fie nu este metabolizată suficient de repede, și atunci se acumu­lează și depășește nivelul nor­mal. Prima situație (elibe­rare în exces de histamină) o întâlnim în majoritatea cazurilor de urticarie. În ultima perioadă am întâlnit în practică numeroase cazuri de urticarie datorate unor afecțiuni autoimune. Frecvent, urticaria este primul semn al acestor boli, și în această situație, diag­nosticul nu poate fi pus decât prin analize amă­nunțite de imunologie. Printre cele mai frecvente boli autoimune se numără tiroidita Hashimoto sau tiroidita cronică autoimună, vasculita cu deficit de complement, poliartrita reumatoidă, lupus, sin­drom Sjogren ș.a. Pentru rezolvarea unui caz de urticarie este important să fie identificați factorii declanșatori. Cei mai frecvenți factori declanșatori sunt alimentele. Printre cele mai incriminate ali­mente se numără mezeluri, conserve, pește, icre, fructe de mare, condimente, arahide, nuci, alune, căpșuni, țelină, fructe de pădure, roșii, kiwi. În general, orice aliment cu un conținut ridicat de coloranți și conservanți poate declanșa o erupție de urticarie. Pe lângă alimente, urticaria poate fi declanșată și de factori fizici – cum ar fi presiune atmosferică, căldură, lumină solară, apă, frig – sau chiar factori psiho-emoționali (stres intens). În categoria de factori fizici vă încadrați și dvs. Pentru a putea rezolva definitiv problema cu care vă con­fruntați ar trebui să faceti o serie complexă de ana­lize pentru a identifica exact cauza. Până atunci, vă recomand un regim alimentar sărac în histamină (să evitați mezeluri, conserve, pește, icre, fructe de mare, condimente, arahide, nuci, alune, căpșuni, țelină, fructe de pădure, roșii, kiwi, banane, citrice). La nevoie, folosiți antihistaminice – Xyzal, Zyrtec, Claritine, Telfast – medicamente care blochează acțiunea histaminei.

Ca tratament de fond, vă recomand să faceți o cură de trei luni cu următoarele plante: trei-frați-pătați, urzică, salvie, coacăz-negru, soc, plop-ne­gru, aloe, noni. În paralel, folosiți următoarele re­medii homeopate – Apis c30, Sulphur c30, Urtica urens c30 – administrate de 2 ori pe zi. Această cură are rol imunomodulator și poate „calma” sis­te­mul imun, chiar dacă nu ați descoperit cauza exac­tă a urticariei dermografice.

Chimist CONSTANTIN PASCU – creatorul aparatelor „Salin” și „SaltMed” Tehno Bionic S.R.L. – Buzău

„Fac repetate infecții în gât cu streptococ beta-hemolitic” (Răspuns pentru DORINA – București, F. AS nr. 1481)

Sunteți o persoană tânără dar, din păcate, ați intrat într-un cerc vicios al problemelor de sănătate, din care este aproape imposibil să ieșiți numai cu metodele curente de terapie. Infecțiile respiratorii au devenit tot mai greu de stăpânit doar cu anibiotice, iar oricare recurență face lucrurile tot mai complicate. Nu aveți cum renunța la trata­mentele cu efect antibiotic, însă ceea ce poate face diferența este să utilizați metode complementare, care să vă ajute să reduceți semnificativ riscul unor noi infectări și, în același timp, să creșteți rezistența naturală a organismului.

Vă recomand pentru aceas­ta o terapie respiratorie cu aerosoli salini uscați și o cură cu cremă de cătină și miere.

Deosebit de utilă în oricare schemă de tratament, pentru curățarea secrețiilor și recu­perarea din punct de vedere funcțional a acelor zone din plămâni blocate de secreții, este utilizarea dispozitivelor care produc aerosoli salini uscați. Astfel de aerosoli sunt produși cu inhalatorul medical SaltMed, iar ambiental, cu apa­ratele Salin, aparate medicale certificate CE – o metodă foar­te eficientă și în același timp ușor de folosit.

Aparatele ambientale Salin realizează o bună purificare a aerului din încăpere – de praf, de mirosuri neplăcute, de diverși alergeni – și eli­berează în aer microaerosoli salini, pe principiul natural al salinelor.

Inhalatorul SaltMed este un dispozitiv medical clasa II-a, care generează microparticule de sare uscată cu dimensiuni, densitate și sarcină electrică controlate. Peste 99% din particulele emise de cartușul SaltMed au dimensiuni cuprinse între 0,3 și 5 microni. 40% dintre particule sunt în intervalul 0,3–0,5 microni – suficient de mici pentru a pă­trunde până la alveole.

Inhalatorul SaltMed realizează prin utilizarea sa constantă o eliminare extrem de eficientă a se­crețiilor respiratorii și reduce major riscul de infec­tare a căilor respiratorii cu agenți infecțioși, pre­zenți în aerul respirat. O expunere minimă, zilnică, de 2 ore la început, și scăderea treptată la 1 oră, pe care să o faceți permanent, va face în timp o dife­rență majoră în ceea ce înseamnă rezistența la in­fecții respiratorii.

Pe de altă parte, creșterea generală a rezistenței naturale a orga­nis­mului este esențială în redu­ce­rea problemelor produse de infecțiile respiratorii, iar cătina este un apărător fără egal al celulelor organis­mului față de tot ce este toxic şi nociv. Cătina este foarte bine potențată de miere. Aflate în amestec, mierea cu cătina reprezintă un leac complet, cu numeroase pro­prietăți vindecătoare pentru orga­nism, în mod deosebit datorită capacității sale foarte mari de revigorare fizică și psihică a organismului. O variantă este aceea în care să cum­părați cătină și miere, din care să preparați periodic suc amestecat cu miere. Foarte eficientă, ușor de utilizat și plăcută la consum este și crema de miere cu cătină, produsă de Atelierele Melinis. Dacă nu aveți restricții față de miere, atunci consumul a trei-patru lingurițe de cremă de cătină cu miere pe parcursul zilei va fi un aport extrem de util de vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9), vitaminele E, K, P și F, betacaroten și alte microelemente, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu și uleiuri volatile.

Pentru mai multe informații, vă invit să intrați pe site-urile de mai jos:

www.salin.ro (tel. 0238/72.53.21)

www.saltmed.ro (tel. 021/334.93.57)

www.melinis.ro (tel. 0722./96.56.20)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de dureri artritice la mandibulă” (Răspuns pentru CLAUDIA – Brăila, F. AS   nr. 1419)

Artrita este o suferinţă inflamatorie ce duce într-un final la varii forme de invaliditate. Zona fiind vitală, trebuie să faceţi urgent reforme alimen­tare care să încetinească drastic evoluţia maladiei. Astfel, trebuie să scoateţi definitiv şi irevocabil din alimentaţie orice preparat pe bază de carne de porc, unt şi smântână, iar lactatele trebuie restricţio­nate şi utilizate numai formele nepasteurizate și degre­sate, în alternanţă cu preparate din soia (lapte, brân­ză). Este permisă numai carnea albă, de pasăre, peştele, dar numai o dată – de două ori pe lună. În rest, multe vegetale, fructe, legume, mai puţin prelucrate termic, mai mult proaspete.

În ce priveşte tratamentul, folosiţi un amestec format din două plante: decoct din coajă de mes­teacăn şi salcie, câte 3-4 căni pe zi.

Rețetă: 4 pungi (aprox. 200 g) din cele două plante le puneţi într-un borcan de sticlă, peste care turnați alcool etilic 70% (poate fi şi spirt medicinal) până la nivelul unei palme deasupra marginii supe­rioare a plan­telor din borcan. Se lasă la macerat timp de 14-15 zile, agi­tând conţinutul zilnic, după care se strecoară prin tifon sau vată. Din soluţia filtrată se pun comprese reci pe zona dureroasă, ori de câte ori este nevoie.

„Caut un tratament pentru polimiozită nodulară” (Răspuns pentru ANDREEA – Buzău, F. AS nr. 1424)

În cazul polimiozitei nodulare, în primul rând trebuie schimbat radical regimul ali­mentar, care va fi preponderent vege­tarian şi din care se vor elimina cu desăvârşire carnea roşie şi derivatele, smântâna şi untul. Se acceptă carnea de peşte şi/sau pasăre, dar numai o masă pe lună, lactate degresate şi mul­te legume şi fructe proaspete, nepro­cesate termic.

Ca tratament, este utilă o combinaţie formată din: coacăze-negre (extract, fructe proaspete sau deshidratate); salcie şi mesteacăn (coaja ca atare a acestor arbori folosită ca decoct sau sub formă de extract).

La decoct, se adaugă în­tr-un litru de apă 3-4 lin­guri din cojile de salcie şi mesteacăn, se fierb 15 minute, după care se adaugă 3 linguri de coa­căze negre uscate sau proaspete. După ce se ră­ceşte, decoctul se stre­coară. Se bea de 3 ori pe zi câte 200 ml (un pahar), iar restul de ceai se masează de 3-4 ori pe zi pe zonele dureroase sau infla­mate. În varianta folosirii extractelor din aceste plan­te, se foloseşte câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi din fiecare extras, diluate în 1/2 pahar de ceai de mentă. Cu cele trei extrase puse împreună se poate face şi un masaj uşor pe locurile afectate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian